Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
6. marts, 2014
Drukāt

Šķēlēs sagriezta maize: kā top, vai nemainās uzturvērtība?

Foto - 123rf.comFoto - 123rf.com

Kāpēc veikalos pārdod sagrieztu maizi? Vai griežot tā zaudē enerģētisko vērtību? Interesanti, kā ražotāji sagriež kukulīti tūlīt pēc izcepšanas – to slapina vai dara ko citu? Agrāk svaigi ceptu maizi lauza, nevis grieza. 
Sandra Daugavpilī

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore Daiga Kunkulberga skaidro, ka maizes griežamās iekārtas Latvijā sāka izmantot aptuveni pirms divdesmit gadiem. – Šīs iekārtas ir profesionālas, ar ļoti asiem nažiem un nebūt nav lētas. Maizes ražotājiem tie ir tikai papildu izdevumi, bet lielākā daļa pircēju ir priecīgi par iespēju nopirkt jau šķēlēs sagrieztu maizi un izvēlas vienīgi tādu.

Kukulīti pēc cepšanas atdzesē, un tikai tad speciālajās maizes griešanas iekārtās to sagriež šķēlēs un iesaiņo. Naži ir asi, tāpēc ar tiem var sadalīt ļoti mīkstu vai cietu maizi – tādu, kurai ir bieza garoza.

Profesore uzsver, ka sagriezta maize no uzturvērtības neko nav zaudējusi un tai ir tāda pati enerģētiskā vērtība kā nesagrieztai. To pašu apgalvo maizes ceptuves “Lāči” kvalitātes speciāliste Ginta Beņķīte un maizes tehnoloģe Gita Tiltanova: – Lai cilvēkiem būtu izvēles iespējas, pārdodam gan sagrieztus, gan nesagrieztus kukulīšus.

Turpinot viņas pastāsta, ka maizi tūlīt pēc izcepšanas nešķēlē, bet ļauj atdzist un nedaudz nostāvēties. Pa šo laiku maize nobriest un iegūst savas aromātiskās īpašības. – Pirms griešanas maizi vairāk nekādi nedrīkst apstrādāt, un nav arī nekādas vajadzības, – uzsver “Lāču” speciālistes un piebilst, ka maize griešanas procesā kvalitāti nezaudē.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+