Foto: Shutterstock

Tradicionālais Mārtiņdienas latviešu kārums – medus rausis: sensena recepte 8

Mārtiņdienu atzīmējam rudenī – parasti drēgnā un diemžēl tumšā laikā. Protams, tas sasaucas ar atmiņām un pieminot arī aizgājušos. Savukārt bērniem Mārtiņdiena ir bijusi jautra tradīcija – ar pārģērbšanos. Šogad šī diena mums jāaizvada klusu, ģimenes lokā. Taču tas nenozīmē, ka nevaram savus mīļotos palutināt ar kādu tradicionālo Mārtiņa dienas ēdienu no omītes recepšu krājumiem. Šī ir patiešām sena recepte, kas pirmo reizi publicēta 1940.gadā žurnālā “Lauku Sēta”.

Reklāma
Reklāma
“Šķiet, ka pasaule šobrīd jūk prātā.” Tramps pirms Parīzes Dievmātes katedrāles atklāšanas aci pret aci runājis ar Makronu un Zelenski 139
“Paēdušais neēdušo nesaprot!” Publiskots Saeimas deputātu saraksts, kurus vairs neapkalpos bāros un restorānos PVN balsojuma dēļ 81
Nosaukts dzēriens, kas var pagarināt dzīves ilgumu. Tas ir teju katrā Latvijas iedzīvotāja mājā
Lasīt citas ziņas

Turklāt viens no Mārtiņa dienas ticējumiem skan šādi: “Mārtiņdienā galdā jāceļ plāceņi, medus, alus, dažādi gaļas ēdieni un, protams, ka gailis. Tad ģimene dzīvos labklājībā un neslimos!”.

Medus rausis

Sastāvdaļas:

• 1 glāze piena
• 400—500 g rupju kviešu miltu
• 75 g sviesta
• 50 g cukura
• 25 g rauga
• 1 tējkarote sāls

Pildījumam:

CITI ŠOBRĪD LASA

• 150 g medus
• 150 g sviesta
• 100 g riekstu kodolu
• 1 ola

Pagatavošana:

1. Mīklas gatavošanas gaita tāda pati kā speķa pīrāgiem. Kad mīkla otrreiz labi uzrūgusi, liek apmēram 1 līdz 1,5 cm biezu kārtu uz ietaukotām nelielām apaļām pannām, mīklas malas uzlokot mazliet uz augšu.

2. Ļauj vēlreiz uzrūgt, tad pārklāj ar medus pildījumu.

3. Cep mērenā siltumā apm. 20—30 minūtes

Kā pareizi pagatavot pildījumu?

Medu un sviestu uzvāra, piejauc sasmalcinātus riekstu kodolus, atdzesē mazliet, piekuļ veselu olu. Medus rausi galdā pasniedz veselu un ēd ar pienu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.