Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
5. marts, 2012
Drukāt

Šogad cenšas dzīvot veselīgāk

beca_lv_15

Broņislavas Bečas (74) dzimtās mājas ir Preiļu novadā, un, lai arī mūža lielākā daļa aizvadīta galvaspilsētā, viņa ar lepnumu sauc sevi par latgalieti un Latgales patrioti. Turklāt ne velti, jo viņai piemīt visīstākais latgaliešu temperaments un enerģija.

 

Raugoties, kas notiek pasaulē, bijušo lietvedi visvairāk apbēdina, cik grūti klājas ļaudīm dzimtajā pusē, taču joprojām viņa jūsmo par zilo ezeru zemes brīnišķīgo dabu un zālītes vasarā lasa turienes tīrajās lauku pļavās.

“Latvijas Avīzi” Broņislava abonē jau daudzus gadus un tās izgriezumus glabā vai dod radiem, ja atrod rakstu par kādu ar viņu interesēm saistītu tēmu. Sevišķi pie sirds kundzei iet stāsti par citiem senioriem, jo tie ļauj pasmelties no viņu dzīves skolā gūto zināšanu pūra. “Cik senioru raksti ir gudri!” izsaucas lasītāja, novērtējot gan tur rodamos praktiskos padomus par to, kā veselīgāk dzīvot, gan domugraudus un dzīves filozofiju. Tā daudz jauna par zāļu tējām viņa iemācījusies no publikācijas “Spēks rodas kustībā un no dabas” 6. februārī par Guntu Atiķi un viņas padomiem. Arī mani un fotogrāfi saimniece cienā ar karstu kumelīšu tēju.

Šogad Broņislava apņēmīgi sākusi cīņu ar savu lieko svaru, tādēļ viņas sauklis ir: “Nost ar baltmaizi, nost ar bulciņām un pīrāgiem! Jāsautē dārzeņi!” Viņa atteikusies arī no cukura lietošanas un ar gandarījumu vēro, ka jau kļuvusi nedaudz slaidāka, turklāt arī pašsajūta ar katru dienu uzlabojas. Monikas Zīles recepšu grāmatu “Pīrādziņ, atvaino!…” izlasījusi līdz pusei un priecājas, cik prātīgi tā sarakstīta. Grāmatas padomi saskan ar veselīgas ēšanas paradumiem, ko seniore cenšas ievērot, un lieti noder ēdienkartes atsvaidzināšanai.

Veselīga uztura pamatā, pēc Broņislavas domām, ir izvairīšanās no mākslīgām vielām. Arī medikamentus viņa lieto tikai tik, cik nepieciešams, vairāk paļaujoties uz homeopātisko līdzekļu dziedinošo spēku. Māsa no Dobeles rajona viņai ved pašas audzētus ekoloģiskus augļus un dārzeņus. Viņa allaž seko līdzi, lai arī produktos, kurus pērk, nebūtu E vielu, īpaši pievēršot uzmanību neveselīgākajām, bet no desu un margarīna lietošanas atsacījusies vispār.

 

RECEPTE

Iesaka Broņislava Beča: “Diētiska un imunitāti stiprinoša maltīte ir dabiski skābēti kāposti ar pievienotiem sagrieztiem sīpoliem un olīveļļu. Ēd kopā ar vārītiem kartupeļiem.

Slāpju remdēšanai un veselības stiprināšanai labi noder tējas sēne vai zāļu tēja no dzērvenēm. Tās no Lubānas atvestas rudenī un, aplietas ar vārītu, atdzesētu ūdeni, ledusskapī svaigas stāv visu ziemu.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+