Praktiski
Receptes

Sviesta, rauga, biezpiena, smilšu mīkla. 4 receptes mājas cepumu kārotājiem0

Foto – Shutterstock

Kārtainā sviesta mīkla

Nepieciešams

200 g sviesta, 2 glāzes miltu, 1 olas dzeltenums, 0,5 glāzes ūdens, 1 ēdamkarote konjaka vai degvīna, 1 naža gals sāls.

Sviestu ar ¼ miltu sastrādā plāksnē, atdzesē. No miltiem, ūdens, sāls, konjaka un olas dzeltenuma gatavo mīklu. To noliek vēsumā.

Pagatavošana

Atdzesēto mīklu izveltnē, vidū ieliek sviesta plāksni, tai pāri pārloka brīvās mīklas malas, izveltnē, saloka 3 reizes vienā virzienā, tad 3 reizes otrā, atstāj vēsumā 1 stundu. Vēlreiz izveltnē un saloka kā iepriekš, atkal atdzesē. Pēdējo reizi izveltnējot, no mīklas veido plāksnes kūkām, tortēm vai izspiež cepumus, ko liek uz plāts, kas apslacīta ar aukstu ūdeni, cep karstā cepeškrāsnī.

Kārtainā biezpiena mīkla

Foto – Aija Geida

Nepieciešams

250 g sausa biezpiena, 250 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, sāls.

Pagatavošana

Miltus izsijā, sajauc ar sausu izmaltu biezpienu, iekapā taukvielu, pievieno sāli, visu samaisa.

Mīklu atdzesē, tad izveltnē, saloka un tālāk veido kā iepriekšējā receptē.

Izmanto sāļām vai saldām tortu plāksnēm, dažādiem sīkiem izstrādājumiem.

Kārtainā rauga mīkla

Pīrādziņi Siera svētku laikā Mežaparkā.
Foto – LETA

To gatavo no stingras rauga pamatmīklas. To izveltnē iegarenā taisnstūrī. Divas trešdaļas mīklas plāksnes pārziež ar mīkstu sviestu. Nepārziesto trešdaļu noloka, tai pāri pārloka pēdējo trešdaļu, arī pretējā virzienā mīklu saloka 3 reizes. Atdzesē, vēlreiz izveltnē un iestrādā pārējo sviestu. No atdzesētas mīklas cep dažādus kārtainās lapu mīklas izstrādājumus – pīrādziņus, smalkmaizītes, kliņģerus, sāļās tortes.

Smilšu mīkla


Nepieciešams

100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu, 50 g cukura, 1 ola, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis.

Pagatavošana

Saistītie raksti

Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu vai ieplucina to ar miltainiem pirkstiem. Pieber smalko cukuru, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Samaisa mīklu, noliek vēsumā.

No šīs mīklas var cept sīkos cepumus un mazos groziņus.

Sāļo irdeno mīklu gatavo līdzīgi kā saldo, tikai bez cukura. Kā garšvielas pievieno maltus piparus, papriku, var pielikt rīvētu sīpolu vai ķiploku, saberztas ķimenes, muskatriekstu. Sāļo mīklu izmanto sāļo cepumu, groziņu un pīrādziņu gatavošanai.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas gardumi”

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Silakrogā mītošie kaķi vairojas, dzemdē, ir izkropļoti un iet bojā: iedzīvotāji nezina, kā palīdzēt
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Padomi, kā dārzu saglabāt zaļu un ziedošu arī lielā karstumā
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcila recepte! Ziemeļkurzemes lībiešu tradicionālais ēdiens – melleņu klimpas
3 dienas

Lasītākie

LK
Ligita Kovtuna
Latvijā
“Jūs tak esat tas nēģerītis, kas runā latviski!” Saku: “Jā, kundze!” Saruna ar Džordžu Stīlu par latviešiem un rasismu 8
Intervija 9 stundas
LE
LETA
Veselam
Ja esi apmeklējis šos divus restorānus, Covid-19 uzliemojuma dēļ iesaka sekot līdzi veselības stāvoklim
13 stundas
Ieva Ēvalde
Ekonomika
“H&M” veikali Latvijā pārtraukuši lietotā apģērba pieņemšanu. Veikalu tīkla pārstāvji skaidro situāciju
8 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Lato Lapsa: “Liedzot pieeju dokumentiem, rodas jautājumi, ko slēpj un par ko melo Levits!” 12
15 stundas
LE
LETA
Latvijā
Vīrietis Talsos nozadzis 300 litrus degvielas un piekāvis policistu ar šļūteni 2
10 stundas