
Zaļie zirnīši zupās, salātos, uzkodās. 14 receptes “LA” pavārgrāmatā 0
Rīsi ar konservētu kukurūzu un zirnīšiem
200–300 g rīsu, 200 ml saldā krējuma, 200 g konservētas kukurūzas, 200 g konservētu zaļo zirnīšu, 1 sarkanā paprika (pēc izvēles)
Vāra rīsus ~20 min, tad pievieno saldo krējumu, zirnīšus un kukurūzu. Kārtīgi samaisa un vāra/ cep (pēc izvēles) vēl 5–10 min. Ja vēlas liesāku maltīti, var iztikt bez krējuma.
Vistu stilbiņi ar zaļajiem zirnīšiem
Vistu stilbiņi (~10; to skaits atkarīgs no veidnes lieluma), 1 kārbiņa zaļo zirnīšu, 1 vidējs burkāns, 1/2 paciņas majonēzes, 250 ml krējuma, 5 ķiploka daiviņas, ūdens, sāls, pipari u. c. garšvielas
Vistas stilbiņus nomazgā un liek cepamformā, kur ieklāts cepamais papīrs. Ķiplokus sarīvē vai smalki sagriež, uzber vistu stilbiņiem.
Burkānu nomizo, sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež un pārkaisa gaļai.
Ja stilbiņus vēlas gatavot mērcē, zirnīšus ar visu sulu ielej bļodā, pievieno majonēzi, krējumu, garšvielas un ūdeni, lai šķidrinātu. Visu labi samaisa un pārlej stilbiņiem.
Cep cepeškrāsnī 185 °C temperatūrā 50 min. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Krējumā sautēti zirnīši
2 sīpoli, 400 g burkānu, 1 ēdamkarote sviesta, 1 ēdamkarote eļļas, 1 tējkarote miltu, 1/8 l sausā baltvīna vai dārzeņu buljona, 600 g saldētu zaļo zirnīšu, sāls, baltie pipari, 150 g krējuma vai svaigā siera, 1–2 tējkarotes citrona sulas, neliels saišķītis pētersīļa zaļumu
Sīpolus nomizo, sagriež plānās strēmelītēs. Burkānus nomizo, sagriež ripiņās. Pannā sakarsē sviestu un eļļu un uz vidēji lielas uguns aptuveni 5 min maisot apcep sīpolu strēmelītes – lai kļūst caurspīdīgas. Pievieno burkānus, vēl mazliet pasautē, tad pārkaisa ar miltiem un apcep zeltaini dzeltenus. Pielej vīnu vai buljonu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uz nelielas uguns lēni sautē ~5 min. Pēc tam pievieno zaļos zirnīšus un krējumu, pēc garšas – citrona sulu. Vēl sautē ~5 min, lai dārzeņi gatavi, bet nav pārāk mīksti. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļa zaļumiem.
Zaļo zirnīšu biezenis
250 g zaļo zirnīšu, 100 g skābā krējuma, 100 g parmezāna siera, 1 daiviņa ķiploka, pipari, sāls
Izvāra zirnīšus, nolej ūdeni un kopā ar ķiploku un krējumu sablendē. Pievieno sarīvētu sieru un silda, līdz tas izkusis. Pievieno piparus un sāli. Pasniedz ar zivs, vistas vai citas gaļas ēdieniem.
Princese
Tītara (vai vistas) gaļas salāti ar zaļajiem zirnīšiem
1 karsti kūpināts tītara stilbs (vai vistas giross), 1 glāze gareno rīsu, 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu, 6 ēdamkarotes salātu majonēzes, 100 ml minerālūdens, 1 tējkarote malta ingvera
Rīsus vāra sālsūdenī, lai irdeni, tad atdzesē. Gaļu sagriež. Zirnīšiem nolej šķidrumu. Visu sajauc, pievieno mērci, kas gatavota no majonēzes, minerālūdens un ingvera, tos sakuļot.
Zivju fileja ar zirnīšiem cepeškrāsnī
600 g zivs filejas (piemērota tādas zivs fileja, kam ir stingra gaļa, piem., jūras asaris, menca, lasis u. c.), 1 tievs purava kāts, 1 neliels cukini, 1 burkāns, 2 šalotes sīpoli, 1 ēdamkarote citrona sulas, 50 g sviesta, 100 g saldētu zirnīšu, 400 ml zivju buljona, 1 olas dzeltenums, 125 g saldā krējuma, sāls, baltie pipari
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Puravu, cukini un burkānu sagriež tievos salmiņos, šalotes sīpolus – sīkos gabaliņos. Fileju noskalo, nosusina un ierīvē ar citrona sulu, sāli un pipariem.
Cepamformā izkausē pusi sviesta, pievieno sīpolus un cep, lai kļūst caurspīdīgi un zeltaini. Pievieno sagatavotus dārzeņus un zirnīšus, turpina cepšanu 1 minūti. Tad liek tiem virsū zivs fileju, pārlej ar buljonu, pievieno atlikušā sviesta piciņas. Cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 15 min. Izņem no krāsns un nolej šķidrumu katliņā.
Zivi un dārzeņus formā tur siltus. 1/4 l šķidruma izkāš, karsē katliņā bez vāka, līdz tilpums uz pusi samazinājies. Olas dzeltenumu sakuļ ar saldo krējumu un iejauc atdzesētā buljonā. Zivi un dārzeņus pārlej ar mērci un pasniedz.
Ķirbja pankūkas ar zaļajiem zirnīšiem
500 g ķirbja, 150 g saldētu zaļo zirnīšu, 2 olas, 100 ml kefīra, 60 g rīvēta siera, 2 ēdamkarotes mannas, 100 g miltu, sāls
Ķirbi un sieru sarīvē uz smalkās rīves. Pielej kefīru, iemaisa olu, sāli, mannu, miltus. Zaļos zirnīšus aplej ar verdošu ūdeni, pēc mirkļa, kad atkusuši, notecina un uzlej ledusaukstu ūdeni.
Šādi zirnīši cepot nezaudē zaļo krāsu. Iemaisa zirnīšus mīklā. Ja mīkla šķiet par šķidru, pievieno vēl mannu. Pankūku masu liek ar karoti uz pannas un cep nelielā eļļas daudzumā no abām pusēm uz vidējas uguns. Pasniedz ar krējumu, ja vēlas, pievienojot dilles un lociņus.
Spageti ar zirnīšiem un šampinjoniem
1 neliels sīpols, 250 g šampinjonu, 2 ēdamkarotes sviesta, 1 daiviņa ķiploka, 150 g saldēti zaļie zirnīši, sāls, pipari, ~125 ml gaļas buljona, 250 g krējuma, 400 g spageti, 80 g rīvēta parmezāna siera, 1 tējkarote citrona sulas
Sīpolu ļoti smalki sakapā, šampinjonus sagriež plānās šķēlītēs. Lielā pannā sakarsē sviestu, apcep sīpolus, pievieno sēnes un uz lielas uguns sautē 5 min – līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis. Piespiež ķiploku, pievieno saldētos zirnīšus, sāli un piparus. Pielej gaļas buljonu un krējumu. Uz nelielas uguns lēni vāra 15 min.
Izvāra spageti. Mērcē iemaisa rīvēto sieru, pēc garšas pievieno citrona sulu, sāli, piparus. Spageti kārtīgi notecina sietā un lielā bļodā sajauc ar mērci.
Zaļo zirnīšu biezenis 250 g zaļo zirnīšu, 100 g skābā krējuma, 100 g parmezāna siera, 1 daiviņa ķiploka, pipari, sāls
Izvāra zirnīšus, nolej ūdeni un kopā ar ķiploku un krējumu sablendē. Pievieno sarīvētu sieru un silda, līdz tas izkusis. Pievieno piparus un sāli. Pasniedz ar zivs, vistas vai citas gaļas ēdieniem.
Princese uz zirņa
1 kārbiņa (350 g) konservētu zaļo zirnīšu, ~100 g lobītu valriekstu, 2–3 svaigi tomāti, 2–3 nelieli svaigi/sālīti gurķi, lociņi, dilles, 2–3 daiviņas ķiploka, 5 ēdamkarotes eļļas, 1 tējkarote citrona sulas
Nolej zirnīšiem lieko šķidrumu, visu pārējo sīki sagriež, pievieno saspiestu ķiploku. Sajauc. Pārlej valriekstu mērci. To gatavo, sīki sasmalcinot valriekstus un pamazām piejaucot eļļu un citrona sulu, līdz iegūst viendabīgu masu.
Zaļo zirnīšu salāti ar žāvētu gaļu
4 šķēles žāvētas gaļas, 1/3 ledus salāta galviņas, 1/2 gurķa, 2 tomāti, ~250 g konservētu zirnīšu, sula no 1/2 citrona
Gaļu un gurķi sagriež mazos kubiciņos, tomātu – gabaliņos. Saplucina salātus. Pievieno zaļos zirnīšus un pārlej ar citrona sulu. Samaisa.
Reņģu podiņš ar zirnīšiem
3 vārīti burkāni, 6 svaigas reņģes, 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu, 1 ēdamkarote diļļu, garšviela zivīm
Sautēšanai piemērotā keramikas podiņā kārto skaidiņās rīvētus burkānus, iztīrītu reņģu gabaliņus bez asakām, zirnīšus un pārkaisa ar garšvielu. Veido 3 kārtas. Virsū liek sasmalcinātas dilles, pārlej verdošu ūdeni līdz puspodiņam. Cepeškrāsnī sautē 180 °C temperatūrā 20 min.
Ķirbja zupa ar zirņiem
1 vidēja lieluma sīpols, 300 g nomizota ķirbja, 150 ml šķelto zirņu, 150 ml turku zirņu, 1/4 sarkanās paprikas, 3 nelielas daiviņas ķiploka, sāls, pipari pēc garšas
Abu veidu zirņus iemērc uz 5 stundām. Sīpolu sasmalcina, liek katliņā un eļļā viegli apcep. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un turpina cept uz vidējas uguns. Pievieno sīki sagrieztu papriku. Ik pa laikam apmaisa. Tad pievieno nelielos kubiciņos sagrieztu ķirbi, cep ~5 min. Pielej ūdeni, kad tas sāk vārīties, pievieno noskalotus izmērcētos zirņus un garšvielas. Vāra, līdz turku zirņi mīksti, bet šķeltie jau jūk ārā.
Omlete ar zaļajiem zirnīšiem
6 olas, 60 g saldā krējuma, 100 g zaļo zirnīšu, sviests, sāls, zaļumi
Olu dzeltenumus saputo ar saldo krējumu, pievieno zaļos zirnīšus un iecilā ar sāli saputotus baltumus. Cep sakarsētā sviestā. Gatavu pārkaisa ar zaļumiem. Krējuma vietā var likt sarīvētu sieru.
Zirņu krēmzupa
150 g sagrieztu sīpolu (izmanto tādus, kas nav tik sīvi; sarkanie neder), sviests, eļļa, 300 g svaigi lobītu vai saldētu zaļo zirņu, ja vēlas – pievieno arī plānas pākstis, buljons, 100 ml saldā krējuma, sāls, pipari
Sīpolu sagriež kubiciņos, katlā lēnām sautē sviestā un eļļā, līdz kļūst caurspīdīgi. Pievieno zirņus, pākstis, nedaudzi apcep, pielej buljonu – tik daudz, lai nedaudz pārklāj zirņus. Lēni vāra (bet nepārvāra!), tad sablendē, pievieno gandrīz visu saldo krējumu, sāli, piparus un buljonu pēc vajadzības. Atlikušo krējumu viegli saputo un rotā zupu, ko ēd karstu vai labi atdzesētu. Var pasniegt ar grauzdiņiem.