Foto; Robertsre/Shutterstock

Ziemeļu citroni – cidonijas. Ko no tām var pagatavot? 1

“Šogad vareni padevušās cidonijas. Parasti šos augļus sagriežu plānās šķēlītēs, uzbārstu cukuru, lai izdalās sula, un – sīrups gatavs! Kā vēl varētu pārstrādāt cidonijas?” Jautā Evita no Valmieras.

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 3
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Cidonijas ir ļoti aromātiskas, turklāt satur daudz C vitamīna – trīs četras reizes vairāk nekā āboli. Sastāvā netrūkst arī citu vitamīnu, kā arī kālija, dzelzs, organisko skābju un pektīna. “Ja pirms kāda laika tikpat kā nebija intereses par cidoniju augļiem un no tiem pagatavotiem produktiem, patlaban pieprasījums pārspēj piedāvājumu,” balstoties uz savu pieredzi, teic krūmcidoniju audzētāja un mājražotāja Agnese Stikāne no Bauskas novada Jaunsaules.

Agnese Stikāne ar izaudzēto cidoniju ražu. Diemžēl daļu augļu šogad esot nobendējusi niknā rudens salna.
Foto no privātā arhīva

“Kopš bērnības esmu saistīta ar cidonijām, jo tēvs tās audzēja un nodeva pārstrādei. Tagad krūmcidoniju stādījumus esam mantojuši mēs, viņa trīs bērni. Pa šiem gadiem stādījumus esam paplašinājuši – ar C vitamīnu bagātos ziemeļu citronus nu jau audzējam vairāk nekā piecos hektāros.”

Agnese stāsta, ka lielāko daļu augļu nodod pārstrādei – sulas spiešanai un sīrupa gatavošanai, bet no pārējās ražas pati gatavo sacukurotas cidonijas, džemu, parastās sukādes un sukādes ar šokolādi.

Cidoniju sīrups

Cidoniju griešana un serdes un sēkliņu izņemšana ir laikietilpīgs process, toties ieguldītajam darbam ir saldi augļi.
Foto no privātā arhīva

1. variants

Noskalotas cidonijas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, izgriež cieto slāni, sagriež šķēlītēs. Sagrieztās cidonijas (1 kg) liek traukā kārtām ar cukuru (1 kg). Trauku uz dienu vai pāris dienām noliek vēsā vietā. Pēc tam nolej radušos sīrupu, izkāš caur divkārt salocītu marli. Iegūto sīrupu pavāra 3–5 minūtes, nosmeļot putas. Karstu pilda pudelēs. Uzglabā vēsā vietā.

2. variants

Cidonijas sagriež četrās daļās, izgriež serdi, izņem sēklas, tad sablendē un uzbārsta cukuru. Ļauj nostāvēties līdz nākamajai dienai, lai cidonijas atdotu sulu, bet cukurs to uzņemtu. Pēc tam caur sietu notecina sīrupu. Ja tajā ir pietiekami daudz cukura, tas kādu laiku vēsumā var glabāties arī bez karsēšanas. Bet drošāk sīrupu ir uzvārīt.

Cukurotās cidoniju šķēlītes var izžāvēt cepeškrāsnī vai speciālajā elektriskajā žāvētājā. Var arī izmantot džema vārīšanai.

Cidoniju, ķirbju un ābolu ievārījums

Vislielākais pieprasījums esot pēc cukurotām cidonijām un sulas.
Foto no privātā arhīva

• 500 g cidoniju
• 700 g ķirbja
• 700 g ābolu
• 0,5–1 kg cukura
• 200 ml ūdens
• svaigas piparmētras lapas

Cidonijas, ābolus un ķirbi iztīra no sēklām un sagriež mazos gabaliņos, saliek katlā, pārber cukuru un uzlej glāzi iepriekš sagatavotas stipras piparmētru tējas. Kad masa sāk vārīties, vāra aptuveni pusstundu. Pilda burkās. Šā ievārījuma garša nedaudz līdzinās medum.

Cidoniju un banānu ievārījums

• 1 kg cidoniju
• 1–1,5 kg banānu (notīrītu)
• 1 kg Dansukker ievārījuma cukura
• 1 paciņa vaniļas cukura
• 200 ml ūdens

Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, pārlej ūdeni un vāra uz lēnas uguns, līdz cidonijas izšķīdušas un miziņas atdalījušās. Masu izberž caur sietu, lai atbrīvotos no miziņām.

Tad masu liek katliņā, pievieno biezās ripiņās sagrieztus banānus, cukuru un vaniļas cukuru, samaisa un uz lēnas uguns pavāra aptuveni 10 minūtes. Pilda sterilizētās burkās un aizvāko. Banānu saldums labi saskan ar cidoniju skābo garšu.

Cidoniju un ķirbja kompots

• ķirbis
• cidonijas
• krustnagliņas
• smaržīgie pipari
• piparmētras

Sīrupam

• 1 l ūdens
• 300 g cukura

Ķirbi pārgriež, izņem sēklotni, tad sagriež šķēlēs, nomizo un ar dekoratīvu nazi sagriež nelielos kubiņos. Novāra, līdz pusmīksti. Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēklas, sagriež plānās šķēlītēs.

Litra burkā liek 2 krustnagliņas, 2 smaržīgos piparus un piparmētras lapiņas. Tālāk pamīšus kārto ķirbjus ar cidonijām. Sīrupam uzvāra ūdeni ar cukuru un verdošu lej burkās. Kompotu karsē 80 °C aptuveni 15 minūtes. Aizvāko. Kompota gatavošanai izvēlas lielākos, skaistākos un aromātiskākos augļus.

Marmelāde

• 1 kg sagrieztu cidoniju masas
• 1 kg cukura
• 200 ml ūdens

Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, uzlej ūdeni un vāra, līdz cidonijas mīkstas. Masu izberž caur sietu, lai atdalītos miziņas. Liek atpakaļ katlā, pieber cukuru (attiecībā 1:1) un vāra, līdz masa sabiezē. Tad pārlej dziļā pannā un vāra, kamēr marmelāde atlec no trauka malām. Pēc tam masu pārlej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, lai apkalst. Apkaisa ar pūdercukuru un apgriež uz otru pusi, lai atkal apkalst. Pēc tam vēlreiz uzbārsta pūdercukuru.

 

Sukādes

Agnese gatavo gan parastās cidoniju sukādes, gan sukādes šokolādē.
Foto no privātā arhīva

Cidonijas sagriež plānās šķēlītēs, uzbārsta cukuru (uz 1 kg iztīrītu cidoniju ņem 1 kg cukura) un notur vienu diennakti vai ilgāk. Nokāš un liek žāvēties. Var kaltēt uz radiatoriem, uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī (noregulē 50 °C, durtiņas atstāj mazliet pavērtas un žāvē 4–5 stundas). Ja ir elektriskais augļu žāvētājs, izmanto to (40 °C sukādes vienmērīgi izžūst aptuveni 12 stundās).

Ja grib vidēji biezas un cietas sukādes, tās cukurā patur ilgāk – aptuveni 36 stundas. Telpā, kur stāv trauks ar sacukurotajām cidonijām, nedrīkst būt pārāk augsta temperatūra (vairāk nekā 20 °C), jo tad sīrups var sākt rūgt.

PADOMI

• Visvairāk vērtīgo vitamīnu saglabājas, cidonijas sagriežot šķēlītēs un iecukurojot (attiecībā 1:1). Burciņas, kas sagatavotas bez pasterizēšanas, ilgāku laiku var uzglabāt ledusskapī vai pagrabā.

• Kad lietainā laikā samirkušas kājas un šķiet, ka iesnas un klepus būs klāt, var pagatavot vitamīniem bagātu dzērienu. Uzvāra iecienīto zāļu tēju, to atdzesē līdz 60 °C (augstākā temperatūrā strauji noārdās augļos esošie vitamīni), pievieno sacukurotas cidoniju šķēlītes un upeņu sulu.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens ir daudz aromātiskāks un veselīgāks. Var aizstāt arī citronu sulu.

• Cidoniju sula ir lielisks… atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un katlakmens putodams ir nost.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 3
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 53
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena ir kā radīta mīlestībai! Horoskopi 17.janvārim
17 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Nežēlīgs ieraksts: policisti filmē uz lauka gulošu, cietušu stirnu, smejas un sauc: “Piekodusies!” 121
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pastkastīte – kāda, kur un kā pareizi jānovieto? 2
2 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ko iesākt ar liliju sīpoliem ziemā: selekcionāra padomi
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 triki, kā dzīvojamo platību izmantot ekonomiskāk
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai tirgoties internetā drīkst bez ierobežojuma un nodoklis par to nav jāmaksā? 2
3 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
Kovidsitienam bija gatavi: Kolkas uzņēmuma recepte krīzes rūdījumam 5
2 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību
22 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Aukstākā nakts pēdējo četru gadu laikā: Latvijā reģistrēta zemākā gaisa temperatūra Eiropā 1
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls
53 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Nelegālā Jaungada ballīte Siguldas viesu namā: prokurors nožēlo, ka piedalījies 4
2 stundas
GN
Gints Narogs
Ziņas
“Jutu, ka varu!” Latvijas labāko slēpotāju Patrīciju Eiduku mājās sagaida ar torti, puķēm un “Mežezeru”
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas laikapstākļi mainīsies: sinoptiķu prognoze nākamajai nedēļai
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 3
17 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 71
1 diena
SK
Skaties.lv
Kokteilis
Izjukušas Sanas Timmas un hokejista Kaspara Saulieša attiecības: “Novēlu atrast to īsto un vienīgo!” 11
2 dienas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Viljams atzinies, ka “izgāzies” ar dzimšanas dienas dāvanu mīļotajai Keitai: tā viņai nepatika 3
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 29
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
47 minūtes
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību
11:25
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
11:00
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls
10:54