Mobilā versija
+14.4°C
Rudīte, Everts
Otrdiena, 22. augusts, 2017
3. maijs, 2015
Drukāt

Rapšu rauši – vai tie padara pienu rūgtu? (2)

Foto - LETAFoto - LETA

Rapši.

Vai rapšu rauši padara pienu rūgtu? JĀNIS

Pēc LLKC Madonas biroja vadītājas Ziedītes Bimšteines teiktā, jebkura barības deva jāsabalansē. Rapšu rauši ir proteīna avots ar paaugstinātu tauku saturu (aptuveni 13%), tāpēc tiem derīguma termiņš ir īsāks (līdz pusgadam), un vienmēr vajag skatīties uz marķējuma, jo tie var kļūt negaršīgi. Slaucamām govīm dienā drīkst izbarot ne vairāk par 2 kg rapšu raušu. Cietstāvošām govīm lielākoties izmanto rupjo lopbarību, minerālbarību un tikai trīs nedēļas pirms atnešanās sāk pakāpeniski izēdināt koncentrātus (0,7% no govs svara), tostarp rapšu raušus (vidēji 300 g). Cik daudz to dot vai nedot slaucamām govīm, atkarīgs no rupjās lopbarības vērtības. Pašlaik lielākajā daļā saimniecību skābbarībai ir zems proteīna līmenis, tāpēc rapša rauši tomēr būtu jāiekļauj devā.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Kad piens kļūst rūgts, tas nozīmē, ka gotiņai drīz būs teliņš un viņa jāpārtrauc slaukt līdz atnešanās brīdim. Tie ir dabiski procesi govs organismā – tas gatavojas jaunās dzīvības barošanai. Radot govi, Dievs kā pirmo tās uzdevumu paredzēja sava bērna (teliņa) barošanu, nevis kolhoza piena plāna izpildi un Amerikas apdzīšanu izslaukumu kvantumos.
    Kaut kā tā…

  2. cilvēks raundaps Atbildēt

    tie ir rapši ,kurus arī pirms novākšanas noindē ar raundapu, tad to apēd govis ,tad pienu, gaļu lieto cvilvēki raundapa upuri, kuros rit raundaps !

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+