Foto: Yakov Oskanov/Shutterstock

Vinegrets. Padomi, lai salāti izdotos izcili 2

Īsts vinegrets tikai nezinātājam var šķist neinteresants, jo lētie un sātīgie salātiņi nopērkami gandrīz katrā ēstuvē. Vinegreta panākumi meklējami ne tikai tā produktos un proporciju attiecībās, bet arī salātu spējā nezaudēt unikālo garšu daudzajās variācijās. Ne velti viens no vinegreta nosaukuma atšifrējumiem ir “auksta uzkoda no visa kaut kā”…

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Ar vienu roku dod, ar otru ņem – G7 dienaskārtībā vairs nav Krievijas aktīvu konfiskācija. Ir tikai bailes?
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas
• 2–3 vārīti kartupeļi (vidēji)
• 2–3 vārītas bietes
• 1 vārīts burkāns
• 2–3 nelieli sālīti vai marinēti gurķīši
• 150 g skābētu kāpostu

Mērcei
• augu eļļa
• etiķis
• cukurs
• sāls
• malti melnie pipari

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana.
Visus dārzeņus sagriež nelielos kubiņos. Mērcei etiķī iejauc sāli, cukuru un piparus, izmaisa, pievieno eļļai un rūpīgi sajauc. Mērces eļļai jābūt ar neitrālu garšu – ļoti labi der vīnogu kauliņu eļļa.

Variācijām: mērci var papildināt ar sinepēm, bet pamatreceptē atbilstīgi proporcijām pievienot konservētus zaļos zirnīšus.

Interesants vinegrets sanāk, ja pievieno siļķi (iepriekš izmērcētu aukstā ūdenī) – iespējams, slavenā siļķe kažokā ir šo salātu radiniece… Ja pievieno siļķi, tad neliek skābētos kāpostus un gurķus, bet mērcei pielej nedaudz (pāris ēdamkarošu) skābu ābolu sulas.

PADOMI

• Lai vinegrets izdotos, kartupeļus nomazgā, liek vārīties karstā sālsūdenī. Atdzesē. Bietes un burkānus vāra ar visu mizu – liek vārīties aukstā ūdenī. Kad bietes gatavas, tās dzesē zem auksta ūdens strūklas – tad tās būs mīkstākas.

• Kad dārzeņi atdzisuši, tos nomizo un sagriež kubiņos. Ja pievieno arī sīpolus – tos sakapā ļoti sīki.

• Rūpīgi jāizvēlas skābētie kāposti! Tiem jābūt kraukšķīgiem, aromātiskiem, ne pārāk saldiem un ne pārāk skābiem. Pirms pievienošanas salātiem tos notecina un sagriež, jo mēdz būt skābi kāposti, kas saēvelēti garās skaidiņās.

• Gurķi jāattīra no sēklām, ja tās ir lielas.

• Smalkais stils! Burkānus, kāpostus un kartupeļus vispirms sajauc atsevišķā traukā, apslaka ar eļļu un tikai pēc tam pievieno bietes. Tad gaišās sastāvdaļas neiekrāsosies sarkanas.

Reklāma
Reklāma

• Vinegretu var pagatavot laikus, jo pirms pasniegšanas salātus patur ledusskapī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.