Foto: Sandra Ruska

Vācam veselībai ogas: kā ievākt, sagatavot un uzglabāt plūškoka, vilkābeles, aronijas augļus 0

Plūškoka, bārbeļu un citu mazāk dārzos audzētu augu labo iedarbību uz cilvēka veselību novērtējusi eksotisko augu audzētāja Aija Dzintra Paukšēna no Ungurpils. Viņa gatavo dažādus sīrupus, kaltē ogas un gatavo sukādes. Tas ir gan veselīgi, gan izdevīgi – līdzīga produkcija aptiekās un veikalos maksā daudz dārgāk.

Reklāma
Reklāma
7 lietas, ko gudri cilvēki par sevi nekad nesaka
“Izgāju cauri ellei!” Divu bērnu mamma atvadās no bērniem un tikai pēc ķīmijterapijas uzzina, ka nekad nav bijusi slima 4
Raksturs un liktenis pēc dzimšanas datuma: pārsteidzoši precīzs raksturojums 6
Lasīt citas ziņas

Ir īstais plūškoka ogu vākšanas brīdis. Odziņas ķekarā saņem kopā un nogriež. Ogai paliek klāt mazs kātiņš, to necenšas noraut. Ražu uzglabā saldētavā, tecina sulas un gatavo sīrupus. Ogas sulai var saspiest mehāniski, samalt un tad spiest. Var arī katlā uzvārīt un iegūto šķidrumu nokāst caur marli. Sulu uzkarsē, noputo, salej sterilos traukos glabāšanai. Sīrupu gatavo, sulu samaisot ar cukuru (attiecībā 1:1). Uzvāra, noputo, pilda traukos.

Plūškoks ir viens no pēdējā laika topa augiem, kam esot spējas stiprināt imunitāti, palīdzēt pat onkoloģijas gadījumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šogad ogas ienākas labi, taču citugad tās var nepagūt nogatavoties. Tas jāņem vērā, ja pavasarī vāc plūškoka ziedus tējai (ļoti garda!). Pirmos ziedus nenogriež, bet atstāj ogu ražai. Drogām vāc ziedus, kas uzplauks vēlāk.

Visas melnās plūškoku ogas ir ēdamas, pat ja tas ir kāds no dekoratīvajiem dārza plūškokiem (raiblapu u.c.).

• Sulu gatavo gumijas cimdos, jo ogas ir stipra krāsviela.

• Sarkanās plūškoka ogas tiek uzskatītas par indīgām.

Dārzā var iestādīt zaļo aptieku. Dziednieciskas īpašības ir ne tikai plūškokam, bet arī irbenei, bārbelei, vilkābelei, kizilam, aktinīdijai, cidonijai, citronliānai. Lielākā daļa ogu šogad jau novāktas. Īsta vitamīnu bumba saaukstēšanās profilaksei ir bārbele. Odziņas tagad salasa un izžāvē. Var lietot tējā vai grauzt tāpat. Putrām var pievienot ogu pulveri.

Bārbelēm gan jāpagaršo katra krūma ogas. Daudzām dekoratīvajām šķirnēm ogas ir rūgtas (tāpēc dažkārt kļūdaini domā, ka bārbeles ir negaršīgas). Īstais būs krūms, kam ogas ir ar patīkamu skābumiņu.

Arī vilkābeles augļiem jāgaršo labi. Tie būs īstie dažādu sirdsslimību gadījumos. Sirdsslimību profilaksei un veselības spēcināšanai der arī irbene. Šogad gan ogu maz, tāpēc jāsteidz novākt pirms putniem. Ogas lasa, kamēr vēl nav kļuvušas mīkstas un nešķīst rokās. Var tvaicēt un gatavot sulu līdzīgi kā no plūškoka ogām. Ļoti vērtīgs ir džems (ogu masa ar visiem kauliņiem un cukurs 1:1). Var lietot arī nevārītu, tad uzglabā ledusskapī.

Reklāma
Reklāma

• Izdevīgi iegādāties žāvējamo aparātu (labi ir arī pārdesmit eiro vērtie). Tas derēs ogām, āboliem u.c.

• Sīrupus no ogām un augļiem viegli iegūt, ja pirms tam tos sasaldē. Tad sula atdalās labāk. Tā dara, pat ķirbju (arī liela oga) sukādes gatavojot.

Eksotiskie augi neprasa īpašu kopšanu. Galvenais darbs ir zāles appļaušana rindstarpās. Pavasarī un vasaras sākumā zāli atstāj turpat – sliekas to ātri ievelk augsnē un pārstrādā. Rudens pusē zāli no rindstarpām sagrābj ap kokiem.

Mēslojumu dod tikai jauniem kokiem. Bioloģiskās saimniekošanas piekritēji var lietot nātru vircu. Kamēr dārzā augi ražo labi, tos nevajag papildus mēslot un izsist no pašu radītā līdzsvara.

• Papildu uzmanība (sevišķi laistīšana) augiem vajadzīga pirmajos gados pēc iestādīšanas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.