Foto: Viktorija Kožemakina

2 ēdieni, kas nodrošinās bagātīgu D vitamīna devu 15

Autors: “Praktiski.lv”

Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Tā, kā D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas gardu ēdienu receptes, kas ne vien labi garšos, bet arī papildinās Jūsu organisma D vitamīna rezerves.

Pokijs ar lasi latviešu gaumē

Foto: Viktorija Kožemakina

Gatavošanas laiks 30-40 min.

Sastāvdaļas (4-6 personām)

400 – 450 g laša filejas ar ādu

4 nelieli kartupeļi

4 nelieli burkāni

2 ēdamk. olīveļļas

CITI ŠOBRĪD LASA

1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa

1 avokado

2 vārītas olas (var izmantot gan mīksti, gan cieti vārītas)

125 g rukolas lapu

2 nelieli gurķi

zaļie lociņi un sezama sēkliņas rotāšanai

sāls un melnie pipari

Mērcei

5 ēdamk. sojas mērces

1 ēdamk. medus

1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa

3 ēdamk. laima vai citrona sulas

3 ēdamk. Extra virgin olīveļļas

Pagatavošana

1) Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2) Uz vienas cepamās plāts liek laša fileju, uz otras sagatavo kartupeļus un burkānus – vispirms dārzeņus notīra (nomizo vai rūpīgi nomazgā), tad traukā sajauc 2 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiplokiem, sāli un pipariem.

Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos, katru atsevišķi izkārto uz cepamās plāts, apslaka ar eļļas un garšvielu maisījumu.

3) Gan lasi, gan dārzeņus cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Ja laša fileja sagriezta mazākos gabalos, zivs cepšanas laiku var saīsināt un pietiek ar ~ 15 minūtēm.

4) Kamēr zivs un dārzeņi cepas, nelielos gabaliņos sagriež svaigo gurķi un avokado. Notīra vārītās olas un pārgriež tās uz pusēm.

5) Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.

6) Izcepto laša fileju sadala mazākos gabaliņos, apslaka ar 3-4 ēdamkarotēm mērces un viegli samaisa.

7) Traukā kārto dārzeņus, rukolas lapas, olu un laša filejas gabaliņus, apkaisot visu ar smalki sagrieztiem lociņiem un sezama sēkliņām.

8) Pasniedz ar papildu mērci, lai katrs var pievienot tik daudz mērces, cik vēlas.

Reklāma
Reklāma

Sēņu brusketas brokastīm

Foto: Viktorija Kožemakina


Gatavošanas laiks 20 min

Sastāvdaļas (~10 brusketām)

1 pilngraudu ciabatta maizes kukulis (vai cita maize)

400 g sēņu (piemēram, šampinjonu, austersēņu, šitake u.c.)

70 g sviesta maizei un sēņu cepšanai

2 ķiploku daiviņas

3 ēdamk. baltvīna (var neizmantot)

1 ēdamk. sakapāta rozmarīna un timiāna (pēc vēlmes)

50 g sarīvēta parmezāna tipa siera.

Pagatavošana

1) Maizi sagriež šķēlēs, uz katras šķēles uzsmērē nedaudz sviesta un liek cepties 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 7-12 minūtēm, kamēr maizei parādās zeltaina garoza, taču iekšpusē tā vēl ir mīksta.

2) Sēnes sagriež nelielos gabalos un sviestā apcep uz pannas tik ilgi, kamēr ir iztvaikojis viss ūdens, tad pievieno sēnēm baltvīnu, samaisa un cep visu, kamēr vīns iztvaiko. Pievieno sēnēm ķiplokus, rozmarīnu un timiānu, cep vēl 2-3 minūtes.

3) Uz karstām maizītēm liek ceptās sēnes un pasniedz uzreiz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.