Foto – Shutterstock

Cena atkarīga no biržas 23


Elektroenerģija tiek tirgota ziemeļvalstu “Nord Pool Spot” biržā, diemžēl ierobežoto starpsavienojumu jaudu dēļ Latvijā un Lietuvā, kas vēsturiski veido vienu elektroenerģijas cenu apgabalu, cenas ir vislielākās un sagaidāms, ka vismaz tuvākajā laikā šajā jomā nekas nemainīsies. Situācija Lietuvas – Latvijas apgabalā teorētiski uzlabosies, kad 2016. gadā tiks nodots ekspluatācijā “NordBalt” kabelis starp Lietuvu un Zviedriju, kā arī kabelis starp Poliju, bet 2020. gadā – palielināta pārvades jauda starp Latviju un Igauniju. Pagaidām zemākās elektroenerģijas cenas ir pieejamas turīgajiem skandināviem un arī igauņiem, pateicoties elektroenerģijas pārvades kabeļiem “Estlink” starp Igaunijas un Somijas elektrosistēmām.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Izvēloties tirgotāju elektroenerģijas piedāvājumus, teorētiski var prognozēt, ka no 2016. gada elektroenerģijas cenai Latvijas – Lietuvas apgabalā būtu jāsarūk, tomēr vēl pāragri spriest, cik lielu ietekmi uz biržas elektroenerģijas cenām dos jaunie starpsavienojumi. Tāpēc, sākot izvērtēt komersantu šā brīža piedāvājumus mājsaimniecībām, “Latvijas Avīze” sāka ar tā saucamajiem komersantu “mainīgajiem” piedāvājumiem, kas paredz piesaisti “Nord Pool Spot” biržas cenu izmaiņām.

Apskatot Latvijas lielākā enerģētikas uzņēmuma “Latvenergo” piedāvājumus mājsaimniecībām, nākas secināt, ka no sešiem “Elektrum” produktiem/ piedāvājumiem pieci paredz fiksētu maksu par elektrību, tikai viens – piesaistītu “Nord Pool Spot” biržas cenai. “Baltcom” šobrīd piedāvā tikai fiksētas cenas par elektrību un tikai komplektā ar telekomunikāciju pakalpojumiem. “Līdz ar pilnīgu tirgus atvēršanu un subsidētā tarifa atcelšanu uzņēmums piedāvās elektroenerģiju jebkuram iedzīvotājam Latvijā kā atsevišķu pakalpojumu,” norāda “Baltcom TV” mārketinga vadītāja Elizabete Po­dinska. Savus piedāvājumus ir publiskojusi arī SIA “WIN Baltic”, no kuriem viens paredz fiksētu elektroenerģijas cenu, bet otrs – piesaistītu biržai. Uzņēmuma “Universālais tarifs” paredz kopēju cenu 0,165 EUR/kWh un konkurē ar “Latvenergo” fiksēto cenu tarifiem. Savukārt “220 Enerģija” neslēpj, ka, lai gan klientiem piedāvās arī fiksētas elektroenerģijas cenas, kā izdevīgāko ieteiks elektroenerģijas biržai piesaistīto cenu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.