Foto – Shutterstock

Cik bieži mazgāt 2


Kādreiz teica – jo biežāk matus mazgā, jo tie ātrāk taukojas. – Mīti par biežas mazgāšanas kaitīgumu radās pagājušā gadsimta pēckara gados, kad šampūnu vēl nebija, – atgādina daktere. – Es uzskatu: ja mati ir netīri, tie jāmazgā. – Viņa uzsver, ka katram jāatrod savam matu tipam piemēroti kopšanas līdzekļi. Ja pēc mazgāšanas ir laba, viegla sajūta, viss ir kārtībā, atrasts īstais šampūns. Ja ir galvas ādas problēmas, vajadzīgs ārstnieciskais šampūns.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Šampūna piemērotība ir atkarīga arī no klimatiskajiem apstākļiem. Ziemā telpās ir sauss, ārā – auksts gaiss, tāpēc mati vairāk elektrizējas, prasa papildu kopšanu, maskas. Vasarā saule, vējš, bieža peldēšanās ietekmē matu struktūru un jāmeklē cits kopšanas līdzeklis.

Kas ietekmē matu veselību

Silvija Bērziņa atgādina, ka mati liecina par cilvēka veselības stāvokli. – Var mazgāt ar dažādiem šampūniem, taču matu struktūra nemainīsies. Var smērēt galvas ādā sīpolus un ķiplokus, bet, ja ģenētiski matu sīpoliņā ielikts smalks mats, rupju nekad nedabūsiet. Galvenais – saglabāt esošos matus, lietojot pareizos līdzekļus, netraumējot ar biežiem ilgviļņiem un krāsošanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šampūni neataudzē matus, neaptur izkrišanu, neatrisina galvas ādas vai matu problēmas. Ja mati izkrīt, jānovērš cēlonis.

Inga Zemīte piebilst: – Matu stāvokli ļoti ietekmē dzīvesveids (uzturs, miegs, svaigs gaiss), bet cilvēki ir pārliecināti, ka problēma laikam ir nepareiza šampūna izvēlē, fēnošanā. Protams, tas var ietekmēt matu veselību, bet biežāk cēloņsakarība meklējama iedzimtībā. Veselību kopumā un arī asinscirkulāciju iespaido augsts iekšējās spriedzes līmenis.

KONSULTĒJUŠAS: ārste triholoģe INGA ZEMĪTE un Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes Farmācijas ķīmijas katedras lektore SILVIJA BĒRZIŅA

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.