Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
22. jūlijs, 2013
Drukāt

Ķiršu kauliņu mehāniskais izņēmējs

Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida

Parasti ķiršu ievārījuma ballei veltām veselu dienu. Vispirms visi kā strazdi sakāpjam kokos un nolasām lielo spaini pilnu ar purpura sarkanajiem skābajiem leišu ķiršiem, tad vismaz 3 stundas ar copes matadatu tīrām kauliņus, pēc tam mazgājam burkas un tikai tad tiekam pie vārīšanas. Šogad tas gāja daudz ātrāk, pateicoties jaunai ierīcei – mehāniskajam ķiršu kauliņu izņēmējam!

 

Cilvēkam labpatīk izgudrot arvien jaunas lietas, kas padara mūsu dzīvi vieglāku, ietaupa laiku un sagādā patīkamas emocijas. Ķiršu kauliņu izņēmējs noteikti ir viena no šādām ierīcēm! Nekas tik ātri un kvalitatīvi neatdala kauliņus no svaigiem vai konservētiem ķiršiem, atstājot augli nesabojātu.

Ģimenē sarīkojām sacensības, lai varētu novērtēt, ar ko darbu var paveikt ātrāk – ar matadatu (tā saukto copes adatu) vai šo mehānisko ierīci. Katram pa kilogramam ķiršu (aptuveni 2 litri), nospiests hronometrs, un aiziet! Ar matadatu kilogramu ķiršu izdevās iztīrīt 20 minūtēs. Ar mehānisko izņēmēju – 8 minūtēs! Tāpēc šogad kauliņu izņemšana no ķiršu ogām aizņēma nevis 3 stundas, bet gan tikai 40 minūtes. Ievērojama laika ekonomija! Lai gan ražotāji reklāmās stāsta, ka ierīces kapacitāte ir 12 kilogramu ogu vienā stundā, atliek secināt, ka tomēr tas ir reklāmas triks vai arī attiecas uz lielajiem, saldajiem ķiršiem. Reāli viens cilvēks var iztīrīt 7 – 8 kilogramus vietējo ķiršu stundā.

 

kirshi-1

 

 

1. Šī ierīce ir mehāniska un patiesībā ļoti vienkārša. Tās augšējā daļā ir kauliņu izspiedējs ar atsperi (kā šļirce) un piltuve, kurā var sabērt pāris saujas ogu. Piltuvē ir padziļinājums, kurā pa vienam ieripo ķirsis, lai to ar izspiedēju varētu apstrādāt.

 

kirshi-2

 

 

 

 

2. Izspiedējam ir krustveida uzgalis, kas ķirsim precīzi vidū izspiež kauliņu.

 

kirshi-3

 

 

 

3. Piltuves padziļinājumā ir atvere, ko nosedz gumijas blīve (komplektā arī rezerves blīves) ar krustveida iegriezumu, caur kuru slīd uzgalis. Tieši šīs blīves un iegriezuma dēļ ķiršu kauliņu iespējams maksimāli precīzi notīrīt, ko nevar panākt, ja izmanto matadatu vai saspraudes adatu.

 

kirshi-4

 

 

 

4. Ierīces apakšā ir savācējtrauks, kurā nonāk kauliņi un daļa ķiršu sulas. Kā redzams fotogrāfijā, pie kauliņiem nav ogu mīkstuma.

 

 

kirshi-5

 

 

 

 

5. Kauliņu izņēmēja apakšā ir gumijas piesūceknis, kas paredzēts ierīces stabilākai nostiprināšanai uz līdzenas virsmas – raitāk strādāt, ja tā nekustas. Šim izstrādājumam tas īsti nefunkcionē, bet kauliņi labi padodas arī tāpat.

kirshi-6

 

 

 

 

 

 

6. Ogas pa renīti paklausīgi ripo bļodā, reizēm gan rodas sastrēgums, jo īpaši, ja ķirši ir ļoti gatavi. Jāpiebilst, ka tā var atdalīt kauliņus arī no sasalušām ogām.

 

kirshi-7

 

 

 

7. Ar katru sagatavoto kilogramu viss notiek ātrāk, ir mazliet jāpiešaujas, kamēr uzķer, kā strādāt, lai ogas raiti pašas birtu padziļinājumā, nevis kristu garām un pa renīti aizšmauktu uz bļodu neiztīrītas. Ilgs laiks nav vajadzīgs, lai iemācītos strādāt ar šo ierīci.

 

kirshi-8

 

 

 

8. Mehāniskajam izņēmējam ir liels pluss – uzmanīgi izspiežot no ogām kauliņus, tās paliek gandrīz veselas. Ar mat­adatu tās daudz vairāk izjukušas. Ļoti gataviem ķiršiem gan sula šķīst, it īpaši, ja palielina spiešanas ātrumu.

 

SVARĪGI

• Attēlā redzamais poļu ražojuma kauliņu izspiedējs maksāja 3,50 latus. Tirgū pie sīklietām (nažiem, dēlīšiem, gaļasmašīnām utt.) var sameklēt līdzīgu preci par 2,50 latiem. Vācu izstrādājums maksā 10 latus. Jāpiebilst, ka darbības princips šāda veida mehāniskajiem kauliņu izņēmējiem ir ļoti līdzīgs, atšķiras vien ražotājs.

• Gumijas ar laiku sabojājas, bet tās var iegādāties atsevišķi, sešu blīvju komplekta cena ir 0,85 lati.

 

UZZIŅA

kirshi-9

 

 

Tirgū ir pieejams arī savādāks ķiršu kauliņu izņēmējs. Tajā ķiršus liek pa vienam un tad ar metāla asmeni kauliņu izspiež no ogas (darbojas līdzīgi kā papīra šuvēji). Darbs rit lēnāk, ārzemēs šo ierīci vairāk izmanto olīvu kauliņu atdalīšanai. Pie mums labs variants, lai no lielajiem, saldajiem ķiršiem skaisti izņemtu kauliņus un pasniegtu uz viesību galda. Cena Latvijā – no 3 līdz 9 latiem (kvalitātes atšķirības!).

 

 

 

kirshi-10

 

 

 

 

Ir ražotāji, kuri piedāvā ķiršu un plūmju kauliņu izspiedēju ar kapacitāti 20 kg/stundā un iespēju tos sagriezt četrās daļās. Tā jau ir nopietnāka ierīce un maksā 30 latus, kas noder, ja jāpārstrādā lieli daudzumi ogu. Ir pieejami atsevišķi arī plūmju kauliņu izspiedēji, to cena vidēji 25 lati.

 

 

PADOMS

No izspiestajiem ķiršu kauliņiem var pagatavot spilvenu, ko izmanto gan aukstajās, gan karstajās kompresēs, cena veikalā – 18 lati. Pēc izspiešanas kauliņus nomazgā un izžāvē, tad saliek auduma maisiņos. Aukstai kompresei iesaka glabāt saldētavā, bet, ja vajadzīga silta, uz 15 minūtēm ieliek 150 grādu cepeškrāsnī.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+