Mobilā versija
+1.3°C
Diāna, Dina, Dins
Piektdiena, 24. februāris, 2017
19. aprīlis, 2014
Drukāt

Ja medus vācējas dzer žurgu

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Agri pavasarī bites metas dzert dubļainu ūdeni pļavas slīkšņā, kur tuvumā kūtsmēsli. Vai nektāra vācējām kaut kā trūkst, un vai šādi nevar piesārņot medu? 
LIDIJA VECENĀNE SALDŪ

Iespējams, bites bija spiestas dzert nekvalitatīvu ūdeni tāpēc, ka labāks nebija pieejams, spriež biškopis Jānis Malcenieks. Lai tā nenotiktu arī turpmāk, dravā vajag izveidot dzirdinātavu. Vienkāršākais variants – piepildīt burku ar ūdeni, uzlikt virsū paplāti un apgāzt otrādi. Ūdens pamazām sūksies uz paplātes, ļaujot bitēm padzerties. Šādas dzirdinātavas jāizvieto laikus, lai bites pierod pie tām. Ir arī speciālas dzirdnes, ko var ievietot tieši stropā.

Par medus tīrību nevajag uztraukties, jo neko patiešām kaitīgu bites stropā nenesīs, turklāt viss tiek apstrādāts ar antibakteriālu līdzekli – propolisu. Gan jau gudrie kukaiņi zina, ko un kāpēc dara…

Kādreiz bites stropā sanesušas arī nevēlamas saldvielas (piemēram, kādas konfekšu fabrikas ražošanas atlikumus). Īpaši badīgas bites ir pavasarī, kad vēl nav ienesuma, un rudens pusē, kad tas jau apsīcis.

Pievienot komentāru

Slimība pārvarēta, atveseļojamies. ES vērtē Latvijas ekonomiku (1)Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, ekonomiskās nenoteiktības un ES fondu krituma dēļ, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts Eiropas Komisijas vērtējumā par finansiālo, ekonomisko un sociālo situāciju dalībvalstīs.
Putnu gripas dēļ Vītiņu pagastā saimnieki bažījas par cāļiem (1)Visām vistām un zosīm jāiztur trīs mēnešu ieslodzījums
Cenas noteic turīgākie: Zemgalē un Latgalē zeme dārgāka (1)Lauksaimniecībā izmantojamai zemei cenas noteic turīgākie zemnieki
Pasaulē
Pieaug saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiensSaskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām
Draugiem Facebook Twitter Google+