Mobilā versija
-2.4°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
3. jūnijs, 2014
Drukāt

”Vītolberga siers” 
- zemnieku saimniecības “Muižgaļi” saimnieka Anda Vītolberga recepte

Karīnas Miezājas fotoKarīnas Miezājas foto

600 l piena iepilda siera vannā, uzsilda līdz 29,5 grādiem (ne grādu vairāk vai mazāk), pievieno 60 g īpašā siera rauga. 40 min lēnām maisa, līdz masa sarec un kļūst kā želeja. Pēc tam iekārta to ar nažiem sagriež, veidojot graudus zemesrieksta lielumā. Turpina lēnām maisīt, līdz siera graudi nosēžas, bet sūkalas paliek virspusē. Iekārta tās automātiski aizpumpē prom uz fermu teļiem. Tad siera graudus divas reizes izmazgā ar 70 grādu karstu ūdeni (tā temperatūru nedrīkst paaugstināt vairāk kā par vienu grādu divās minūtēs), pievieno garšvielu, piemēram, ķimeņu novārījumu. Masu pilda sietiņveida formās, uzliek vāku un presē 2,5 stundas, svaru pamazām palielinot. Sieru izņem no formas, aptuveni 4 stundas tur siltumā, līdz skābums sasniedzis pH 5,3. Iemērc 20% sālsūdenī, kur tas peldas divas diennaktis. Sālsūdenim ļauj notecēt, rituļus novieto telpā, kurā pastāvīgi ir 15 grādu temperatūra un 80% mitruma līmenis. Pēc tam rituļus krāso ar speciālu siera krāsu, kas ir ēdama. Vienā dienā krāsu uzklāj vienai siera rituļa pusei, nākamajā dienā – otrai. Un tā četrās dienās uzklāj divas kārtas. Siera krāsošana ir svarīga procesa sastāvdaļa, jo neļauj sieram apaugt ar pelējumu. Regulāri grozot, siera rituļus notur no trim mēnešiem līdz vienam gadam.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+