Laukos
Gaļa un zivis

Kā nopirkt kvalitatīvu kūpinājumu vai speķīti 16

Foto LETA

Kūpinātās gaļas piedāvājums veikalos un tirgos ir ļoti bagātīgs, tomēr vasaras laikā jābūt īpaši vērīgam, lai uz rupjmaizes liekamā cauraudzīša vai speķīša šķēle būtu patiešām svaiga. Kā nekļūdīties kūpinājuma izvēļē, portālu laukos .lv konsultē PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

1. Griezuma vieta.
Pērkot kūpinājumu, uzmanība jāpievērš gaļas griezuma vietai. Ja tajā manāma želejveidīga, marmorveidīga masa, tas nozīmē, ka gaļa nebūs īpaši kvalitatīva. Ja tas ir liess kūpinājums, tam jābūt ar vienmērīgu konsistenci, bet, ja cauraudzīts, tad jābūt tīram speķītim un tīrai gaļai, bet jebkādiem želejveidīgiem “ielaidumiem”.

2.Škidrums iepakojumā.
Veikalos nopērkamajos safasētajos kūpinājumos pēc atvēršanas dažkārt atklājas, ka gaļa ir pamatīgi mitra un sāļa. No šādiem pirkumiem vajadzētu atturēties, jo var sanākt kreņķis par izmestu naudu. Šķidrums veidojas, jo gaļa pirms kūpināšanas tiek marinēta sāls ūdenī. Tehnoloģijas ir dažādas – kāds šķidrumu gaļā iemasē, kāds – iešpricē, viss atkarīgs no ražotāja receptūras. Ja tomēr ir vēlme pirkt ievalcētu gaļu, jāizvēlas nevis vesels, bet jau iegriezts gabals un jālūko, lai griezuma vieta izskatās tīra, vienmērīga, bez nedabiski sārtas krāsas, mitruma un iepriekšminētās želejveida masas.

3. Formēta gaļa.
Pārdošanā par salidzinoši mazu cenu, pāris eiro kilogramā, ir tā dēvētā formētā kūpinātā gaļa. Šis produkts veidojas, sapresējot ražošanā pārpalikušos gaļas atgriezumus. Tos saspiež kopā, saformē, un tad kūpina. Šādu kukulīti griežot, visa “mozaīka” var sabrukt pa gabaliņiem vien. Tādēļ, pirms izdot sūri nopelnīto naudu, vajadzētu tomēr apdomāt, vai ir vērts maksāt par šādu produktu vai tomēr nopirkt nelielu un dārgāku, bet kvalitatīvu kūpinājuma gabaliņu.

4. Speķītis
Pārdevējam jāpalūdz polietilēna maisiņš un caur to jāpatausta, vai speķa konsistence ir elastīga vai tomēr atgādina glumas ziepes. Labi sālīts speķis ir viegli rozā krāsā, kūpināts – vienmērīgi iedzeltens, nepārdedzinātu ādu. Un jāpalūdz nogaršot tieši no noskatītā gabaliņa, lai pārliecinātos par piedevu – sāls, ķiploku, piparu – daudzumu.

5. Melnie kūpinājumi.
Pēdējā laikā modē nākuši melnie kūpinājumi. Tomēr PVD norāda, ka bieži vien mājražotāji, šādi kūpinot gaļu vai vistas, bieži vien grēko, pārsniedzot benzopirēna daudzumu, tādēļ svarīgi, vai tikusi ievērota kūpināšanas tehnoloģija. Tā kā pircējs šādas nianses nezina, melnos kūpinājumus ieteicams pirkt tikai retu reizi. Šis ieteikums gan principā attiecas uz visiem kūpinājumiem, jo no uzturvērtības un veselīguma viedokļa kūpinājumi tomēr nav tā veselīgākā pārtika.

LA.lv