Ceļš uz amatu 1

Kaspara dzimtā visi mīlējuši kaut ko meistarot. Senākais dzimtas amatnieks ir vecvectēvs, no dienesta atvaļināts cara armijas zaldāts. Arī citi dzimtas vīri mīlēja kārtīgu roku darbu. Tāsista profesijā Kasparu ievirzīja onkulis Pēteris Zvirbulis, Tautas daiļamata meistars un Latvijas tāsniecības pīlārs. Sācis kā autodidakts, Pēteris aroda prasmes slīpējis gan Karēlijā pie Kostamukšas Viktora, gan Novgorodā pie meistara Jariža, gan Mazajos Višeros pie meistara Viktora Ivanoviča.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Tāss izstrādājumu izgatavošana ir garš un sarežģīts process, kas prasa gan lielu pieredzi, gan tehnoloģijas zināšanas. Bez profesionāļa apmācības šo arodu kvalitatīvi nemaz nevar apgūt. Kad Kaspars padsmitnieka gados gāja pie onkuļa pelnīt kabatas naudu, viņš sāka ar pašiem vienkāršākajiem palīgdarbiņiem un paralēli nopietni apguva amatu. Tā puisis, strādājot ar tāsīm, trīspa­dsmit gados jau pelnīja tikpat daudz, cik vidusmēra pieaugušais.

Tas noderēja, kad parādījās iespēja pārcelties uz Līgatni. Tā kā tuvumā bija onkuļa darbnīca, sanāca turpināt tāsista arodu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Onkuļa dzīvesbiedre Vizma ir Latvijas Amatnieku kameras diplomēta meistare. Kaspara sirdspuķīte Madara Putna izglītojusies Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļā un ir teicama pinēja. Tā Zvirbuļiem veidojas vesela tāsistu dinastija. Tā kā katrs specializējas kādā tāsniecības veidā, var sasniegt lielāku ražību un virtuozitāti.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.