Ugunsgrēks priežu mežā.
Ugunsgrēks priežu mežā.
Foto – LETA

1928. gada 6. maijā. “Vēl nepieredzēts” ugunsgrēks posta Engures mežus 0

Pirms 90 gadiem, pastāvot siltam un sausam laikam, Latvijā sāka plosīties mežu ugunsgrēki. Vispirms Tīnūžos izdega 37 ha, tad Ikšķilē 20 ha, bet minētajā dienā Engures virsmežniecībā sākās mežu ugunsgrēks, kuru tā laika prese raksturoja kā “vēl nepieredzētu”.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

“Jaunākās Ziņas” pēc tam vēstīja: “Pirmais ugunsgrēks izcēlās ap plkst. 12 dienā Uguņciema mežniecībā 3 km attālumā no Mērsraga ciema, kur ziemas cirsmā bija aizdegušās žagaru čupas. Izziņa vēl nav pabeigta, bet ir pārliecinoši norādījumi, ka uguns pielaista ļaunprātīgi. Domājams, kāds no apkārtnes iedzīvotājiem aizdedzinājis sausos žagarus, lai izdegušā mežā lētāk iegūtu malku. Stipram ziemeļrietumu vējam pūšot, uguns pa žagariem un viršiem izplatījās milzīgā ātrumā un divu stundu ātrumā pārņēma četrus kvartālus. Uguni pamanīja drīzumā un ziņoja par to Engures mežzinim. Tūliņ saaicināja mežsargus, Mērsraga un Dārzciema iedzīvotājus. Bet, kad tie, ap 100 cilvēku, piesteidzās palīgā, ugunsjūra jau trakoja 3 km garumā un ap 1 km platumā. Pēc 6 stundu degšanas postošo elementu izdevās ierobežot un beidzot likvidēt. Tomēr atsevišķās vietās nācās strādāt cauru nakti un vēl svētdien līdz pusdienai, apmetot ar zemi gruzdošos celmus.”

Bija izdeguši ap 80 ha simtgadīgu priežu meža un ap 30 ha jaunaudžu. Dūmus varēts manīt desmitiem kilometru tālu. To smaka bijusi jūtama visos apkaimes mājokļos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.