Publicitātes foto

Māksla no ikdienas priekšmetiem: Kastiljones dizains LMA 0

No 11. līdz 28. novembrim Latvijas Mākslas akadēmijā būs apskatāma ievērojamam itāļu arhitektam un dizaineram Akillem Kastiljoni (1918-2002) veltīta izstāde “Casa Castiglioni”, portālam LA.lv pavēstīja LMA sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Raita.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Pirmo reizi Baltijā vienkopus būs skatāmi visi slavenākie Akilles Kastiljoni projektētie objekti. Ekspozīcijā būs izstādīti vairāk nekā trīsdesmit godalgotas un mākslas muzejos eksponētas dizaina ikonas – mēbeles no “Zanotta”, gaismas ķermeņi no “Flos” un aksesuāri no “Alessi” dizaina rūpnīcām. Asprātīgi, atpazīstami un funkcionāli, eksponētie priekšmeti prezentēs ne tikai Kastiljoni, bet arī Itālijas dizaina spēcīgākos aspektus – formālo estētiku, kas seko funkcijai un komunicē ar lietotāju gan racionālā, gan emocionālā līmenī.

Viens no īpašākajiem izstādē apskatāmajiem priekšmetiem ir lampa “Arco” (1962) – stāvlampas un griestu lampas kvalitāšu apvienojums vienā objektā. Lampa ir uzskatāma par pirmo arkas formas grīdas gaismekli un sešdesmito gadu apgaismojuma dizaina revolūciju. Savukārt formā neparastais “Mezzadro” (1957) krēsls demonstrē dizainera prasmi iedvesmoties no ikdienas priekšmetiem. Krēslā apvienots traktora sēdeklis, motora amortizācijas detaļa un koka pakāpiens, veidojot asprātīgu un drosmīgu formas risinājumu. Ne mazāk saistošs dizaina paraugs ir arī Akilles lampa “Toio” (1962), kas veidota no automobiļa luktura, makšķerauklas un skatam nenosegta transformatora, kā arī ironiskais krēsls “Sella” – riteņa sēdeklis un tērauda kāts, kas iestiprināts puslodē.

CITI ŠOBRĪD LASA

No 1954. līdz 1968. gadam, darbojoties tandēmā ar brāli Pjēru Džakomo (Pier Giacomo), bet pēc viņa pāragrās nāves – viens, Akille Kastiljoni (1918 – 2002) ir uzprojektējis vairāk nekā 150 objektus. Ilglaicīgās karjeras laikā viņš ir apbalvots ar deviņām industrijas prestižākajām godalgām – Compasso d’oro balvām. Akille Kastiljoni ir viens no ADI (Association for Design Industry) dibinātājiem, kā arī no 1969. līdz 1993. gada bija Turīnas un Milānas Politehnisko universitāšu profesors. 14 Akilles Kastiljoni projektētie objekti ir izstādīti pasaules prestižākajos mākslas muzejos.

Izstādi papildinās arī plaša sarīkojumu programma. Latvijas Mākslas akadēmijā 10. novembrī plkst. 11 notiks preses skate ar dizainera meitas Džiovannas Kastiljoni piedalīšanos, plkst. 16.30 noritēs viņas lekcija, bet plkst. 18 tiks atklāta izstāde.

Izstādes laikā Latvijas Mākslas akadēmijas studenti būs aicināti piedalīties Akilles Kastiljoni dizainam veltītā konkursā, savas idejas skiču un maketu veidā eksponējot līdzās dizainera darbiem. Desmit žūrijas atlasīti pretendenti iegūs iespēju cīnīties par konkursa galveno balvu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.