Mobilā versija
+2.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
21. jūnijs, 2012
Drukāt

Balvos cep nātru maizi


Foto no A/S "Balvu maiznieks" arhīvaFoto no A/S "Balvu maiznieks" arhīva

A/S “Balvu maiznieks” pirms Līgo svētkiem nāk klajā ar unikālu produktu – nātru maizi.
 Pēc receptes ar nātru piedevu cepta maize ir jaunums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas bakalejas izstrādājumu sortimentā.

 

Ideja radusies uzņēmuma darbiniekiem pašiem, plānojot un ieviešot vēl nebijušus izstrādājumus, lai noturētos tirgū un lielajā maizes ražotāju konkurencē. Receptes aizsardzībai šobrīd jau iesniegti dokumenti Latvijas Republikas Patentu valdē.

“Balvu maiznieka” valdes locekle Ņina Barsukova pasmaidīja, ka par nezāļu karalieni dēvētās nātres asuma maizē neesot un to var ēst droši – mutē nekodīs. “Arī sētmalā nātres neplūcam. Izejvielu mums piegādā Vācijas, Igaunijas un Latvijas kopuzņēmums “Balt-Hellin”. Pirmo cepienu, kas bija izmēģinājums, apēdām paši uzņēmumā strādājošie. Tā kā garšoja visiem, nolēmām doties tālāk. Piedāvājām dažiem veikaliem tepat Balvu pusē, un prieks, ka “nātrītes” izpirka ātri un prasīja vēl. Cilvēkiem jau interesē viss jaunais, sevišķi, ja vēl garšīgs. Patlaban nātru maizes kukulīšus saiņojam īpaši pasūtītos un skaisti apdrukātos maisiņos, kur ir informācija arī par sastāvu, drīzumā tos piegādāsim sadarbības veikaliem Latvijā.”

Gluži uz ekoprodukta nosaukumu nātru maize pretendēt nevarot, taču tā iekļauta “Balvu maiznieka” tajā sortimenta sadaļā, kur jau atrodas ierastā “Veselības maize” un “Graudu maize”. Arī zaļā krāsā nātru maizīte nav, tā ir skaisti brūna.

 

Kviešu miltu mīklā tiek iejauktas kaltētas un saberztas nātru lapas, saulespuķu sēklas, linsēklas, rudzu pilngraudu milti un ķirbju sēklas un citas maizei tradicionālas piedevas. Īpašais – maize nesatur taukvielas.

 

“Mēs ļoti ceram, ka ar nātru maizīti tirgū būsim sev ieguvuši jaunu nišu,” teica Ņ. Barsukova. “Jau izstrādājam recepti un plānojam sākt īpaša bērnu specializētās pārtikas produkta ražošanu – maizi ar burkānu gabaliņiem. Būtiski – tajā nebūs nekādu E piedevu, ne krāsvielu, ne konservantu, ne pulveru. Protams, būs arī vēl citi produkti, kam pagaidām nav pat nosaukuma, vien receptes meti. Kopumā nākotnē vēlamies pēc iespējas vairāk ražot veselīgus maizes izstrādājumus, tas ir, pārveidosim jau esošās receptes, lai nodalītu jebkādas mākslīgās piedevas.”

 

Uzziņa

Līdz šim zināmie nātru izmantošanas veidi:

zupās, salātos, pesto mērcēs, tējās, alū,

matu šampūnos,

putnu barībā dējības palielināšanai,

liellopu barībā spalvas spožumam,

audumos.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+