Tāss ciba, ko Kaspars Zvirbulis izgatavojis studijas “Dzīne” vadītājai kokgriezējai Betijai Strautniecei. Uzraksts uz tāšu cibas ir vienīgais zināmais gadījums, kurā atjaunoti par pasaulei zudušajiem uzskatīti mezglu raksti.
Tāss ciba, ko Kaspars Zvirbulis izgatavojis studijas “Dzīne” vadītājai kokgriezējai Betijai Strautniecei. Uzraksts uz tāšu cibas ir vienīgais zināmais gadījums, kurā atjaunoti par pasaulei zudušajiem uzskatīti mezglu raksti.
Foto – Andris Ozoliņš

Mezglu raksti 1

Meistarības stiprināšanai Kaspars iestājās tautas daiļamata studijā “Dzīne”. Studijas vadītāja kokgriezēja, Latvijas Nopelniem bagātā skolotāja Betija Strautniece visu mūžu pētījusi folkloru, un šī tēma viņai bija ļoti tuva. Betija (kā viņu mīļi sauc studenti jau daudzus gadu desmitus) klausītājiem nolasīja vairākas lekcijas par senajām latvju zīmēm un par šo neparasto pieraksta veidu – mezglu rakstiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Kad studijas “Dzīne” vadītājai tuvojās ļoti nozīmīga jubileja, Kasparam ienāca prātā uzdāvināt viņai tāss cibu, uz kuras ar tāsistu raksturīgajiem izteiksmes līdzekļiem uzrakstīt veltījuma pantiņu. Mezglu rakstu stilizēja Kaspars pats, tas bija liels radošs izaicinājums. Uz cibas attēlotais mezglu raksts principā atbilst tam, ko izmantoja vismantieši*.

Senais raksts, kas izmantotajā versijā bija divu krāsu auklas pavedienos iesietu mezglu virkne, tāss plaknē tika pārveidots, izmantojot horizontālu un vertikālu tāss svītru kombinācijas. Tā kā, aprak­stot mezglu rakstu, Strautnieces kundze kā piemēru minēja tautasdziesmas, kurās aprakstīta mezglu siešana (tādas folklorā ir pāri par simtu), uz cibas ar pārveidotiem mezglu rakstiem tika uzrakstīta tautasdziesma: “Mēs puisīši vismantieši, Mēs mācējām mezglus siet. Tu meitiņa Burt(i)niece Gan mācēsi izlasīt.” Tā kā studijas vadītāja pati bija no Burtnieku puses, mājiens bija skaidrs. Betija dāvanu uzņēma ar lielu sajūsmu, un tā joprojām stāv studijas goda vietā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.