Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
19. jūlijs, 2013
Drukāt

Sezonas produkti pansionātu ēdienkartē

Foto - Iveta OdiņaFoto - Iveta Odiņa

Visi gribam ēst veselīgi un noteiktā laikā, taču ikdienas dzīvē to nemaz nav tik vienkārši ievērot. Kā tas izdodas sociālās aprūpes iestādēs, kur tas noteikts ar likumu? 


Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle stāsta, ka ēdieni tiek gatavoti saskaņā ar standartiem, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi. Ēdienkarte tiek sastādīta tā, lai dienā ikviens pansionāta iemītnieks uzņemtu 2000 kalorijas. Liels pluss ir tas, ka ēdiens tiek gatavots uz vietas – pansionāta virtuvē. Pansionātā ir arī diētas māsa, tādēļ iespējams nodrošināt īpašu ēdienkarti cukura diabēta slimniekiem un visiem citiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ tā ir nepieciešama.

Produktu iepirkšana notiek konkursu kārtībā. Direktore gan vēlētos, lai to izvēles kritērijs nebūtu tikai cena, bet arī attālums, jo, piemēram, gaļas produktus pansionātam ved no Daugavpils.

Arī valsts sociālās aprūpes centra “Vidzeme” filiāles ”Rauna” vadītāja Lelde Buliņa atzina, ka Publisko iepirkumu likums, kas regulē pārtikas produktu iegādes kārtību, neveicina vietējo zemnieku audzētu pārtikas produktu nokļūšanu uz centra iemītnieku šķīvjiem.

Tādēļ ēdiena gatavošanā pēc iespējas vairāk tiek izmantoti dārzeņi un zaļumi, kas pašu rokām izaudzēti filiāles dārzā un siltumnīcās. Īpašu mājas garšu ēdienam piešķir tas, ka tā gatavošana notiek pašu virtuvē uz malkas plīts. Izaudzētā produkcija tiek sagatavota arī ziemai, piemēram, marinēti gurķi, spiestas sulas, kaltēti āboli, sasaldētas svaigas ogas un dārzeņi.

Uz jautājumu, kā ēdienkartē atspoguļojas sezona, Cēsu pilsētas pansionāta direktore pastāstīja, ka vasarā galdā tiek celti gan loki un dilles, gan dažādi dārzeņi. Zemenes gan neiepērkot, jo tās ir dārgas, toties iemītniekiem ir iespēja sārtās ogas un citus sezonas kārumus iegādāties no zemniekiem vai pasūtīt no pilsētas tirgus. Pavasarī dzerot bērzu sulas, bet rudenī ēdot ķirbju pankūkas, krēmu, arī āboli salikti katrā stāvā uz galdiņiem – cienāties var jebkurš. Neiztiek arī bez svētku mielasta – mēneša jubilāriem tiek rīkots kultūras pasākums ar kūkas ēšanu, bet paši iemītnieki sametot naudiņu piknikam – desu ballei.

 

APTAUJA

Ēdienkarti vērtē Cēsu pilsētas
pansionāta iemītnieki

Māsas Ilga un Aija Rudzītes: “Esam pateicīgas par visu, ko dod. Ilgu laiku bijām vegānes, bet šeit izdodas apmierināt arī specifiskās prasības ēdienu izvēlē. Nepatīk vienīgi, ka reizēm dārzeņi nav pirmā svaiguma, ka vēl ēdam vecos kartupeļus.”

Bijusī skolotāja Rūta Upīte: “Jūtos paēdusi kā runcis. Ēdieni ir pietiekami daudzveidīgi. Vienīgi vēlētos, lai ēdiens nebūtu pārāk atdzisis un zupām būtu izteiktāka buljona garša. Kopumā lielu sūdzību nav. Sanitāres ir laipnas un vienmēr apvaicājas, vai kāds vēlētos papildporciju.”

Valija Opalā: “Pansionātā dzīvojot, esmu uzbarojusies, jo ēdiens ir labs, pietiekami sātīgs un porcijas man ir pat par lielu. Kā saldumu mīļotājai gribētos vairāk saldos ēdienus. Nepatīk biezpiena sacepuma gabaliņi, jo nevaru tos kārtīgi saēst, vēlētos biežāk baudīt biezpiena krēmu.”

 

Uzziņa

* Cēsu pilsētas pansionātā, kur uzturēšanās maksa ir Ls 279 mēnesī, ir 126 iemītnieki. Viena cilvēka ēdināšanai dienā paredzēti Ls 1,10.

* “Rauna” ir viena no valsts finansētajām VSAC “Vidzeme” filiālēm, kur šobrīd uzturas 69 iemītnieki. Viena cilvēka ēdināšana dienā izmaksā līdz Ls 1,15.

 

Ēdienkarte piektdienā

* Cēsīs: Brokastis – šprotes, marinēti sīpoli, kafija, maize, sviests. Pusdienas – svaigu kāpostu zupa, biezpiena masa ar ķīseli, maize. Vakariņas – dārzeņu salāti, tēja, maize, sviests.

* Raunā: Brokastis – zilcgaļa, sviests, graudu kafija ar pienu, maize. Pusdienas – kartupeļi, tomāts + gurķis, biezais rabarberu (pašu audzētu) ķīselis ar pienu, maize. Vakariņas – piena makaronu zupa, sviests, maize.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+