Foto – Timurs Subhankulovs

Iznākumā bezcerīgi zaudēts īpašums 20

Notārei jautāju, kas notiktu, ja par Sarkaņu pagasta mežu aizdomas nerastos un nostiprinājuma lūgums tiktu sagatavots.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

“Krāpnieks iesniegtu dokumentus zemesgrāmatu nodaļā. Ja zemesgrāmatu tiesnesis tajos, tostarp minētajā pilnvarā, nekā aizdomīga nepamanītu, tad ap 50 hektāru meža reģistrētu uz pircēja vārda. Īpašnieks zaudētu īpašumu, kura kadastrālā vērtība ir ap 30 000 eiro, tirgus vērtība – vismaz divtik liela,” skaidro notāre.

Ja Kalifornijā dzīvojošais tautietis vēlāk atklātu, ka ir apkrāpts, viņš varētu apstrīdēt darījumu tiesā, prasot to atcelt. Bet, ja pircējs jau būtu paguvis to pārdot citam, tad atcelt darījumu būtu neiespējami. Likuma izpratnē šis pircējs jau būtu labticīgais ieguvējs. Un iznākumā vairākus desmitus tūkstošu vērtais mežs būtu bezcerīgi zaudēts. Kā stāsta notāre, Kalifornijā dzīvojošais tautietis varētu prasīt zaudējumu atlīdzināšanu. Bet ir apšaubāms, vai no krāpnieka tos varētu piedzīt.

Krāpnieki kļuvuši nekaunīgāki

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) priekšsēdētāja Sandra Stīpniece atzīst, ka diemžēl šis nav vienīgais krāpšanas mēģinājums, izmantojot mūsu ārvalstīs dzīvojošo vecāka gadagājuma tautiešu it kā izdotas pilnvaras. Aizvadītā pusotra mēneša laikā notāri jau saskārušies ar sešām viltotām pilnvarām.

“Ja pilnvara izdota kādā Eiropas valstī, tad pārbaudīt to vēl varam. Bet gandrīz neiespējami, ja tā izdota ASV, kur katrā štatā ir savi likumi,” teic viņa.

LZNP vadītāja atklāj, ka vērtīgu nekustamo īpašumu izkrāpēji kļūst arvien nekaunīgāki. Un krāpnieku izdomai neesot robežu. Mirušu cilvēku vārdā raksta testamentus, atstājot likumīgos mantiniekus ar garu degunu. Uzturlīguma vietā vecāka gadagājuma cilvēkiem ar sliktu redzi pagrūž priekšā dāvinājuma līgumu. Darījumos izmanto bezpajumtniekus, kuru aizsegā vērtīgus īpašumus pārdod trešajām personām. Bet bezpajumtniekiem vēlāk nevar pat sadzīt pēdas. Pirms diviem mēnešiem policija nodeva prokuratūrā lietu, kurā krāpnieki, izmantojot bezpajumtnieku “pakalpojumus”, izkrāpa mantojumu – privātmāju 150 000 eiro vērtībā. Pēc tam māju pārdeva labticīgajam ieguvējam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.