Foto; Robertsre/Shutterstock

Ziemeļu citroni – cidonijas. Ko no tām var pagatavot? 1

“Šogad vareni padevušās cidonijas. Parasti šos augļus sagriežu plānās šķēlītēs, uzbārstu cukuru, lai izdalās sula, un – sīrups gatavs! Kā vēl varētu pārstrādāt cidonijas?” Jautā Evita no Valmieras.

LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 39
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Šorīt Rīgā saskrējušās septiņas automašīnas, autobuss un trolejbuss 2
9 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Arī pēc breksita Apvienotajā Karalistē dzīvojošajiem tautiešiem par saņemto algu jāatskaitās Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam 23
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Cidonijas ir ļoti aromātiskas, turklāt satur daudz C vitamīna – trīs četras reizes vairāk nekā āboli. Sastāvā netrūkst arī citu vitamīnu, kā arī kālija, dzelzs, organisko skābju un pektīna. “Ja pirms kāda laika tikpat kā nebija intereses par cidoniju augļiem un no tiem pagatavotiem produktiem, patlaban pieprasījums pārspēj piedāvājumu,” balstoties uz savu pieredzi, teic krūmcidoniju audzētāja un mājražotāja Agnese Stikāne no Bauskas novada Jaunsaules.

Agnese Stikāne ar izaudzēto cidoniju ražu. Diemžēl daļu augļu šogad esot nobendējusi niknā rudens salna.
Foto no privātā arhīva

CITI ŠOBRĪD LASA

“Kopš bērnības esmu saistīta ar cidonijām, jo tēvs tās audzēja un nodeva pārstrādei. Tagad krūmcidoniju stādījumus esam mantojuši mēs, viņa trīs bērni. Pa šiem gadiem stādījumus esam paplašinājuši – ar C vitamīnu bagātos ziemeļu citronus nu jau audzējam vairāk nekā piecos hektāros.”

Agnese stāsta, ka lielāko daļu augļu nodod pārstrādei – sulas spiešanai un sīrupa gatavošanai, bet no pārējās ražas pati gatavo sacukurotas cidonijas, džemu, parastās sukādes un sukādes ar šokolādi.

Cidoniju sīrups

Cidoniju griešana un serdes un sēkliņu izņemšana ir laikietilpīgs process, toties ieguldītajam darbam ir saldi augļi.
Foto no privātā arhīva

1. variants

Noskalotas cidonijas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, izgriež cieto slāni, sagriež šķēlītēs. Sagrieztās cidonijas (1 kg) liek traukā kārtām ar cukuru (1 kg). Trauku uz dienu vai pāris dienām noliek vēsā vietā. Pēc tam nolej radušos sīrupu, izkāš caur divkārt salocītu marli. Iegūto sīrupu pavāra 3–5 minūtes, nosmeļot putas. Karstu pilda pudelēs. Uzglabā vēsā vietā.

2. variants

Cidonijas sagriež četrās daļās, izgriež serdi, izņem sēklas, tad sablendē un uzbārsta cukuru. Ļauj nostāvēties līdz nākamajai dienai, lai cidonijas atdotu sulu, bet cukurs to uzņemtu. Pēc tam caur sietu notecina sīrupu. Ja tajā ir pietiekami daudz cukura, tas kādu laiku vēsumā var glabāties arī bez karsēšanas. Bet drošāk sīrupu ir uzvārīt.

Cukurotās cidoniju šķēlītes var izžāvēt cepeškrāsnī vai speciālajā elektriskajā žāvētājā. Var arī izmantot džema vārīšanai.

Cidoniju, ķirbju un ābolu ievārījums

Vislielākais pieprasījums esot pēc cukurotām cidonijām un sulas.
Foto no privātā arhīva

• 500 g cidoniju
• 700 g ķirbja
• 700 g ābolu
• 0,5–1 kg cukura
• 200 ml ūdens
• svaigas piparmētras lapas

Cidonijas, ābolus un ķirbi iztīra no sēklām un sagriež mazos gabaliņos, saliek katlā, pārber cukuru un uzlej glāzi iepriekš sagatavotas stipras piparmētru tējas. Kad masa sāk vārīties, vāra aptuveni pusstundu. Pilda burkās. Šā ievārījuma garša nedaudz līdzinās medum.

Cidoniju un banānu ievārījums

• 1 kg cidoniju
• 1–1,5 kg banānu (notīrītu)
• 1 kg Dansukker ievārījuma cukura
• 1 paciņa vaniļas cukura
• 200 ml ūdens

Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, pārlej ūdeni un vāra uz lēnas uguns, līdz cidonijas izšķīdušas un miziņas atdalījušās. Masu izberž caur sietu, lai atbrīvotos no miziņām.

Tad masu liek katliņā, pievieno biezās ripiņās sagrieztus banānus, cukuru un vaniļas cukuru, samaisa un uz lēnas uguns pavāra aptuveni 10 minūtes. Pilda sterilizētās burkās un aizvāko. Banānu saldums labi saskan ar cidoniju skābo garšu.

Cidoniju un ķirbja kompots

• ķirbis
• cidonijas
• krustnagliņas
• smaržīgie pipari
• piparmētras

Sīrupam

• 1 l ūdens
• 300 g cukura

Ķirbi pārgriež, izņem sēklotni, tad sagriež šķēlēs, nomizo un ar dekoratīvu nazi sagriež nelielos kubiņos. Novāra, līdz pusmīksti. Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēklas, sagriež plānās šķēlītēs.

Litra burkā liek 2 krustnagliņas, 2 smaržīgos piparus un piparmētras lapiņas. Tālāk pamīšus kārto ķirbjus ar cidonijām. Sīrupam uzvāra ūdeni ar cukuru un verdošu lej burkās. Kompotu karsē 80 °C aptuveni 15 minūtes. Aizvāko. Kompota gatavošanai izvēlas lielākos, skaistākos un aromātiskākos augļus.

Marmelāde

• 1 kg sagrieztu cidoniju masas
• 1 kg cukura
• 200 ml ūdens

Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēkliņas. Liek katliņā, uzlej ūdeni un vāra, līdz cidonijas mīkstas. Masu izberž caur sietu, lai atdalītos miziņas. Liek atpakaļ katlā, pieber cukuru (attiecībā 1:1) un vāra, līdz masa sabiezē. Tad pārlej dziļā pannā un vāra, kamēr marmelāde atlec no trauka malām. Pēc tam masu pārlej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, lai apkalst. Apkaisa ar pūdercukuru un apgriež uz otru pusi, lai atkal apkalst. Pēc tam vēlreiz uzbārsta pūdercukuru.

 

Sukādes

Agnese gatavo gan parastās cidoniju sukādes, gan sukādes šokolādē.
Foto no privātā arhīva

Cidonijas sagriež plānās šķēlītēs, uzbārsta cukuru (uz 1 kg iztīrītu cidoniju ņem 1 kg cukura) un notur vienu diennakti vai ilgāk. Nokāš un liek žāvēties. Var kaltēt uz radiatoriem, uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī (noregulē 50 °C, durtiņas atstāj mazliet pavērtas un žāvē 4–5 stundas). Ja ir elektriskais augļu žāvētājs, izmanto to (40 °C sukādes vienmērīgi izžūst aptuveni 12 stundās).

Ja grib vidēji biezas un cietas sukādes, tās cukurā patur ilgāk – aptuveni 36 stundas. Telpā, kur stāv trauks ar sacukurotajām cidonijām, nedrīkst būt pārāk augsta temperatūra (vairāk nekā 20 °C), jo tad sīrups var sākt rūgt.

PADOMI

• Visvairāk vērtīgo vitamīnu saglabājas, cidonijas sagriežot šķēlītēs un iecukurojot (attiecībā 1:1). Burciņas, kas sagatavotas bez pasterizēšanas, ilgāku laiku var uzglabāt ledusskapī vai pagrabā.

• Kad lietainā laikā samirkušas kājas un šķiet, ka iesnas un klepus būs klāt, var pagatavot vitamīniem bagātu dzērienu. Uzvāra iecienīto zāļu tēju, to atdzesē līdz 60 °C (augstākā temperatūrā strauji noārdās augļos esošie vitamīni), pievieno sacukurotas cidoniju šķēlītes un upeņu sulu.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens ir daudz aromātiskāks un veselīgāks. Var aizstāt arī citronu sulu.

• Cidoniju sula ir lielisks… atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un katlakmens putodams ir nost.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SR
Sandra Ruska
Veselam
Vai tiešām lapu izsvīduma medus vērtīgāks?
10 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
“Vēlos iegādāties sēklas, kas audzētas Latvijā, nevis no ārzemēm sūtītās paciņas”: vai tādas maz ir? 2
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Melns cilvēciņš tumsā uz melna ceļa: šoferu murgs un gājēju krievu rulete… 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ananāsu mafini ar kokosriekstu skaidiņām: ātri pagatavojami! 4
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 39
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Šorīt Rīgā saskrējušās septiņas automašīnas, autobuss un trolejbuss 2
9 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Arī pēc breksita Apvienotajā Karalistē dzīvojošajiem tautiešiem par saņemto algu jāatskaitās Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam 23
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai cilvēkus Latvijā uzskata par muļķiem?” Skatītājs par aizslēgtajiem Krievijas televīzijas kanāliem 173
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Kariņš ar Levitu mēģina iebiedēt, bet latvieši ir “spuraini”!” Krauze atklāj, kā ierobežojumi tieši veicina inficēšanos ar Covid-19 36
5 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vislabākais puķu sējas laiks: kādas puķes un kad jāiesēj?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Gribu citu uzvārdu: vai likumīgi to var izdarīt?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Labākās sējas dienas 2021.gadā: Bražūnu ģimenes sējas kalendārs
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Attālināta parakstīšanās jeb e-paraksts: vai kāds to nevar viltot un tas ir droši? 4
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Paštaisīts muslis: lētāk, veselīgāk, garšīgāk!
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vasaras puķu sēšanas kalendārs 2021.gadam: šīs ir vislabākās dienas
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā izplatās jaunais un lipīgais Covid-19 paveids: reģistrēti divi lokāli uzliesmojumi, tostarp kādā bērnudārzā
13 minūtes
LE
LETA
Veselam
Kariņš: Nākamās četras nedēļas būs ļoti liels izaicinājums
50 minūtes
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
“Jūs iegādājaties aizliegto preci – pagarinātāju.” Policija sākusi kriminālprocesu 43
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 1
3 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Kariņš ar Levitu mēģina iebiedēt, bet latvieši ir “spuraini”!” Krauze atklāj, kā ierobežojumi tieši veicina inficēšanos ar Covid-19 36
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iespējama zemāko vietu applūšana: Ogrē sākusies ledus iešana un strauji paaugstinājies ūdens līmenis
6 minūtes
LE
LETA
Ziņas
“Ar nelielu stresu un nesaprašanu gaidām pārbaudi.” Frizieriem vēl nav pilnībā skaidri nosacījumi darba atsākšanai
2 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Arī pēc breksita Apvienotajā Karalistē dzīvojošajiem tautiešiem par saņemto algu jāatskaitās Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam 23
9 stundas
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: Cilvēce ir uz katastrofas sliekšņa, bet mēs strīdamies, kura izpratne par dzimumu un ģimeni ir pareizāka 76
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai cilvēkus Latvijā uzskata par muļķiem?” Skatītājs par aizslēgtajiem Krievijas televīzijas kanāliem 173
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 39
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija sieva Megana tikusi vaļā no stingrā karaliskās ģimenes tvēriena: sākusi aizrauties ar pārmaiņām izskatā – “kopē” Kimu Kardašjanu 6
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Evelīna, Mētra un Aurēlija
7 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Pieneņu pušķis un pirmā deja gumijas zābakos”: horeogrāfs Agris Daņiļēvičs pastāsta, kādas bijušas viņa kāzas
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Ja grib sauļoties, guļot uz vēdera, krūtīm ir jāizrok “bedrītes”: mākslīgā skaistuma dieviete, latviešu modele Viktorija Vailda stāsta par savu ikdienu 9
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Amerikāņu afēristi apkrāpj Latviju: pirmais tik augsta līmeņa valsts līdzekļu izšķērdēšanas skandāls 6
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 27. februāra līdz 5. martam: kādas vēlmes piepildīsies
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iespējama zemāko vietu applūšana: Ogrē sākusies ledus iešana un strauji paaugstinājies ūdens līmenis
17:39
LE
LETA
Ziņas
Latvijā izplatās jaunais un lipīgais Covid-19 paveids: reģistrēti divi lokāli uzliesmojumi, tostarp kādā bērnudārzā
17:31
LE
LETA
Ziņas
Amatpersona: Covid-19 situācija Igaunijā ir kritiska; Veselības departamenta vakcīnu krājumi izsmelti
17:04