Foto-Shutterstock

Divas aploksnes 0


Otrs risinājums būvnieku atbildības nostiprināšanai – izbeigt aizraušanos ar viszemākās cenas piedāvājumu kā galveno kritēriju būvniecības iepirkumu konkursos. Nesen nodibinātās Latvijas Būvniecības padomes vadītāja, arhitekte Elīna Rožlapa atzīst, ka diemžēl tai viszemākajai cenai būvdarbu pasūtītājiem ir grūti pretoties. Pasūtītājam gribas, lai viņam uzbūvē pēc iespējas lētāk, bet reizē ļoti labi. “Te jau tā nelaime ceļas – pasūtījuma izpildītāji spiesti meklēt iespējas, kur ietaupīt – uz ēku būvkonstrukciju izturības vai uz būvmateriālu rēķina. Bet to diemžēl būvnieki izmanto ļaunprātīgi,” viņa saka.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Slaidiņš: Pieejamā informācija liecina, ka krievu uzbrukums sācis buksēt, jo ukraiņi sākuši aktīvāk reaģēt
Lasīt citas ziņas

Viens priekšlikums, ko Latvijas Būvniecības padome grib piedāvāt Finanšu ministrijai, kuras pārziņā ir Publisko iepirkumu likums, – iepirkumu konkursos viszemākās cenas piedāvājumu aizstāt ar tā saukto divu aplokšņu vērtējumu. “Vienā aploksnē, ko pasūtītājs atver pirmo, būtu ziņas par pretendenta prasmi, tehniskajām iespējām un līdzšinējā darba pieredzi. Un tikai pēc tam tiktu atvērta otra aploksne, kurā ir redzama piedāvātā cena,” skaidro viņa.

Pašlaik Publisko iepirkumu likumā gan noteikts: ja apakšuzņēmējam nodota iepirkuma līguma daļa, kuras vērtība ir vismaz 50% no līguma vērtības, un līgumcena ir vismaz 
4 269 000 eiro, iepirkuma procedūrā izraudzītais pretendents un attiecīgais apakšuzņēmējs līgumu slēdz kā piegādātāju apvienība, nosakot katra dalībnieka atbildību.

Nozarei būs vēl jāpievēršas

CITI ŠOBRĪD LASA
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš domā, ka priekšlikumiem būvnieku atbildības nostiprināšanā un Būvniecības likuma labojumiem deputāti varētu pievērsties pēc konsultācijām ar ministrijām un nozares organizāciju pārstāvjiem. Kad tas varētu notikt, to komisijas vadītājs nevarēja pateikt. “Tomēr domāju, ka būvniecības nozarei mums būs vēl jāpievēršas, pārtraucot gan ierasto dempingošanu ar zemāko cenu piedāvājumiem, gan daudzo apakšuzņēmēju piesaistīšanu, kurus ģenerāluzņēmējs nereti atstāj ar garu degunu, nesamaksājot par darbu,” saka Romāns Naudiņš.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.