Foto: Freepik

4 noslēpumi, lai itāļu ēdieni izdotos gluži kā pašiem itāļiem 0

Vienkāršība

Īstas itāļu virtuves pamatā ir vienkāršība. Itāļu ēdieni ļauj katrai to sastāvdaļai spīdēt. Piemēram, šīs autentiskās itāļu receptes attiecībā uz sastāvdaļām ir gana minimālistiskas, taču kas par garšu…:

Pizza margherita: Sanmarzano tomāti, mocarellas siers, baziliks, olīveļļa un sāls

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kas noticis ar hercogieni Keitu Midltoni? Cilvēki satraukti visā pasaulē 29
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Kāda ir viņa dienesta pakāpe? Starptautisks skandāls tomēr…” NATO ģenerālsekretāra ceļu Ādažos šķērso nepaklausīgs “kareivis” 71
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Latvija lec kaut kādā nezināmajā, kur zināms ir viens – būs skandāls. Sociologs Kaktiņš par antigēnu testiem 73
14 stundas
Lasīt citas ziņas

Cacio e Pepe: Spageti, melnie pipari un rīvēts pecorino romano siers (+ cietes saturošs spageti vārīšanas ūdens)

Pasta carbonara: spageti, olas, rīvēts pecorino romano siers, guanciale jeb sālīti cūkas vaigi, olīveļļa, sāls un pipari

Tiramisu: kafija, olu dzeltenumi, cukurs, maskarpones siers un kakao pulveris un īpašie cepumiņi

CITI ŠOBRĪD LASA

Itāļu ēdienu garšas ir izsmalcinātas un lēni baudāmas. Tāpēc, kad runa ir par sastāvdaļām, mazāk ir vairāk. Svarīgi koncentrēties uz kombinācijām, kas labi sader kopā, kā tas lieliski redzams iepriekš minētajos ēdienos.

Tikai labākās sastāvdaļas

Tas var šķist pašsaprotami, bet ēdiena panākumi ir atkarīgi no sastāvdaļu kvalitātes. Itāļi pārtikai tērē daudz vairāk naudas nekā iedzīvotāji citviet Eiropā, un tas atspoguļojas viņu gatavotajos ēdienos. Ja vēlas par prioritāti noteikt neatkārtojamu aromātu un bagātīgu garšu, jāiegādājas svaigas un augstas kvalitātes sastāvdaļas.

Iegādāties sezonai atbilstošu produkciju vietējā zemnieku tirdziņā ir lieliska izvēle. Lielveikalos mēdz būt arī īpaši itāļu ēdienu plaukti. Izmanto tikai labu olīveļļu, svaigus ķiplokus, baltvīnu un jūras sāli.

Formai un izmēram ir nozīme

Daudzi brīnās, kāpēc itāļiem ir tik daudz dažādu pastas veidu? Iemesls ir pārsteidzoši praktisks: tāpēc, ka noteiktas pastas formas ir vairāk piemērotas noteiktām mērcēm. Garie, plānie makaroni, piemēram, spageti, vislabāk sader ar krēmveida vai gludām tomātu mērcēm, kas viegli pārklāj makaronus.

Savukārt sarežģītas formas, piemēram, fusilli vai cavatappi, saskanēs ar biezākām, pēc konsistences raupjākām mērcēm.
Un, kad runa ir par picu, ir svarīgi, lai tās forma atbilst tipam, kuru grasies pagatavot. Piemēram:

Pizza Napoletana: apaļa Neapoles stila pica ar plānu, mīkstu garozu

Pizza Al Taglio: Romiešu stila pica, kas cepta lielā taisnstūrveida plātē, un pēc tam sagriezta kvadrātveida vai taisnstūrveida gabaliņos

Pizza Siciliana: Sicīliešu stila pica, kas var būt apaļa vai kvadrātveida ar biezu, fokačai līdzīgu pamatni un dažādiem papildinājumiem ar sieru un bez tā (pagatavošanas metodes dažādos reģionos atšķiras)

Pizza Calzone: Pārlocītā pica ar pildījumu

Pagatavo pastu pareizi

Lai pasta nesaliptu, vienmēr gatavo to pietiekami lielā katlā ar lielu daudzumu ūdens (lai tie varētu brīvi pārvietoties. Ūdenim jābūt sāļam kā jūrai, un nekad nevajadzētu pievienot tam eļļu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Tas padarīs makaronus taukainus un traucēs mērcei pilnvērtīgi tos pārklāt. Pataupiet nedaudz makaronu ūdens, ko pievienot gatavošanas beigās. Tas padarīs mērci biezu, krēmīgu un zīdainu.

Vēl viens padoms ir nokāst makaronus dažas minūtes pirms ieteiktā laika un ļaut tiem turpināt gatavoties, tajā pašā traukā darinot mērci. Tas neļaus ēdienam pārgatavoties un piesātinās pastu ar aromātiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki nesnauž! Ir īstais brīdis sākt superagri sēju 4
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Banānu – kokosriekstu cepumiņi bez cukura 2
16 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pēdējais brīdis Ziemassvētku apsveikumu izsūtīšanai: ko nedrīkst nosūtīt aploksnēs? 4
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepumiņi – sērkociņi Ziemassvētku gaidīšanas laika “iededzināšanai”: brīnišķīga recepte svētkiem un dāvanām 14
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kas noticis ar hercogieni Keitu Midltoni? Cilvēki satraukti visā pasaulē 29
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Kāda ir viņa dienesta pakāpe? Starptautisks skandāls tomēr…” NATO ģenerālsekretāra ceļu Ādažos šķērso nepaklausīgs “kareivis” 71
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Latvija lec kaut kādā nezināmajā, kur zināms ir viens – būs skandāls. Sociologs Kaktiņš par antigēnu testiem 73
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vakcinēts aplipināja otru vakcinēto, kurš nomira. Kāpēc potētājiem cilvēkiem dod tik lielu brīvību?” Uz skatītāja jautājumu atbild epidemioloģe 278
1 diena
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
“Ciemats ir, ceļa nav.” Vairāki desmiti iedzīvotāju kļuvuši par ķīlniekiem 45
17 stundas
Lasīt citas ziņas
LA
LA.LV
Praktiski
FOTO. Mākslinieces Ievas Bondares 10 idejas, kā pašam izgatavot Adventes vainagu 8
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas? 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 4
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Valstī spēkā trīs oranžie brīdinājumi par gaidāmajiem laikapstākļiem tuvākajās stundās 15
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ārstei radušās aizdomas, ka vienā no laboratorijām var tikt pie pozitīva Covid-19 testa. Jauns veids, kā tikt pie sertifikāta? 81
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Sekas var būt smagas.” PVO atzīst, ka omikrona paveida globālais risks ir “ļoti augsts” 104
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Latvija lec kaut kādā nezināmajā, kur zināms ir viens – būs skandāls. Sociologs Kaktiņš par antigēnu testiem 73
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Kāda ir viņa dienesta pakāpe? Starptautisks skandāls tomēr…” NATO ģenerālsekretāra ceļu Ādažos šķērso nepaklausīgs “kareivis” 71
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pirms ieceļošanas Latvijā varētu prasīt veikt Covid-19 testus 38
10 stundas
KS
Kārlis Streips
Stāsti
Kārlis Streips: Ir cilvēki, kuri katru gadu potējas pret gripu. Viņiem neviens nebrauc augumā 99
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Jaunais Covid-19 paveids – omikrons: vai tiešām īpaši lipīgs? Skaidro VM pārstāvis 57
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ar okupantiem nav jādraudzējas! Jūsu partija mērķtiecīgi grauj mūsu valsts pamatus!” Brante pārmet Zivtiņam 335
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Šonedēļ gaidāmi divi lieli puteņi! Bricis par laiku šajā nedēļā un turpmāk 12
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vakcinēts aplipināja otru vakcinēto, kurš nomira. Kāpēc potētājiem cilvēkiem dod tik lielu brīvību?” Uz skatītāja jautājumu atbild epidemioloģe 278
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 Latvijā prasījis trīs jauno māmiņu dzīvības 38
19 stundas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Jau vismaz divdesmit gadus vara dara visu, lai slēptu ne tikai iepriekšējā režīma, bet arī savus noziegumus 58
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. VIDEO. Rīgā iedegtas Ziemassvētku egles un sācies svētku gaidīšanas laiks 5
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepumiņi – sērkociņi Ziemassvētku gaidīšanas laika “iededzināšanai”: brīnišķīga recepte svētkiem un dāvanām 14
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Kokteilis
“Man patīk, ja vīrieši prot izteikt komplimentus, uzņemties atbildību un nav augstprātīgi!” Saruna ar “Kad viņas satiekas” vadītāju Baibu Vītiņu 32
1 diena
LA
LA.LV
Praktiski
FOTO. Mākslinieces Ievas Bondares 10 idejas, kā pašam izgatavot Adventes vainagu 8
1 diena
AJ
Atis Jansons
Ziņas
“Waze” autovadītājus brīdina par vietām uz Latvijas ceļiem, kuros ir augsts satiksmes negadījumu risks
22:42
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Pirms 50 gadiem visdrīzāk ļaunprātīgi dienas laikā tika nodedzināta vēsturiskā Liepupes luteriskā baznīca 3
21:41
LE
LETA
Ziņas
Ārstei radušās aizdomas, ka vienā no laboratorijām var tikt pie pozitīva Covid-19 testa. Jauns veids, kā tikt pie sertifikāta? 81
20:57