Foto-Shutterstock

Zaļie zirnīši zupās, salātos, uzkodās. 14 receptes “LA” pavārgrāmatā 0

Rīsi ar konservētu kukurūzu un zirnīšiem

Bija Ļeņins, tad Staļins, tagad ir Putins – kāds skatītājs atklājis interesantu sakritību 2
“Krievi grib sportot ar treneri, kurš runā viņu valodā” muzikants Sandis Kiops pametis Latviju un Spānijā sācis fitnesa trenera karjeru 19
Pavasaris vairs nav aiz kalniem? Sinoptiķi prognozē, kad Latvijā beigsies sals
Lasīt citas ziņas

200–300 g rīsu, 200 ml saldā krējuma, 200 g konservētas kukurūzas, 200 g konservētu zaļo zirnīšu, 1 sarkanā paprika (pēc izvēles)

Vāra rīsus ~20 min, tad pievieno saldo krējumu, zirnīšus un kukurūzu. Kārtīgi samaisa un vāra/ cep (pēc izvēles) vēl 5–10 min. Ja vēlas liesāku maltīti, var iztikt bez krējuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vistu stilbiņi ar zaļajiem zirnīšiem

Vistu stilbiņi (~10; to skaits atkarīgs no veidnes lieluma), 1 kārbiņa zaļo zirnīšu, 1 vidējs burkāns, 1/2 paciņas majonēzes, 250 ml krējuma, 5 ķiploka daiviņas, ūdens, sāls, pipari u. c. garšvielas

Vistas stilbiņus nomazgā un liek cepamformā, kur ieklāts cepamais papīrs. Ķiplokus sarīvē vai smalki sagriež, uzber vistu stilbiņiem.

Burkānu nomizo, sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež un pārkaisa gaļai.

Ja stilbiņus vēlas gatavot mērcē, zirnīšus ar visu sulu ielej bļodā, pievieno majonēzi, krējumu, garšvielas un ūdeni, lai šķidrinātu. Visu labi samaisa un pārlej stilbiņiem.

Cep cepeškrāsnī 185 °C temperatūrā 50 min. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Krējumā sautēti zirnīši

2 sīpoli, 400 g burkānu, 1 ēdamkarote sviesta, 1 ēdamkarote eļļas, 1 tējkarote miltu, 1/8 l sausā baltvīna vai dārzeņu buljona, 600 g saldētu zaļo zirnīšu, sāls, baltie pipari, 150 g krējuma vai svaigā siera, 1–2 tējkarotes citrona sulas, neliels saišķītis pētersīļa zaļumu

Sīpolus nomizo, sagriež plānās strēmelītēs. Burkānus nomizo, sagriež ripiņās. Pannā sakarsē sviestu un eļļu un uz vidēji lielas uguns aptuveni 5 min maisot apcep sīpolu strēmelītes – lai kļūst caurspīdīgas. Pievieno burkānus, vēl mazliet pasautē, tad pārkaisa ar miltiem un apcep zeltaini dzeltenus. Pielej vīnu vai buljonu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Uz nelielas uguns lēni sautē ~5 min. Pēc tam pievieno zaļos zirnīšus un krējumu, pēc garšas – citrona sulu. Vēl sautē ~5 min, lai dārzeņi gatavi, bet nav pārāk mīksti. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļa zaļumiem.

Zaļo zirnīšu biezenis

250 g zaļo zirnīšu, 100 g skābā krējuma, 100 g parmezāna siera, 1 daiviņa ķiploka, pipari, sāls
Izvāra zirnīšus, nolej ūdeni un kopā ar ķiploku un krējumu sablendē. Pievieno sarīvētu sieru un silda, līdz tas izkusis. Pievieno piparus un sāli. Pasniedz ar zivs, vistas vai citas gaļas ēdieniem.
Princese

Tītara (vai vistas) gaļas salāti ar zaļajiem zirnīšiem

1 karsti kūpināts tītara stilbs (vai vistas giross), 1 glāze gareno rīsu, 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu, 6 ēdamkarotes salātu majonēzes, 100 ml minerālūdens, 1 tējkarote malta ingvera

Rīsus vāra sālsūdenī, lai irdeni, tad atdzesē. Gaļu sagriež. Zirnīšiem nolej šķidrumu. Visu sajauc, pievieno mērci, kas gatavota no majonēzes, minerālūdens un ingvera, tos sakuļot.

Zivju fileja ar zirnīšiem cepeškrāsnī

600 g zivs filejas (piemērota tādas zivs fileja, kam ir stingra gaļa, piem., jūras asaris, menca, lasis u. c.), 1 tievs purava kāts, 1 neliels cukini, 1 burkāns, 2 šalotes sīpoli, 1 ēdamkarote citrona sulas, 50 g sviesta, 100 g saldētu zirnīšu, 400 ml zivju buljona, 1 olas dzeltenums, 125 g saldā krējuma, sāls, baltie pipari

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Puravu, cukini un burkānu sagriež tievos salmiņos, šalotes sīpolus – sīkos gabaliņos. Fileju noskalo, nosusina un ierīvē ar citrona sulu, sāli un pipariem.

Cepamformā izkausē pusi sviesta, pievieno sīpolus un cep, lai kļūst caurspīdīgi un zeltaini. Pievieno sagatavotus dārzeņus un zirnīšus, turpina cepšanu 1 minūti. Tad liek tiem virsū zivs fileju, pārlej ar buljonu, pievieno atlikušā sviesta piciņas. Cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 15 min. Izņem no krāsns un nolej šķidrumu katliņā.

Zivi un dārzeņus formā tur siltus. 1/4 l šķidruma izkāš, karsē katliņā bez vāka, līdz tilpums uz pusi samazinājies. Olas dzeltenumu sakuļ ar saldo krējumu un iejauc atdzesētā buljonā. Zivi un dārzeņus pārlej ar mērci un pasniedz.

Ķirbja pankūkas ar zaļajiem zirnīšiem

500 g ķirbja, 150 g saldētu zaļo zirnīšu, 2 olas, 100 ml kefīra, 60 g rīvēta siera, 2 ēdamkarotes mannas, 100 g miltu, sāls

Ķirbi un sieru sarīvē uz smalkās rīves. Pielej kefīru, iemaisa olu, sāli, mannu, miltus. Zaļos zirnīšus aplej ar verdošu ūdeni, pēc mirkļa, kad atkusuši, notecina un uzlej ledusaukstu ūdeni.

Šādi zirnīši cepot nezaudē zaļo krāsu. Iemaisa zirnīšus mīklā. Ja mīkla šķiet par šķidru, pievieno vēl mannu. Pankūku masu liek ar karoti uz pannas un cep nelielā eļļas daudzumā no abām pusēm uz vidējas uguns. Pasniedz ar krējumu, ja vēlas, pievienojot dilles un lociņus.

Spageti ar zirnīšiem un šampinjoniem

1 neliels sīpols, 250 g šampinjonu, 2 ēdamkarotes sviesta, 1 daiviņa ķiploka, 150 g saldēti zaļie zirnīši, sāls, pipari, ~125 ml gaļas buljona, 250 g krējuma, 400 g spageti, 80 g rīvēta parmezāna siera, 1 tējkarote citrona sulas

Sīpolu ļoti smalki sakapā, šampinjonus sagriež plānās šķēlītēs. Lielā pannā sakarsē sviestu, apcep sīpolus, pievieno sēnes un uz lielas uguns sautē 5 min – līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis. Piespiež ķiploku, pievieno saldētos zirnīšus, sāli un piparus. Pielej gaļas buljonu un krējumu. Uz nelielas uguns lēni vāra 15 min.

Izvāra spageti. Mērcē iemaisa rīvēto sieru, pēc garšas pievieno citrona sulu, sāli, piparus. Spageti kārtīgi notecina sietā un lielā bļodā sajauc ar mērci.

Zaļo zirnīšu biezenis 250 g zaļo zirnīšu, 100 g skābā krējuma, 100 g parmezāna siera, 1 daiviņa ķiploka, pipari, sāls

Izvāra zirnīšus, nolej ūdeni un kopā ar ķiploku un krējumu sablendē. Pievieno sarīvētu sieru un silda, līdz tas izkusis. Pievieno piparus un sāli. Pasniedz ar zivs, vistas vai citas gaļas ēdieniem.

Princese uz zirņa

1 kārbiņa (350 g) konservētu zaļo zirnīšu, ~100 g lobītu valriekstu, 2–3 svaigi tomāti, 2–3 nelieli svaigi/sālīti gurķi, lociņi, dilles, 2–3 daiviņas ķiploka, 5 ēdamkarotes eļļas, 1 tējkarote citrona sulas

Nolej zirnīšiem lieko šķidrumu, visu pārējo sīki sagriež, pievieno saspiestu ķiploku. Sajauc. Pārlej valriekstu mērci. To gatavo, sīki sasmalcinot valriekstus un pamazām piejaucot eļļu un citrona sulu, līdz iegūst viendabīgu masu.

Zaļo zirnīšu salāti ar žāvētu gaļu

4 šķēles žāvētas gaļas, 1/3 ledus salāta galviņas, 1/2 gurķa, 2 tomāti, ~250 g konservētu zirnīšu, sula no 1/2 citrona

Gaļu un gurķi sagriež mazos kubiciņos, tomātu – gabaliņos. Saplucina salātus. Pievieno zaļos zirnīšus un pārlej ar citrona sulu. Samaisa.

Reņģu podiņš ar zirnīšiem

3 vārīti burkāni, 6 svaigas reņģes, 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu, 1 ēdamkarote diļļu, garšviela zivīm

Sautēšanai piemērotā keramikas podiņā kārto skaidiņās rīvētus burkānus, iztīrītu reņģu gabaliņus bez asakām, zirnīšus un pārkaisa ar garšvielu. Veido 3 kārtas. Virsū liek sasmalcinātas dilles, pārlej verdošu ūdeni līdz puspodiņam. Cepeškrāsnī sautē 180 °C temperatūrā 20 min.

Ķirbja zupa ar zirņiem

1 vidēja lieluma sīpols, 300 g nomizota ķirbja, 150 ml šķelto zirņu, 150 ml turku zirņu, 1/4 sarkanās paprikas, 3 nelielas daiviņas ķiploka, sāls, pipari pēc garšas

Abu veidu zirņus iemērc uz 5 stundām. Sīpolu sasmalcina, liek katliņā un eļļā viegli apcep. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un turpina cept uz vidējas uguns. Pievieno sīki sagrieztu papriku. Ik pa laikam apmaisa. Tad pievieno nelielos kubiciņos sagrieztu ķirbi, cep ~5 min. Pielej ūdeni, kad tas sāk vārīties, pievieno noskalotus izmērcētos zirņus un garšvielas. Vāra, līdz turku zirņi mīksti, bet šķeltie jau jūk ārā.

Omlete ar zaļajiem zirnīšiem

6 olas, 60 g saldā krējuma, 100 g zaļo zirnīšu, sviests, sāls, zaļumi

Olu dzeltenumus saputo ar saldo krējumu, pievieno zaļos zirnīšus un iecilā ar sāli saputotus baltumus. Cep sakarsētā sviestā. Gatavu pārkaisa ar zaļumiem. Krējuma vietā var likt sarīvētu sieru.

Zirņu krēmzupa

SAISTĪTIE RAKSTI

150 g sagrieztu sīpolu (izmanto tādus, kas nav tik sīvi; sarkanie neder), sviests, eļļa, 300 g svaigi lobītu vai saldētu zaļo zirņu, ja vēlas – pievieno arī plānas pākstis, buljons, 100 ml saldā krējuma, sāls, pipari

Sīpolu sagriež kubiciņos, katlā lēnām sautē sviestā un eļļā, līdz kļūst caurspīdīgi. Pievieno zirņus, pākstis, nedaudzi apcep, pielej buljonu – tik daudz, lai nedaudz pārklāj zirņus. Lēni vāra (bet nepārvāra!), tad sablendē, pievieno gandrīz visu saldo krējumu, sāli, piparus un buljonu pēc vajadzības. Atlikušo krējumu viegli saputo un rotā zupu, ko ēd karstu vai labi atdzesētu. Var pasniegt ar grauzdiņiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu”
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu?
Bija Ļeņins, tad Staļins, tagad ir Putins – kāds skatītājs atklājis interesantu sakritību 2
“Krievi grib sportot ar treneri, kurš runā viņu valodā” muzikants Sandis Kiops pametis Latviju un Spānijā sācis fitnesa trenera karjeru 19
Pavasaris vairs nav aiz kalniem? Sinoptiķi prognozē, kad Latvijā beigsies sals
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu”
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
Lasīt citas ziņas
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu
“Līdz kādam vecumam jāmaksā uzturlīdzekļi? Bērnam drīz 18” – jautā lasītājs 8
FOTO. Kā izvēlēties pareizās tomātu sēklas, lai tiktu pie izcilas ražas? Iesaka speciāliste
Īstais brīdis sākt domāt par sēklu iegādi – kur pirkt, cik daudz un ko tieši?
Kad nevar sagaidīt pavasari! Sniega rozes plaukst, kad gaisa temperatūra nedaudz virs nulles 5
Ko nozīmē – izkausēt ūdens peldē? 2
“Vācija spēlē savu spēli. Klātesošu, bet piesardzīgu,” pētnieks par aktuālajiem notikumiem Vācijā 13
“Nu, nebūsim naivi. Es neesmu ar rožainām brillēm” Māris Kučinskis pārliecināts – Putina atbalstītāji Latvijā ir tūkstošos
Bija Ļeņins, tad Staļins, tagad ir Putins – kāds skatītājs atklājis interesantu sakritību 2
Pieci grādi dievkalpojuma laikā, segas, silti mēteļi – baznīcas nespēj samaksāt rēķinus par siltumu
FOTO, VIDEO. “Muzikālajā bankā” pārliecinoši uzvar grupa “Citi zēni”. Kuras dziesmas ierindojās otrajā un trešajā vietā?
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievija izšāvusi S-300 raķetes uz dzīvojamo namu rajonu Ukrainā – trīs cilvēki miruši, ievainoti 17
“Krievi grib sportot ar treneri, kurš runā viņu valodā” muzikants Sandis Kiops pametis Latviju un Spānijā sācis fitnesa trenera karjeru 19
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu”
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Ne visi cilvēki ar zemiem ienākumiem var saņemt sociālo palīdzību. RD pārstāvis skaidro, kādās situācijās to atsaka
21:56
zināms, nepamēģināsi – neuzzināsi! Un šodien tieši tādā situācijā tu nokļūsi. Horoskopi 30.janvārim
21:52
No makulatūras pie būvmateriāliem – Cēsīs no no kaņepēm un makulatūras top siltumizolācijas materiāli
21:24