Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
1. janvāris, 2012
Drukāt

Eksperimentējam: Pret kluso kaitnieku holesterīnu

Foto-www.andriskozlovskis.lvFoto-www.andriskozlovskis.lv

Trekni piena produkti un cūkgaļa ir gana tradicionāli latvieša ēdienkartē, vienīgi tagad šādas maltītes cienītājam ir daudz mazāka fiziska slodze nekā senāk. Tas vairo holesterīna līmeni asinīs un risku sasirgt ar sirds un asinsvadu slimībām. 
36,6 °C eksperimentā divu mēnešu laikā pārbaudām, kā holesterīna daudzumu izdodas mazināt ar diētas un fizisku aktivitāšu palīdzību.

 

Meklējot eksperimenta dalībniekus, atklājās, ka vairumam manis aptaujāto kolēģu, radu un paziņu par savu holesterīna līmeni nav ne jausmas. Tā kā nereti ēdu produktus, kas to vairo, pārbaudīju arī savējo. Par laimi, tas joprojām ir nevainojams – 4,28 milimoli/litrā (mmol/l). Tomēr tagad cenšos atturēties no maltītes, kas varētu šo rādījumu paaugstināt.

Eksperimentā piedalīties bija gatavi radiožurnāliste, kāzu un citu sadzīvisku pasākumu vadītāja Iveta Medene, datorprogrammu izstrādes speciāliste Velta Lāce un kokapstrādes meistars Aigars Snikus.Putane_Lilita

Eksperimenta konsultante Lilita Putāne, kardioloģe P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

 

 

Eksperimenta norise

1. Dalībnieki nosaka holesterīna līmeni un dodas uz konsultāciju pie kardioloģes Lilitas Putānes, pārbaudot to atkārtoti.

2. Viņi tiek iztaujāti par uztura un dzīvesveida paradumiem un saņem ieteikumus, ko vajadzētu mainīt.

3. Pēc diviem mēnešiem atkal veic analīzes un ārste izvērtē analīžu datus un eksperimentētāju stāstīto.

 

 

Svarīgākais par holesterīnu

Visbiežākais paaugstināta holesterīna līmeņa cēlonis – ar dzīvnieku taukiem bagātīgs uzturs. Sevišķi daudz tā ir olu dzeltenumā, aknās, mēlē, treknā gaļā, desās, sviestā.

Ja holesterīna ir par daudz, tas izgulsnējas asinsvadu sieniņās. Nelāgo procesu, kas attīstās pamazām daudzu gadu garumā un kas vismaz sākumā neizraisa sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas, veicina fiziskas slodzes trūkums, smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, aptaukošanās, ģenētiska nosliece un cukura diabēts.

Laika gaitā asinsvadi sašaurinās un veidojas ateroskleroze – artērijas aizsērē, zaudē elastīgumu un tiek apgrūtināta brīva asins plūsma. Tas rada miokarda infarkta, insulta un citu slimību risku. Taču simptomi – sāpes krūtīs stresa un fiziskas slodzes brīžos – parādās tikai tad, kad asinsvads aizsprostots jau par 75 procentiem.

 

Svarīgi noskaidrot ne tikai kopējo holesterīna līmeni, bet arī atsevišķās frakcijas. ZBL (zema blīvuma lipoproteīns) jeb sliktais holesterīns nogulsnējas asinsvados, tādēļ tam jābūt pēc iespējas zemākam. ABL (augsta blīvuma lipoproteīnam) jeb tā sauktajam labajam holesterīnam vajadzētu būt augstākam, jo tas palīdz izvadīt laukā nevēlamo.

 

Veselam cilvēkam ar uzturu vajadzētu uzņemt ne vairāk kā 300 miligramus holesterīna dienā (viens olas dzeltenums). Pētījumi liecina, ka parasti šī norma tiek pārsniegta.

Svarīgi noskaidrot ne tikai kopējo holesterīna līmeni, bet arī atsevišķās frakcijas. ZBL (zema blīvuma lipoproteīns) jeb sliktais holesterīns nogulsnējas asinsvados, tādēļ tam jābūt pēc iespējas zemākam. ABL (augsta blīvuma lipoproteīnam) jeb tā sauktajam labajam holesterīnam vajadzētu būt augstākam, jo tas palīdz izvadīt laukā nevēlamo. Vēl cita slikto tauku grupa ir triglicerīdi.

Holesterīna un it īpaši triglicerīdu daudzums ir svārstīgs lielums, kas atkarīgs ne tikai no pēdējās dienās apēstā un fiziskajām aktivitātēm, bet arī analīžu noteikšanas veida. Precīzāku rezultātu var dot nevis ekspresmetode, kad asinis iegūst no pirksta, bet ņemot tās no vēnas.

Risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām nosaka, ņemot vērā pacienta vecumu, dzimumu, asinsspiediena un holesterīna līmeni, vai viņš smēķē. Piemēram, 40 gadus vecai sievietei, kurai holesterīna līmenis asinīs ir 7 mmol/l, risks sasirgt ir daudz mazāks nekā piecdesmitgadīgam smēķējošam vīrietim ar paaugstinātu asinsspiedienu un holesterīna rādītāju 5 mmol/l. Nikotīns nelabvēlīgi ietekmē asinsvadus un samazina tā sauktā labā holesterīna daudzumu.

Holesterīna līmeni asinīs ik gadu vajadzētu pārbaudīt no 35 gadu vecuma. Jau agrāk tas darāms, ja vecāki un tālāki senči slimojuši ar sirds un asinsvadu kaitēm vai ir vēl cita veida risks ar tām saslimt – cilvēks ir mazkustīgs, smēķē, viņam ir liekais svars, augsts asinsspiediens un palielināts cukura līmenis asinīs.

Pazeminot holesterīna līmeni asinīs, iespējams mazināt asinsvadu aizsērēšanu un tādējādi – arī miokarda infarkta un insulta risku.

Ja tā līmenis ir ļoti augsts (ap 9 mmol/l vai vairāk) un noteikts ģenētiski, parasti ar diētas un dzīvesveida izmaiņu palīdzību vien to koriģēt neizdodas – jālieto medikamenti.

 

 

* 74 procentiem Latvijas iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 74 gadiem holesterīna līmenis ir paaugstināts, liecina 2009. gadā veiktais Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta pētījums.

* Visstraujāk ateroskleroze, kuras viens no iemesliem ir pārlieku liels holesterīna daudzums, attīstās sievietēm pēc menopauzes un vīriešiem pēc 50 gadu vecuma.

 

 

 

Neļaušos slinkumam!20110808-122811-4

Velta Lāce (71) joprojām strādā, un ilgās pie datora pavadītās stundas nenāk par labu veselībai, arī holesterīna līmenim.

– Es kustos par maz, – Velta atzīst. – Ik dienu vidēji desmit stundas pavadu sēžot. Manas galvenās fiziskās aktivitātes ir došanās uz darbu, iepirkšanās, mājas solis un piedalīšanās senioru kora pasākumos.

Man ir arī paaugstināts cukura daudzums asinīs, lietotajiem medikamentiem pilnībā nepakļāvies asinsspiediens un lieki svara kilogrami, kas iet roku rokā ar nevēlamo holesterīnu.

Diemžēl ne viss, ko Velta ēd, ir veselīgs. Piemēram, reizēm ātru maltīti pagatavo, vārītiem zirņiem pievienojot buljona kubiciņu un aplejot ar verdošu ūdeni. Zina, ka tas satur daudz sāls, bet… Dažkārt taisa maizītes ar tā saukto zemnieku gaļu vai salami desu. Sviestu gan nelieto.

Saldumu ierobežošana Veltai grūtības nesagādā, jo tie negaršo. Vairāk pie dūšas iet sātīgi, pikanti ēdieni.

 

 

Ko ieteica Veltai

* Samazināt ķermeņa svaru – visideālāk būtu atbrīvoties no viena līdz diviem kilogramiem mēnesī. Ar diētu vien nepietiks – nepieciešamas arī fiziskas aktivitātes. Kustoties holesterīns un cukurs tiek iztērēts enerģijai, turklāt normalizējas asinsspiediens un uzlabojas visas organisma funkcijas.

* Desas no ēdienkartes jāsvītro, jo tās satur daudz slēpto tauku un sāls. Šī iemesla dēļ nevajadzētu lietot arī buljona koncentrāta kubiciņus. Rūpnieciski ražoti gaļas produkti ir piesātināti ar nātrija hlorīdu, tāpēc labāk ēst svaigu, tirgū pirktu un pašu sagatavotu gaļu.

* Jo vairāk ēdienkartē dārzeņu, jo labāk. Vismaz pusi maltītes šķīvja jāaizņem svaigiem salātiem. Ceturtdaļai jābūt liesai gaļai vai zivij un – tikpat vārītiem kartupeļiem, rīsiem, makaroniem vai citām piedevām.

* Diēta jāievēro arī tāpēc, lai nekāptu cukura līmenis. Daktere Putāne iedod garu produktu sarakstu, kuri vēlami, kuri ierobežojami. Interesanti, ka aizliegto uzskaitījumā ir vārīti burkāni, taču svaigi – ieteicami.

 

 

Pa trepēm kāpju ātrāk

– Kad pirms daudziem gadiem samazināt holesterīna līmeni mudināja ģimenes ārste, tas nešķita pietiekami svarīgi. Vēlāk, kad apmeklēju endokrinologu grēkojošā cukura dēļ, atklājās, ka arī holesterīna ir krietni par daudz – 11 milimoli litrā. Toreiz, ievērojot diētu, abus rādītājus izdevās samazināt līdz normai.

Piedalīšanās eksperimentā bija stimuls nepalaisties, mēģināt ko mainīt. Diemžēl ikdienas straujais temps un dažādas veselības likstas, kas mēdz piemeklēt cilvēkus manos gados, reizēm traucē rīkoties, kā vajadzētu. Te asinsspiediens par augstu, 
te – zems. Tad atkal kaut ko neesmu paspējusi izdarīt un nav laika par sevi domāt. Tā arī eksperimenta pirmais mēnesis man pagāja bez dakteres ieteiktajām fiziskajām aktivitātēm. Tas ierobežoja tik ļoti, ka reizēm nespēju pat dziļāk ievilkt elpu.

Kad šī liga pārgāja, katru vakaru dauzījos ar mazbērniem, ķēru bumbu un suni… Tādēļzaudēju vienu otru mīkstumiņu, kas tagad ļauj justies ievērojami vieglāk un labāk. Nu uz trešo stāvu varu uzkāpt neaizelšoties.

Ārstes ieteikumu ēst vairāk dārzeņu nebija grūti ievērot, jo tie man garšo.

 

Zaudēju vienu otru mīkstumiņu, kas tagad ļauj justies ievērojami vieglāk un labāk. Nu uz trešo stāvu varu uzkāpt neaizelšoties.

 

Bet ziemā, kad svaigā zaļuma mazāk, veselīgākas maltītes sarūpēšana prasa ilgāku laiku. Atzīšos, ka nereti mani vairāk vilina grāmatas lasīšana vai citas patīkamas nodarbes. Lai šajā ziņā būtu vieglāk, vasaras beigās sameistaroju dažādus dārzeņu salātus – lečo, tomātu biezeni ar ķiplokiem, kāpostus, kabačus.

Tagad gaļu gatavoju uz elektriskā grila, cepšanai papildus nelietojot taukvielas, bet, ja gadījies kāds treknumiņš, tas aiztek. Šo ierīci iegādājos jau agrāk, tikai reti izmantoju. Tagad tā nolikta goda vietā ērtākai lietošanai.

Eksperimenta laikā pārliecinājos, ka, mazliet papūloties, garšīgi un sātīgi iespējams paēst bez holesterīna līmeni paaugstinošiem produktiem.

Kaut gan dakteres Putānes stāstītais man nebija jaunums, tomēr viņas teiktais, veikalā iepērkoties, liek padomāt. Esmu apņēmusies arī turpmāk audzināt raksturu, nepadoties slinkumam un censties ēst veselīgāk.

 

Veltas analīžu dati

 

Rādītājs Pirms eksperimenta Vērtējums Pēc eksperimenta Vērtējums
Kopējais holesterīns 6,42 mmol/l Par augstu 6,46 mmol/ Par augstu
Augsta blīvuma 1,9 mmol/l Nav slikti! 2,35 mmol/l Vēl labāk!
Zema blīvuma 3,57 mmol/l Vajadzētu būt zemākam 3,05 mmol/l Rezultāts uzlabojies
Triglicerīdi 2,13 mmol/l Pārāk daudz 1,36 mmol/l Ievērojami labāk
Cukurs 6,21 mmol/l Mazliet paaugstināts 6,25 mmol/l Par augstu

 

Vērtē Lilita Putāne

Veltas ķermeņa masas indekss – 34,5 – ir par augstu. Eksperiments bija veiksmīgs, jo arī viņai izdevās samazināt sva
ru – par trim kilogramiem. Analīžu rādītāji kopumā uzlabojās, taču organismam vajadzīgs laiks, lai atbildētu neilgajai diētas un dzīvesveida maiņai. Droši vien sava loma ir nelabvēlīgajai iedzimtībai no tēva, kuram arī bijis liekais svars, paaugstināts asinsspiediens un cukura līmenis asinīs.

Regulāri jālieto asinsspiedienu pazeminoši medikamenti, pēc trim mēnešiem jāatkārto analīzes un jābūt stingrā ģimenes ārsta uzraudzībā.

 

Varu iztikt bez kūkām

20110804-094956-33Iveta Medene (49) par veselības problēmām nesūdzas. Taču pirms pāris gadiem viņai atklāja visai augstu holesterīna līmeni.

– Televīzijā tolaik rādīja asinsvadus, kas izskatījās kā aizsērējušas kanalizācijas caurules. Tos ieraudzījis, visvairāk satraucies bija mans desmitgadīgais Jančuks: mammu, tu vairs nedrīksti ēst nevienu taukumu!

Arī eksperimentā piedalīties mudināja vīrs un dēli. Labi atceros ģimenes ārstes agrāk stāstīto, ka augsta holesterīna līmeņa dēļ var nomirt. Toreiz man tas bija 9 milimoli, – atminas Iveta.

Viņa ir radusi daudz kustēties. Uz darbu, kas atrodas apmēram trīsarpus kilometrus no mājām, parasti dodas kājām vai ar velosipēdu. Atšķirībā no kolēģiem neizmanto liftu. Viņa ir pārliecināta, ka vecpaps garu mūžu nodzīvojis tādēļ, ka daudz staigājis un braucis ar riteni.

Ivetas ēdienkartē ir daudz produktu, kas holesterīna līmenim labvēlīgi. Viņai garšo auzu pārslas, pat nesagatavotas, ar kurām dažkārt mielojas gluži kā balodis, bet olas, kas vairo šo rādītāju, ēd tikai Lieldienās. Tomēr uzturā ir arī daudz nevēlama: lauku piens, sviests un krējums. Kārojas pēc rjaženkas, tortēm un putukrējuma. Varot apēst trīs šokolādes tāfelītes uzreiz. Jubilejās nereti notiesājot vairākas kūkas.

Kad daktere Putāne pirmajā konsultācijā vaicā par iepriekšējās dienas pusdienām, Iveta atklāj, ka baudījusi skābeņu zupu ar krējumu un kartupeļus ar treknu gulaša mērci.

 

 

Ko Ivetai ieteica

* Atteikties no rjaženkas un dot priekšroku vājpiena produktiem.

* Melnā šokolāde holesterīna līmenim par ļaunu nenāk, taču ar to nevajadzētu pārspīlēt. Jāapslāpē arī kāre pēc tortēm un kūkām, kas ir īstas holesterīna krātuves.

* Uz pannas sačurkstināts speķis no ēdienkartes jāsvītro. Gaļu ieteicams gatavot grilējot, lai tauciņi iztecētu. Otrs veselīgs variants ir vārīta liesa gaļa.

* Jāēd daudz zivju, kurās ir vērtīgās omega taukskābes, kas uzlabo holesterīna rādītājus.

* Pēc iespējas vairāk uzturā jālieto augļi un dārzeņi, kas labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Šķiedrvielas, ko tie satur, palīdz izvadīt lieko holesterīnu. Priekšroka dodama pašu zemē izaugušajam, kas ir mums ģenētiski tuvāks.

 

Jaunības kleita – kā uzlieta!

– Tik labu rezultātu nemaz negaidīju. Agrāk, kad man veica atkārtotas analīzes, holesterīns nebija krities, kaut ievēroju visus ieteikumus. Bez vīra un dēlu atbalsta nekas nebūtu izdevies. Arī viņi tika uzlikti uz diētas, jo vēlējās mani eksperimenta laikā atbalstīt. Ar mīlestību var dabūt gatavu visu – pat nosist holesterīnu!

Šos divus mēnešus pilnībā atteicos no piena produktiem, jo tādus, kam zems tauku saturs, neatzīstu.

Dažreiz, kad uznāca kāre, dzēru sūkalas. Tās man garšo kopš bērnības.

Sākumā šķita, ka nespēšu tik ilgi iztikt bez lauku tortēm, ar kurām vienmēr esmu mielojusies kāzās, kūmībās un citos pasākumos. Bet tagad tās vairs nemaz negribu.

Eksperiments iekrita mana atvaļinājuma laikā, ko pavadīju vecāku mājās Kazdangā. Katru dienu apēdu apmēram divarpus litrus ķiršu un litru jāņogu, arī ērkšķogas, avenes, mellenes. Man ļoti garšo svaigi sīpoli un ķiploki. Lokus un dilles šķinu saujām. Jaunos gurķīšus, burkānus un bietītes notiesāju turpat pie dobes ar visu mizu.

 

Sākumā šķita, ka nespēšu tik ilgi iztikt bez lauku tortēm, ar kurām vienmēr esmu mielojusies kāzās, kūmībās un citos pasākumos. Bet tagad tās vairs nemaz negribu.

 

Pēc dakteres Putānes ieteikuma ēdu daudz zivju, pat zuti atļāvos nopirkt. Grilēju gaļu – tā gāja pie sirds visiem ģimenes locekļiem.

Katru otro vakaru ar vīru iemalkojām sarkanvīnu – tas palīdz sarucināt holesterīna daudzumu asinīs.

Esmu gana kustīga, taču šo divu mēnešu laikā fizisku aktivitāšu bija vēl vairāk – peldēju, pastaigājos mežā. Tagad sveru trīs kilogramus mazāk. Līdz šim man nederēja kleita, ko šuvu 18 gadu vecumā. Bet nu – gluži kā uzlieta! Kamēr nekas nekait, ir grūti motivēt sevi mainīt paradumus. Tomēr esmu iecerējusi iesākto turpināt.

 

Ivetas analīžu dati

 

Rādītājs Pirms eksperimenta Vērtējums Pēc eksperimenta Vērtējums
Kopējais holesterīns 6,54 mmol/l Paaugstināts 6, 04 mmol/l Labāk
Augsta blīvuma 2,59 mmol/l Ideāls rādītājs 1,42 mmol/l Mazliet sliktāk
Zema blīvuma 3,36 mmol/l Par augstu 4,19 mmol/l Paaugstināts
Triglicerīdi 1,33 mmol/l Labs rādītājs 0,97 mmol/l Vēl uzlabojies

 

Vērtē Lilita Putāne

Iespējams, Ivetai holesterīna līmenis ir paaugstināts no treknajiem produktiem. Pazemināšanās no kādreiz konstatētajiem 9 mmol/l līdz 6 mmol/l liecina, ka tas nav ģenētiski noteikts, jo citādi tik ievērojamu kritumu būtu grūti panākt.

Viņai ir ideāls ķermeņa masas indekss – 22 (to aprēķina, svaru kilogramos dalot ar auguma garumu metros). Eksperimenta laikā zaudētie trīs kilogrami liecina, ka patiešām ēsti liesāki produkti.

Šķiet, analīzēs atklātā labā holesterīna samazināšanās un sliktā palielināšanās ir saistīta ar diagnostikas ekspresmetodes neprecizitāti. Kopumā aina ir uzlabojusies.

Iesaku visiem rīkoties kā Ivetai – baudīt daudz pašaudzētu svaigu, neapstrādātu dārzeņu un ogu. Visvērtīgākie tie ir negatavoti, kamēr saglabājusies to īpašā mikroflora un vitamīni.

Arī turpmāk vajadzētu daudz kustēties, vismaz reizi pusgadā pārbaudīt holesterīna līmeni un konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

 

Arī bez krējuma – garšīgi20110804-092859-29

Kaut gan Aigaram Snikus (44) ir samērā veselīgs dzīvesveids, holesterīna līmenis – nedaudz paaugstināts. Viņš eksperimentā piedalās, jo patīk eksperimentēt.

– Uz darbu parasti dodos ar velosipēdu, ceļā paiet apmēram 20 minūtes. Reizēm lielākus attālumus ar riteni veicu brīvdienās. Nereti eju garās pastaigās vai nūjoju. Nekad dzīvē neesmu smēķējis, – sevi raksturo Aigars.

– Manā ēdienkartē ir vairāki produkti, kas veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos. Piemēram, brokastīs bieži vāru auzu pārslu biezputru. Vakariņās uz galda vienmēr ir veselīga piedeva – liela bļoda ar jauktiem lapu un dārzeņu salātiem.

Ļoti garšo zivis un citas jūras veltes. Ja vien tās nešķistu par dārgu, labprāt baudītu vai ik dienu. Taču pagaidām lielākoties tiek izvēlēts lētākais variants – saldētas. Tikai reizēm – svaigs lasis vai forele.

Vidusjūras ēdienkarte noteikti ir veselīgāka nekā latviešu. Kad biju Spānijā, atklāju, cik labi garšo maize ar tajā ierīvētu tomātu iemērcēta olīveļļā, bet pie gaļas lieliski der olīveļļa ar sasmalcinātiem ķiplokiem.

Tomēr līdz šim Aigara ēdienkartē nav trūcis arī īsteni latvisku produktu, kas vairo holesterīnu, piemēram, viens no topa ēdieniem bijusi cūkgaļas karbonāde ar treknu maliņu.

Tā kā darbdienas vidū nav daudz laika, reizēm Aigars izsalkumu remdē ar žāvētas gaļas sviestmaizēm, uz kurām smērēts nevis kārtīgs sviests, bet augu tauku maisījums.

Ledusskapī allaž atradies kūpināta speķa gabaliņš, ar kuru cept olas, kartupeļus vai baudīt uz rupjmaizes šķēles ar ķiploku.

Kaut arī desas neatzīst par veselīgu produktu, reizēm brokastīs vai vakariņās iztiek ar ātro variantu – mednieku desiņām.

Paretam viņš mielojas ar tradicionālo rasolu, kura sastāvā ir vairāki holesterīnu barojoši produkti – doktordesa, olas, krējums un majonēze.

Tomātu salātus vislabprātāk ēd ar krējumu, to radis pievienot gandrīz ikvienai zupai. Garšo siers, ko tīk sarīvēt uz gaļas vai makaroniem vai baudīt tāpat sagrieztu šķēlītēs. Protams, tauku saturs, to iegādājoties, netiek ņemts vērā.

Aigars ir arī liels saldummīlis – allaž vēlas vismaz divus tortes gabaliņus!

 

 

Ko Aigaram ieteica

* Krējumu lapu un dārzeņu salātos aizstāt ar mazliet nerafinētas olīveļļas, citrona sulu vai 2% kefīru.

* Tā kā vēlams uzlabot labā holesterīna līmeni, var līdzēt fiziska slodze, olīveļļas lietošana un glāze sarkanvīna. (Šos ieteikumus viņš uzklausa smaidot, jo allaž bijis gan fiziski aktīvs, gan pa glāzei vīna vakariņās un svētdienas pusdienās radis malkot jau agrāk. Viss ir labs, ko lieto ar mēru, brīdinoši piebilst ārste.)

* Labāk dot priekšroku nevis saldētām, bet svaigām zivīm, kurās ir vairāk vērtīgo taukskābju. Lasi visveselīgāk baudīt svaigu, sagatavojot ar sāli un cukuru.

* Olas, kas ir īstas holesterīna krātuves, var atļauties ēst trīsreiz nedēļā, taču – tikai pa vienai! Labāk iegādāties mājas vistu dētās vai īpašās, kas satur maz holesterīna.

* Nav vēlams lietot treknu sieru, kura tauku saturs pārsniedz 40 procentus. Jālūkojas pēc tādiem, kam tas ir zem 15 procentiem, kaut arī tie nav tik aromātiski.

* Doktordesu rasolā vajadzētu aizstāt ar gaļu, ko vislabāk pirkt tirgū un gatavot pašam. Visveselīgāk to darīt grilējot.

* Kādreiz var atļauties mazliet laba sviesta vai krējuma, nevis augu tauku maisījumu, kam pievienota palmu eļļa. Tā šķīst tikai 45 grādos, taču organismā, kā zināms, ir tikai 36,6 grādi. Kas zina, kur tā paliek?

 

 

Citādi – vēl garšīgāk

– Vēl nesen nemaz nezināju, kā holesterīns var kaitēt, – atzīst Aigars. – To noskaidroju, kad pirms vairākiem gadiem, veicot asinsanalīzes, izrādījās, ka tā līmenis ir paaugstināts.

Eksperimenta sākumā šķita, ka, cenšoties ievērot noteikumus, neesmu kārtīgi paēdis, taču vēlāk pieradu. Šajā laikā iztiku bez krējuma, un tagad kāre pēc tā pārgājusi. Vienīgi no tortēm un kūkām gan joprojām negribu atteikties.

Laba olīveļļa mājās plauktā stāvēja jau agrāk, tikai tagad tiek izmantota biežāk. Dažādībai, gatavojot lapu salātus, to aizstāju vai papildinu ar vīna etiķi, citrona sulu, drupinātiem pipariem vai kādu pirktu mērci.

 

Šķiet, no augu tauku maisījuma un krējuma izstrādājuma esmu atteicies uz visiem laikiem. Bez dakteres Putānes stāstītā atturību pret tiem radījuši arī presē lasītie raksti par veselībai kaitīgajām transtaukskābēm.

 

Pa pāris olām notiesāju vien divas reizes. Maizi ēdu sausu, lai negadītos uzsmērēt sviestu pārāk biezā kārtā. Uz sieru nemaz neskatījos, jo liesie man negaršo.

Šķiet, no augu tauku maisījuma un krējuma izstrādājuma esmu atteicies uz visiem laikiem. Bez dakteres Putānes stāstītā atturību pret tiem radījuši arī presē lasītie raksti par veselībai kaitīgajām transtaukskābēm.

Eksperimenta laikā pieradu ēst liesu liellopa gaļu. Izrādās, rasols ar to garšo labāk nekā ar doktordesu.

Vīns mājās bija cieņā jau agrāk, taču tagad dodu priekšroku sarkanajam, kas holesterīna līmeni ietekmējot īpaši labvēlīgi.

Tā kā eksperimenta laiks iekrita vasarā, uz darbu vienmēr braucu ar velosipēdu. Rudenī un ziemā tam nav tik labvēlīgi apstākļi.

 

Aigara analīžu dati

 

Rādītājs Pirms eksperimenta Vērtējums Pēc eksperimenta Vērtējums
Kopējais holesterīns 5,39 mmol/l Mazliet paaugstināts 4,81 mmol/l Atbilst normai
Augsta blīvuma 1,0 mmol/l Būtu jāpaaugstina 2,07 mmol/l Ievērojams uzlabojums
Zema blīvuma 3, 85 mmol/l Vajadzētu pazemināt 2,38 mmol/l Lieliski!
Triglicerīdi 0,97 mmol/l Ideāli! 0,80 mmol/l Vēl labāk

 

Vērtē Lilita Putāne

Aigaram ir optimāls ķermeņa masas indekss – 25. Tā kā viņam netrūkst fiziskas slodzes, kādreiz var atļauties arī kādu treknāku produktu. Tikai vajadzētu lasīt etiķetes, vai tie nesatur nevēlamās transtaukskābes. Reizēm var iedzert glāzi vīna. Ieteicams dzīvot tikpat kustīgi kā līdz šim.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+