Foto: Shutterstock

Tik skābs rabarbers! Ēd svaigus, gatavo desertus un saglabā ziemai! 5 receptes 0

Jaunie rabarberu kāti satur citronskābi, pēc tam palielinās ābolskābes daudzums, bet vasarā rabarberu kātos ir daudz skābeņskābes sāļu. Visgaršīgākie ir jaunie rabarberu kāti, ko nomizo, pamērcē cukurā un nokraukšķina. Rabarberu vecos kātus uzturā lietot nav ieteicams.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

!!! Skābeņskābi rabarberos var mazināt, to kātus rūpīgi nomizojot un pirms lietošanas vai gatavošanas applaucējot ar karstu ūdeni. Arī rabarberu lietošana kopā ar piena produktiem (saldo krējumu, saldējumu, kefīru) mazina skābeņskābes iedarbību.

UZZIŅA

Rabarberu kāti satur cukurus, organiskās skābes: citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi, minerālvielas: kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, vitamīnus – B grupas, C, karotīnu, kā arī šķiedrvielas un pektīnvielas.

PADOMI

CITI ŠOBRĪD LASA

Rabarberu sula ir ļoti stipra, tāpēc to var izmantot etiķa vietā dažādos ēdienos, piemēram, gatavojot salātu mērci – 8 ēdamkarotes eļļas sakuļ ar 2 ēdamkarotēm rabarberu sulas.

Rabarberi, līdzīgi kā zemenes, ir sezonas augi, tāpēc jāpaspēj tos svaigus saglabāt ziemai. Tos sagriež, pārkaisa mazliet cukura un liek pārtikas trauciņos saldētavā. Taču rabarberi labi uzglabājas (aukstā pagrabā) arī stikla pudelēs, pārlieti ar vēsu, vārītu ūdeni. Vispirms rabarberus sagriež, pilda pudelēs un ļauj tiem pastāvēt, pārlej ar ūdeni un sakrata, lai atbrīvotos no gaisa burbuļiem. Traukus hermētiski noslēdz.

Rabarberi ir lielisks izejmateriāls ievārījumu gatavošanai. Vislielākā saderība ar zemenēm – ne tikai tāpēc, ka vienā laikā ienākas dārzā, bet zemene iekrāso rozīgu rabarberu masu.

Tieši desertos rabarberi savu garšu spēj parādīt vislabāk: uzputenis, krēmi, ķīseļi, dažādas kūkas, cepumi, mafini, sorbeti un sukādes.

Rabarberu skābumiņš piestāvēs vasarīgiem salātiem – lapu salāti, mazliet tomātu, gurķu, kazas siers, piemēram, feta, un garda eļļas vai etiķa mērce. To visu pārkaisa ar smalki sagrieztiem, svaigiem vai nedaudz apceptiem rabarberiem. Rabarberus apcep pavisam neilgu brīdi sviestā vai olīveļļā. Rabarberi lieliski garšos arī salātos ar bietēm un rukolu.

Piedāvājam 5 receptes, kurās izmantoti rabarberi

Rabarberos marinēta gaļa

Rabarberu sīrups – izcils dažādu kokteiļu un uzputeņa pagatavošanai

Rabarberu un zemeņu džems

Rabarberu plātsmaize. Klasika!

Rabarberu uzputenis

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.