Foto – Fotolia

4 gardu melleņu ēdienu receptes. Pat salāti! 0

Melleņu mafini

Publicitātes foto
LA
LA
Ziņas
“Kādreiz dzērāji bļaustījās uz policiju, bet ne jau Saeimas deputāts,” Vārpiņš uzskata, ka Gobzems “velk” tautu uz anarhiju 225
21 stundas
LA
LA
Ziņas
Igaunijā uz ielām vairs nekaisa sāli. Kāpēc Latvija, taupot auto un dabu, nav spērusi šādu soli? 59
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šis ir mirklis, kad ieraugām, ka stabiņu likšana bija politisks gājiens,” Timrots nopeļ traģisko situāciju uz Rīgas ielām 17
2 stundas
Lasīt citas ziņas

Tradicionāli mellenes tiek ēstas ar pienu, vārītas kompotos, ievārījumā vai tiek gatavota melleņu mērce ar klimpām. Tomēr ir ļoti daudz citu interesantu recepšu, kuras ir vērts pamēģināt.

Šis ir ļoti tradicionāls brokastu un branču ēdiens Amerikā, kur mellenes ir ļoti iecienītas. Branči kļūst arvien populārāki arī Latvijā. Tās ir vēlas brokastis vai agras pusdienas, kas tradicionāli tiek ēstas nedēļas nogalēs. Branča galdā vienmēr ir jābūt mafiniem, tie var būt ļoti dažādi, bet melleņu ir vispopulārākie.

Gatavošanas ilgums: 1 stunda
Iznākums: 12 mafini

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas:
• 80 g sviesta
• 175 ml piena vai saldā krējuma*
• 2 olas
• 1 tējk. vaniļas ekstrakta
• 300 g kviešu miltu
• 60 g cukura
• ½ tējk. sāls
• 1 tējk. cepamā pulvera
• 200 g melleņu

Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C. Ietauko mafina veidni un izkausē sviestu, iekuļ tajā pienu vai krējumu, olas un vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Pievieno piena maisījumu un samaisa. Ar vieglām kustībām pieber mellenes, lai tās saglabātu savu formu. Tad gatavo mīklu sadala pa veidnītēm. Cep 17–20 minūtes, līdz cepurīte kļūst brūna. Mafinus atdzesē 10 minūtes un ar naža palīdzību izņem no veidnes.

*Ja piena vietā izmanto saldo krējumu, mīkla būs čaganāka. Rezultātā iznāk angļu stila skones, kas ir neiztrūkstoši angļu pēcpusdienas tējas maltītē vai rituālā.

Publicitātes foto

Salāti ar mellenēm, kukurūzu un avokado

Šie salāti ir ar meksikāņu virtuves piesitienu, tie ir sātīgi, krāsaini un garšīgi. Ideāli sader kopā ar zivs vai gaļas ēdieniem. Tāpat lieliski garšos arī vieni paši kā veģetāra maltīte.

Gatavošanas ilgums: 30 minūtes
Paredzēts: 4–6 personām kā piedeva vai 2 personām kā maltīte

Sastāvdaļas:
• 340 g kukurūzas (1 bundžiņa)
• 2 krūzītes melleņu
• 1 liela vai 2 mazas romiešu salātu galviņas (var izmantot arī Latvijā Letis audzētos, kur arī viesojos Latvijas gardāko stāstu projekta ietvaros)
• 1 liels gatavs avokado
• Laima sula – 1 gab.
• Buntīte kinzas/koriandra
• Sviests – cepšanai
• Olīveļļa – cepšanai
• Sāls – pēc garšas
• Pipari – pēc garšas
• Provansas garšvielas – pēc garšas

Pagatavošana:
Pannā apcep kukurūzu sviesta un eļļas maisījumā, līdz kukurūza kļūst brūngana. Ļauj tai atdzist 5 minūtes. Tikmēr salātu bļodā saplucina salātus, pievieno tiem mellenes un sakapātu kinzu. Tad pārlej ar laima sulu un pievieno garšvielas. Pieliek kukurūzu, samaisa un servē.

Publicitātes foto

Pannā cepta vistas fileja ar melleņu/šalotes sīpolu mērci

Šis ir īstens vasaras ēdiens! Vistas fileju var pasniegt ar divām mērcēm – auksto un karsto, kurām abām ir vienādas sastāvdaļas. Ir vērts pagatavot abas versijas, lai saprastu, kura garšo labāk.

Gatavošanas ilgums: 1½ stundas
Paredzēts: 4 personām

Sastāvdaļas:
• 4 vistas filejas
• 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi
• 4 ēd. k. balzametiķa
• 1 tējk. kaltēta bazilika
• 200 g melleņu
• 3 sakapāti šalotes sīpoli
• 1 sarkanā paprika, sakapāta
• 2 ēd. k. sakapāta svaiga bazilika
• 2 tējk. cukura
• ½ tējk. kaltēta un samalta koriandra
• Olīveļļa
• ¼ tējk. sāls
• ½ tējk. Provansas garšvielu

Vistas filejas pagatavošana:
Bļodā ieliek vistas filejas, ja vēlas, tās var sagriezt mazākos gabalos. Tām pievieno ķiplokus, etiķi, vienu ēdamkaroti eļļas un baziliku. Kārtīgi apmaisa, lai vistas gaļa būtu apklāta ar marinādi. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī uz vismaz stundu, lai marinējas. Kad izņem no ledusskapja, apkaisa ar sāli un ļauj 5 minūtes pasēdēt istabas temperatūrā, līdz tā ir gatava cepšanai. Vistu no katras puses cep pannā apmēram 5 minūtes.

Karstās un aukstās mērces pagatavošana:
Samaisa kopā mellenes, sīpolus, papriku, svaigo baziliku, cukuru, sāli, koriandru un Provansas garšvielas. Ja vēlaties, sadaliet maisījumu uz pusēm. Vienu daļu atstājiet nekarsētu un otru daļu, ko izmantosiet karstās mērces gatavošanai, mazliet pakarsējiet mazā pannā vai katlā.

Publicitātes foto

Melleņu smūtijs

SAISTĪTIE RAKSTI

Brokastis, azaids vai saldais ēdiens – šis smūtijs ir piemērots visam un garšos gan lieliem, gan maziem!

Gatavošanas ilgums: 5 minūtes
Paredzēts: 4 personām

Sastāvdaļas:
• 2 banāni
• 1½ krūzītes melleņu
• Vaniļas jogurts vai grieķu jogurts un vaniļas ekstrakts – 200 ml
• Glāze ledus
• Piparmētras

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē un ielej glāzēs. Dekorē ar mellenēm un piparmētrām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Latvijā tapušie dizaina risinājumi palīdz noformēt attālinātu darba vietu
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kā pagatavot Ziemassvētku vainagu? Padomi no Lielbritānijas karaliskās ģimenes floristiem 2
11 stundas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ziemassvētku eglīte dārzā: kādu izvēlēties un vai kociņu podā pēc svētkiem var pārstādīt?
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Viss, kas vajadzīgs izciliem svētkiem: Ziemassvētku siera kūka 2
21 stundas
LA
LA
Ziņas
“Kādreiz dzērāji bļaustījās uz policiju, bet ne jau Saeimas deputāts,” Vārpiņš uzskata, ka Gobzems “velk” tautu uz anarhiju 225
21 stundas
LA
LA
Ziņas
Igaunijā uz ielām vairs nekaisa sāli. Kāpēc Latvija, taupot auto un dabu, nav spērusi šādu soli? 59
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šis ir mirklis, kad ieraugām, ka stabiņu likšana bija politisks gājiens,” Timrots nopeļ traģisko situāciju uz Rīgas ielām 17
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Negaidīts ciemiņš! Briedis pieklājīgi ar ragu piezvana pie durvīm 4
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena var izrādīties bīstama, lai arī sākotnēji tāda nemaz neliksies! Horoskopi 9.decembrim 1
15 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai cilvēks, kurš vakcinējies ar “Sputnik”, var iegūt Covid-19 sertifikātu, kas derīgs Eiropā?
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai sniegs no kokiem un krūmiem ir jānopurina? Iesaka dārzniece
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Veģetārais plovs ar burkāniem, ķirbīti un kariju 5
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Ja auto nereaģē vai stūre šķiet “vaļīga” – ceļš ir slidens!”: eksperts skaidro, kā, braucot ziemā, nepieļaut liktenīgas kļūdas 16
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Pēkšņi sakritušie sniega kalni putniem liek cīnīties par izdzīvošanu. Kā palīdzēt tiem, kas mīt māju tuvumā? 3
2 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Kad mājai jāziemo vienai: 7 praktiski padomi 6
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Saeima atbalsta kriminālvajāšanas sākšanu pret Ādamsonu par spiegošanu un citiem nodarījumiem
21 minūtes
Raivis Šveicars
Ziņas
Elektrībai plāno samazināt PVN. Vai fiksētais tarifs būs izdevīgākais? 10
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Spīdēs saule, pēcpusdienā debesis sāks apmākties! Laika prognoze ceturtdienai
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Novembra beigās Latvijā pieaudzis bezdarba līmenis 3
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Šis ir mirklis, kad ieraugām, ka stabiņu likšana bija politisks gājiens,” Timrots nopeļ traģisko situāciju uz Rīgas ielām 17
2 stundas
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Pret pandēmiju vajag izturēties gluži kā pret citām dabas parādībām.” Saruna ar igauņu režisoru Ivaru Pellu 7
3 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Kucinai cerības uz amatu: pēc vairāku mēnešu pauzes lems par Satversmes tiesas tiesneses apstiprināšanu 6
2 stundas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Olafs Šolcs stājas Vācijas kanclera amatā
1 stunda
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Viss, kas vajadzīgs izciliem svētkiem: Ziemassvētku siera kūka 2
21 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Atgūtais “Gilgamešs”: Irāka parāda atgūtos nacionālos dārgumus, kas bija nolaupīti un nelikumīgi izvesti no valsts
19 stundas
LA
LA
Ziņas
“Kādreiz dzērāji bļaustījās uz policiju, bet ne jau Saeimas deputāts,” Vārpiņš uzskata, ka Gobzems “velk” tautu uz anarhiju 225
21 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai cilvēks, kurš vakcinējies ar “Sputnik”, var iegūt Covid-19 sertifikātu, kas derīgs Eiropā?
20 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu “Selga” reklāma izraisīja pircēju viļņošanos. Kāpēc tā un kas cepumiem “vēderā”? 56
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Lielais sals atkāpsies, taču laikapstākļi nelutinās. Sinoptiķu prognoze tuvākajām dienām 7
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Atklājies, ka princis Harijs ar savu tēvu princi Čārlzu nav sarunājies jau mēnešiem ilgi 9
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pret Covid-19 nevakcinētām personām varētu būt grūti uzturēt bezdarbnieka statusu. NVA direktore skaidro, kāpēc 94
1 diena
LS
LSM.lv
Ziņas
“Veļu mazgājam naktī, pīķa stundā ejam pastaigāties,” Daudzbērnu ģimenes tētis par elektrības taupīšanu, kad tā dubultdārga 38
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Saeima atbalsta kriminālvajāšanas sākšanu pret Ādamsonu par spiegošanu un citiem nodarījumiem
09:23
LE
LETA
Ziņas
Šorīt Augšdaugavas novadā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks
09:20
LE
LETA
Ziņas
Tiesneša aizņemtības dēļ uz nenoteiktu laiku atliek krimināllietas iztiesāšanu par 2000.gadā bezvēsts pazudušā Aizputes uzņēmēja noslepkavošanu
09:18