Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
10. decembris, 2012
Drukāt

Franču gaumē (1)

zuljens_kartupelja_traucinjaa

Pašlaik, kad aiz loga vēji neganti gaudo un putenis sniegpārsliņas griež, īstais laiks galdā celt siltu un treknu franču žuljēnu. Piedāvājam dažādas tā latviskās variācijas!

 

Žuljēnu parasti pasniedz mazos trauciņos, jo tas ir sātīgs, mazliet atgādina mums tik pazīstamos sacepumus. Šis ir sens franču ēdiens, iecienīts arī Latvijā. Vienu brīdi restorānos bija vai topā, tagad gan to piedāvā krietni retāk. Lielākoties visi žuljēni izskatās līdzīgi: tradicionālā siera cepurīte, zem kuras… pārsteigums!

 

Žuljēns kartupeļu trauciņā (4 porcijām)

• 4 lieli kartupeļi,

• 200 g labas kvalitātes desas,

• 200 g Holandes siera,

• 120 ml saldā krējuma (35 %),

• 1 ķiploku daiviņa,

• 1 ēdamkarote kviešu miltu,

• šķipsniņa sāls un malti melnie pipari,

• zaļumi.

Kartupeļus nomazgā, pārgriež uz pusēm un izgrebj vidiņus, atstājot plānas maliņas. Uzkarsē cepeškrāsni un liek cepties, līdz tie gandrīz gatavi. Tikmēr smalkās strēmelītēs sagriež desu, sakapā ķiploka daiviņu. Aukstam saldajam krējumam pievieno ēdamkaroti kviešu miltu, ķiplokus un zaļumus, uz mazas uguns uzkarsē, līdz masa sāk biezēt. Kad kartupeļi gatavi, tajos ieliek desu (var izmantot arī žāvētu gaļu), pārlej ar saldo krējumu un pārkaisa ar rīvētu sieru. Apcep tikai tik, lai siers izkūst un paliek zeltaini brūns. Vislabāk garšo, kamēr silts.

 

Šampinjonu – vistas žuljēns (4 porcijām)
sampinjonu_vistas_zhuljeens

• 200 g ceptas vistas filejas,

• 200 g šampinjonu,

• 200 g Krievijas siera,

• 120 ml 10 % saldā krējuma,

• 1 liels sīpols,

• 2 ēdamkarotes augu eļļas,

• 1 ēdamkarote kviešu miltu,

• 1 ēdamkarote sviesta,

• ½ – 1 tējkarote sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Vistas fileju un sīpolu sagriež smalkās strēmelītēs, šampinjonus – plānās šķēlītēs, bet ne ļoti mazās, lai žuljēnā varētu sajust sēņu garšu. Pannā uzkarsē augu eļļu un apcep sīpolu strēmelītes, līdz tās zeltaini brūnas, beigās pievieno sāli (ja siers ir sāļš, tad tikai pusi tējkarotes). Pievieno sēnes un vistas fileju, pieliek melnos piparus. Pannai uzliek vāku un sutina uz lēnas uguns aptuveni 5 minūtes.

Uz mazas pannas nedaudz apgrauzdē kviešu miltus. Kad tie viegli dzelteni, pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad pievieno saldo krējumu un, uz lēnas uguns karsējot un nemitīgi maisot, silda masu, līdz tā nedaudz sabiezē. Tad noslēdz uguni un sakuļ ar putojamo slotiņu.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz +200 grādiem. Kamēr tā silst, sēņu-vistas masu saliek mazos trauciņos, pārlej ar saldo krējumu un pārkaisa ar sieru. Liek cepties, līdz siers kļūst zeltaini brūns (aptuveni 5 minūtes). Pasniedz siltu.

 

Dārzeņu žuljēns (4 porcijām)

daarzenju_zuljeens• 1 burkāns,

• 100 g ķirbja,

• 200 g brokoļa,

• 200 g Parmezāna siera,

• 1 ēdamkarote olīveļļas,

• 1 ķiploku daiviņa,

• 1 ēdamkarote citrona sulas,

• 2 ēdamkarotes baltvīna.

Dārzeņus sagriež smalkās strēmelītēs, brokoli – mazās rozetītēs. Uzsilda vokpannu, pievieno olīveļļu, dārzeņus un sakapātu ķiploku un sutina, kamēr mīksti. Tad pievieno citrona sulu un vīnu, samaisa un noņem no uguns. Saliek masu trauciņos, pārkaisa ar rīvētu sieru un uz piecām minūtēm ieliek pakarsēties cepeškrāsnī (+180 grādos). Pasniedz siltu.

 

Garneļu žuljēns (4 porcijām)
garnelju_zhuljens

• 200 g tīrītas garneles,

• 250 ml saldā krējuma (35 %),

• 100 g Krievijas siera,

• 1,5 ēdamkarote kviešu miltu,

• 1 ēdamkarote sviesta,

• ½ – 1 tējkarote sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Uz mazas pannas nedaudz apgrauzdē kviešu miltus. Kad tie viegli dzelteni, pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Pēc tam pievieno saldo krējumu un uz lēnas uguns karsē, nemitīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē. Tad noslēdz uguni un sakuļ ar putojamo slotiņu. Garneles saliek žuljēna trauciņos, pārlej ar saldo krējumu, pārkaisa ar sieru un cep +180 grādos, kamēr garoziņa kļūst zeltaini brūna (8 – 10 minūtes). Izsmalcināts žuljēns īstiem gardēžiem!

 

 

UZZIŅA

Franču vārds julienne kulinārija nozīmē ēdienu, kas sagriezts smalkos salmiņos, piemēram, burkāni, seleriju sakne, kartupeļi. Šādu salmiņu standarts ir 6 – 7 cm garumā, 1 –2 mm platumā. Parasti šādi pasniedz dārzeņus, retāk tā dara ar zivi vai gaļu.

 

PADOMS

Žuljēnu parasti gatavo mazos metāla vai keramikas trauciņos, kas iztur augstu temperatūru. Tie maksā 1 – 1,50 latus par vienu keramikas un 2 – 2,75 latus par vienu metāla trauciņu. Visērtāk ir strādāt ar metāla, tie ir ilgmūžīgi, ērti izmazgājami (siers periodiski piecepas pie maliņām), keramiku tad gadās sašvīkāt. Lai arī kas rakstīts uz keramikas trauka iepakojuma par izturību, tas nekalpo ilgi.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+