Laukmala ir vismaz metru plata josla gar lauka malu, kurā netiek audzēts kultūraugs un kura
paredzēta, lai izveidotos dabiskā veģetācija kā patvērums derīgajiem kukaiņiem.
Laukmala ir vismaz metru plata josla gar lauka malu, kurā netiek audzēts kultūraugs un kura paredzēta, lai izveidotos dabiskā veģetācija kā patvērums derīgajiem kukaiņiem.
Foto – Gundega Skagale

Kultūraugu dažādošana 2

Saimniecībās, kurās ir no 10 līdz 30 ha aramzemes, jāaudzē vismaz divas kultūras un galvenā kultūra nedrīkst aizņemt vairāk par 75%. Tas nozīmē: ja saimniekam ir 20 ha aramzemes, vienas kultūras veids nedrīkst pārsniegt 15 ha. Savukārt tiem, kas apsaimnieko vairāk nekā 30 ha, jāaudzē vismaz trīs kultūras, divas galvenās kultūras nedrīkst aizņemt vairāk par 95% un viena galvenā kultūra nedrīkst aizņemt vairāk par 75%.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Vasarāji un ziemāji, pat ja tie pieder pie vienas ģints (piemēram, vasaras kvieši un ziemas kvieši), šo prasību izpratnē tiek uzskatīti par diviem dažādiem kultūraugiem, bet kultūraugi, kas audzēti, izmantojot sēklu maisījumu (piemēram, stiebrzāļu un tauriņziežu zālāji), uzskatāmi par vienu atsevišķu kultūraugu, tā saukto kultūraugu maisījumu. Par kultūraugu uzskata arī papuvē esošo zemi.

Kultūraugu dažādošanas prasību nepiemēro saimniecībām, kas saimnieko ar bioloģiskajām metodēm, un tām, kurās vairāk nekā 75% aramzemes ir sētie zālāji (ar nosacījumu, ka pārējā aramzeme nav lielāka par 30 ha). Šīs ir vienīgās atkāpes, kas pieļaujamas attiecībā uz dažādības prasībām. Pastāvīgās pļavas un ganības (dabiskās pļavas) neietilpst šajā skaitā, pat ja tās nogana vai tajās savāc sienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, ja saimniecībā ir 100 ha, no kuriem 50 ha ir aramzemē sētie zālāji, 30 ha pastāvīgās pļavas un ganības, 20 ha iesēti kvieši, saimniecībai kultūraugu dažādošana nav jāizpilda. Ja šai pašai saimniecībai būtu 120 ha, no kuriem 50 ha aramzemē sēti zālāji un 30 ha pastāvīgas pļavas, tai būtu jāizpilda kultūraugu dažādošanas nosacījums, jo atlikusī aramzemes platība ir 40 ha, tātad lielāka par 30 ha.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.