Publicitātes foto

Brīnumbērna kārtēja provokācija 0

Kanādietis Ksavjē Dolāns ir dumpīgs skandālists, kura filmām ir gan kaislīgi piekritēji, gan sašutuši noliedzēji, tomēr nav noliedzams šī puiša talants. Viņa trilleri par kādas ģimenes melnajiem noslēpumiem „Toms fermā” izrādīja Venēcijas kinofestivāla konkursa programmā, kur tā pretendēja uz „Zelta lauvu”.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Klausīdamies dziesmas, ko savulaik Toms klausījās kopā ar Gijomu, Toronto reklāmists dodas uz Kanādas laukiem, lai apmeklētu bēres. No dzīves ir aizgājis viņa mīļotais, un pilnīgā izmisumā Toms vairs nezina, kā dzīvot tālāk. Taču, kad puisis iepazīstas ar Gijoma ģimeni – māti un vardarbīgo brāli Frensisu, Toms tiek ievilkts noslēpumu līkločos, kas Agatas mājai liek mest lielu līkumu un viņam pašam liek pārvērtēt savu skatījumu uz lietām.

Ksavjers Dolans ir vien 25 gadus vecs kanādietis, kurš uzņēmis jau piecas filmas un ar saviem darbiem lutināts arī prestižos festivālos – šogad Kannās uz „Zelta Palmas zaru” kandidēja viņa „Mammīte”, ko Rīgā izrādīs jau decembrī, un šis nav vienīgais skaļais ieraksts Dolana biogrāfijā. Viņam patīk provocēt, taču, ņemot vērā Dolana vecumu, tas tomēr nav pašmērķīgs stiliņš, lai izrādītos un izlēktu no mainstream piedāvājuma, bet apzināts un ļoti rūpīgi veidots kino, kas lieliski iekļaujas neatkarīgā kino nišā un diezgan nikni spļauj virsū Holivudas bezjēdzīgajiem ražojumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dolans nelavierē starp balto un melno, mēģinot kādu attaisnot, viņš urķējas savu varoņu psiholoģijā – Tomu viņš atveido pats, par ko saņēmis pulka pārmetumus un kārtējo reizi nodēvēts par narcisu –, taču ar secinājumiem režisors nesteidzas, sak, arī skatītājiem kāds darbiņš jāpaveic. Un tā arī ir, jo „Toms laukos” nudien nav viegla filma, tāpat kā Mišela Marka Bošāra luga, kas ir tās sižetiskais pamats, taču Ksavjē Dolans ir vārds, ko ir vērts ne tikai iegaumēt, bet arī ik pa laikam painteresēties, ko interesantu viņš atkal sastrādājis.

„Toms laukos” ir kinoprojekts „Spektra” izplatīta filma, kas tiks izrādīta ierobežotos seansos, kas ir ierasta prakse pasaules kino distribūcijā. Dolana filmu iespējams novērtēt piecos ekskluzīvos seansos no 17. līdz 23. oktobrim „Kino Citadele”.

UZZIŅA:

„Toms laukos”/”Tom at la Ferme”

Kanāda, Francija, 2013.

Režisors: Ksavjē Dolans

Lomās: Ksavjē Dolans, Pjērs-Īvs Kardināls, Līse Roja

No 17. oktobra „Kino Citadele”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.