Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
24. aprīlis, 2013
Drukāt

Veselīgākie – savvaļas un brūnie rīsi


Foto - Baiba BucenieceFoto - Baiba Buceniece

Aprīļa sākumā izplatījās vēsts – Čikāgas biržā strauji pieaugusi rīsu cena, un brokeri prognozē, ka tā vēl turpinās augt. Cenas pieaugumu veicinājis ASV lauksaimnieku paziņojums par plāniem būtiski samazināt rīsu sējumus, jo pelņa no tiem ir zemāka, nekā audzējot kukurūzu vai kviešus.

 

Devāmies uz pāris veikaliem Rīgā noskaidrot, kādu veidu rīsus šobrīd iespējams iegādāties.

 

Lielveikalā “Rimi” dabūjami gan vietējo ražotāju – “Dobeles dzirnavnieka” un SIA “Voldemārs” (ar preču zīmi “Valdo”) – fasētie rīsi, gan pēc “Rimi” pasūtījuma pakotie. Piedāvājumā arī vairāku veidu rīsi ar ārzemju uzņēmumu preču zīmēm – “Riso Scotti” (Itālija), “Tilda” (Lielbritānija), “Uncle Bens” (ASV) un “Mullers Muhle” (Vācija). Atkarībā no gaumes un maciņa iespējām pircēji var izvēlēties gargraudu, apaļgraudu, pilngraudu, ar tvaiku apstrādātos, brūnos, basmati, Jasmīna, savvaļas un pat īpašus suši rīsus. Lielveikalā “Stockmann” rīsu piedāvājums vēl daudzveidīgāks. Līdzās “Valdo”, “Dobeles dzirnavnieka”, “Tildas”, “Uncle Bens”, “Mullers Muhle” un “Riso Scotti” produkcijai atrodami arī “Eldorado” (Somija) basmati, pilngraudu, gargraudu un jasmīnrīsi, “Rapunzel” (Vācija) dabiski nepulēti basmati rīsi un rīsu maisījums ar savvaļas rīsiem, arī “Crazy jack” (Indija) un “Acquerello” (Itālija) produkcija. Ar preču zīmi “Atry” (Vācija) dabūjami jasmīnrīsi no Taizemes, savvaļas un gargraudu rīsu maisījums un tīri savvaļas rīsi, audzēti auglīgajās Himalaju piekalnēs Indijā, kuras apskalo kalnu palu ūdeņi. Vismaz tā rakstīts uz iepakojuma. “Stockmann” piedāvā arī “Bosto” (Beļģija) brūnos, gargraudu, basmati un risoto rīsus, “Casale” (Itālija) dažādu veidu rīsus, bagātinātus ar kaltētiem dārzeņiem, jūras veltēm un ogām, kā arī “La Astureana” (Spānija) un “Risella” (Somija) rīsus. No Ls 11,98 par vienu kilogramu “Acquerello” rīsu līdz Ls 0,98 par vienu kilogramu “Valdo” rīsu – tāda šobrīd ir cenu apmplitūda “Stockmann” piedāvātajā šā produkta klāstā.

Lai rīsu ēdieni izdotos garšīgi, katrai reizei jāizvēlas piemērotākie.

Gargraudu rīsi labi der gan plovam, gan kā piedeva gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem. Var gatavot arī saldos ēdienus. Jāvāra tikai 15 minūtes. Populārākie gargraudu rīsu paveidi ir basmati un jasmīnrīsi. Basmati rīsus audzē Indijas ziemeļos Himalaju kalnu pakājē un dažos Pakistānas apvidos, jasmīnrīsus – Taizemē. Jasmīnrīsi senākos laikos esot audzēti ziedošu jasmīnu tuvumā, no tā arī ieguvuši savu nosaukumu.

Apaļgraudu jeb īsgraudu rīsus galvenokārt audzē Itālijā, plaši izmanto Vidusjūras virtuvē. No tiem izdodas garda paelja un risoto. Noder arī suši un putru gatavošanai.

Sarkanie jeb Kamargas rīsi ir ieapaļas formas neattīrīti rīsu graudi, iecienīti Taizemē. Pirms gatavošanas ieteicams izmērcēt, citādi jāvāra 45 minūtes.

Savvaļas rīsiem ar īstajiem rīsiem, izrādās, kopīgs ir tikai nosaukums. Patiesībā tos iegūst no Ziemeļamerikā audzētas ūdenszāles. Taču tie ir ļoti veselīgi – satur daudz vērtīgu uzturvielu, pazemina holesterīna līmeni. Pirms savvaļas rīsus ceļ galdā, vairākas stundas mērcē, pēc tam vāra 45 min. Garšīga maltīte izdodas, ja nedaudz savvaļas rīsu pievieno baltajiem.

Pēc apstrādes veida rīsus iedala brūnajos, baltajos un tvaicētajos. Brūnie ir neslīpēti, tāpēc satur vairāk minerālvielu un vitamīnu.

Garšo nedaudz pēc riekstiem. Jāvāra no 25 līdz 35 min. Baltie rīsi ir pilnībā apstrādāti. Izskatās glīti, ir garšīgi, bet minerālvielu un vitamīnu tajos ir krietni mazāk. Vāra 15 līdz 20 min. Tvaicētos rīsus iegūst, neapstrādātus rīsus vispirms mērcējot ūdenī un apstrādājot ar tvaiku, pēc tam žāvējot un slīpējot. Lai gan izskatās tikpat glīti kā baltie rīsi, tie tomēr satur vairāk vitamīnu un minerālvielu. Vārot nesalīp. Jāgatavo 20 – 25 min.

Kas par rīsiem sakāms uztura zinātniecei Gunai Rijkurei?

– Brūnie un savvaļas rīsi ir pilngraudu produkti, bet baltie rīsi ir attīrīti. Brūnajos rīsos ir desmit reižu vairāk šķiedrvielu nekā baltajos rīsos, turklāt brūnie rīsi ir bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem un B grupas vitamīniem. Ja pavisam grūti ir iekļaut savā ēdienkartē brūnos rīsus, jo tie liekas par cietu, ieteicams izvēlēties vismaz tvaicētos rīsus. Kaut mazāk, tomēr arī tie satur ievērojami vairāk labo uzturvielu nekā baltie, nopulētie rīsi. Brūnajos rīsos ir ievērojams kālija un fosfora daudzums, bet praktiski nav tauku.

Lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, sevi pasargājam no daudzām hroniskām saslimšanām, kā arī uzlabojas gremošanas orgānu darbība. Turklāt lielais šķiedrvielu daudzums rada sāta sajūtu, uzņemot mazāku kaloriju daudzumu, – secina uztura zinātniece.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+