Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
24. marts, 2016
Drukāt

Kaņepju produktu meklējumos

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Kaņepju sviests

Kur Kurzemes pusē var iegādāties kaņepju produktus? Interesējos vairākos lielveikalos, bet neizdevās atrast. KITIJA EZERNIECE VENTSPILĪ

 

Tradicionālos kaņepju produktus – eļļu un pavalgu – ražo uzņēmums “Iecavnieks & Co”. Tirdzniecības vadītāja Ineta Gulbe iesaka Kurzemes pusē kaņepju pavalgu meklēt “Rimi” veikalos. Var paveikties atrast arī mazākos veikalos – “Elvi” un “Top!” – vai Liepājas tirgū. Tiesa, “Iecavnieka” kaņepju eļļu vairāk iecienījuši vidzemnieki, taču arī Kurzemē tā jau šogad būs pieejamāka, jo augustā paredzētas piegādes “Rimi” veikalu tīklam.

Pēc seniem principiem Burtnieku pagasta zemnieku saimniecība “Adzelvieši” ražo kaņepju grūsli, kādu cilvēki pazina jau pirms 100 gadiem. Šo produktu iespējams iegādāties “Rimi” veikalos, kur atvērtas zemnieku lauku labumu nodaļas – veikali “Klēts”. Dažkārt tas nopērkams arī veikalos “Top!”, un “Adzelviešu” saimniece Dzidra Grīnberga iedrošina pēc kaņepju pavalga jautāt bodniekiem, jo tad nākamajā reizē prece tiekot piegādāta. Sazinoties ar saimniekiem, var vienoties pat par preces piegādi pa pastu.

Gan “Iecavnieka”, gan “Adzelviešu” produkcija citviet Kurzemē mēdz būt arī t.s. veselīgo preču veikaliņos. Ja kaņepju sviestu gribas gatavot pašiem, “Iecavnieks” neatsaka izbraukuma tirdzniecībā līdzi paņemt arī jūsu iepriekš pasūtītās kaņepju sēkliņas. Tās maksā aptuveni 5 eiro kilogramā.

Izvētītas un attīrītas sēklas uz pannas apgrauzdē, kamēr tās sāk sprēgāt un jūtama patīkama riekstu smarža, bet nevajag pārdedzināt, jo tad sēklas kļūst rūgtas. Pēc tam sēklas 5–6 reizes izmaļ gaļas mašīnā, līdz iegūst mīkstu, eļļainu masu – staku. Citas virtuves ierīces šim procesam nav tik piemērotas. Iegūto produktu jau var ziest uz maizes un lietot kā piedevu kartupeļiem, zirņiem, biezpienam, putrām. Var arī sajaukt ar sviestu – jo mazāk sviesta, jo spēcīgāka kaņepju garša.

Sēklās aptuveni trešdaļu veido eļļa, ko iespējams iegūt ekoloģiski tīru, turklāt tajā ir sabalansētas aminoskābes un ne tikai omega-3, bet arī citas neaizstājamās taukskābes, ko mūsu organisms neražo, tāpēc jāuzņem ar pārtiku. Diennakts normu nodrošina viena ēdamkarote kaņepju eļļas. Sēklās ir ap 25–30% olbaltumvielu – vairāk nekā liellopu gaļā vai zivīs. Starp tām ir globulīns – olbaltumviela, kas cilvēka organismā atbild par imūnsistēmu.

Kaņepju eļļa ir sātīga piedeva kartupeļiem, saknēm, zirņiem, pupiņām, zupām, salātiem, mērcēm, to pievieno konditorejas izstrādājumiem, jogurtiem, biezpienam un citiem skābpiena produktiem. Tā neder cepšanai, jo karsējot ātri zaudē smaržu un uzturvērtību. Atvērta pudele, tāpat kā trauks ar pavalgu vai kaņepju sviestu, jāuzglabā ledusskapī.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+