Sarkans – agresija, veiksme, kaislība 6

Tāpēc, ka mūsu asinis ir sarkanas, šī krāsa mūsu uzmanību piesaista visvairāk. Tā var ziņot, ka mēs esam ievainoti, taču dod arī signālu, ja citas radības ir ievainotas vai nogalinātas, signalizējot par briesmām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

Sarkanās krāsas psiholoģiskās vērtības tiek saistītas ar bailēm, dusmām, briesmām, paaugstinātu uzmanību un palielinātu seksuālo enerģiju. Ja esam dusmīgi, mēs “redzam sarkanu”, ja esam finansiālās briesmās (parādos), mēs esam “sarkanajā zonā”, ja tiekam pieķerti, darot kaut ko slikti, mēs esam “pieķerti sarkanām rokām” (red-handed), prostitūtas parasti apdzīvo “sarkanās gaismas kvartālu”.

Taču sarkanā krāsa var arī apzīmēt statusu, un to parasti izvēlas karaļi, bīskapi, kardināli un cilvēki augstā statusā bieži vien tiek sagaidīti uz “sarkanā paklāja”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sarkanā krāsa tradicionāli tiek piešķirta zemākajai čakrai, jeb enerģijas virpulim cilvēka ķermenī. Atrodoties mugurkaula pamatnē, kundalīnī enerģija tiek uzskatīta par čūsku, kas ceļas un sniedz enerģiju pārējām sešām čakrām.

Atrašanās sarkanā telpā var radīt ierobežojošu efektu, līdz ar to sarkanā izskatās tuvāka nekā citas krāsas. Tā arī paātrina sirdsdarbību un veicina adrenalīna veidošanos.

Modes dizaineri zina, ka primārā krāsa sarkanā ir spēka krāsa, kas pieprasa cieņu un izceļ valkātāja agresīvās rakstura iezīmes.

Fenšui mākslā sarkanais simbolizē dienvidus, labklājību, fēniksu, kurš augšāmceļas no pelniem. Sarkanā krāsa ir mūžīgs veiksmes simbols. Ķīniešu jaunajā gadā naudas dāvanas parasti tiek pasniegtas sarkanā aploksnē.

Nav brīnums, ka tik daudz augļi un dārzeņi izmanto sarkano krāsu, lai ziņotu cilvēkiem un dzīvniekiem, ka ir gatavi ēšanai. Šādā veidā tie izplata sēklas un vairojās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.