Elektriskā plīts 0
Ja mājsaimniecībā izmanto vēl padomju gados ražotu elektrisko plīti ar metālisko sildvirsmu, neizbēgami būs liels elektroenerģijas patēriņš. – Tās jau bija neefektīvas ražošanas brīdī, – zina teikt speciāliste. – Kā reiz sacīja viens klients, šīm padomju laika plītīm ir tikai divas regulēšanas pakāpes – ieslēgt un izslēgt.
Jaunākās paaudzes elektriskajām plītīm ar stikla keramikas sildvirsmu ir deviņas, divpadsmit vai vēl vairākas siltuma regulēšanas pakāpes, tāpēc lietotājs elektroenerģiju var tērēt saprātīgi, nevis vienā, maksimālajā, intensitātē. Kad, vārot zupu, ūdens uzvirst, degli noregulē uz mazāku intensitāti un turpina gatavot. Elektroenerģijas patēriņš arī ievērojami samazināsies, katlam vai pannai uzliekot vāku, citādi 25% siltuma izkūpēs gaisā. Vēl jāraugās, lai trauki cieši pieguļ plīts sildvirsmai un atbilst riņķa izmēram, nevis uz liela riņķa novieto mazu katliņu.
Tāpat jāielāgo, ka elektrisko plīti vai cepeškrāsni izslēdz septiņas līdz desmit minūtes pirms gatavošanas beigām, jo karstums joprojām būs pietiekams.
Saprātīgi lietojot šādu plīti, regulējot siltuma intensitātes pakāpi, efektivitātes ziņā tā var konkurēt ar gāzes plīti, toties nav jārūpējas par gāzes piegādi.