Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Neprasme izrādīt mīlestību 0

Daži bērni dzīvo pēc principa: “Ir greizsirdīgs – tātad mīl”. Viņi nezina, kā vēl nodemonstrēt savu pieķeršanos. Tādēļ, izjūtot mazāko diskomfortu vientulības brīžos, neatrodoties pašā vecāku vai draugu uzmanības centrā, apvainojas un uzvedas ļoti izaicinoši.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Lasīt citas ziņas

Kādas alternatīvas var piedāvāt bērnam? Vispirms – bērnam atklāti jāpasaka, ka greizsirdība saskumdina un pietiekami bieži arī sadusmo apkārtējos. Proti, izkliedzot skaļi savu aizvainojumu vai sēžot stūrītī, aizvainotam uz visu pasauli, viņš nepanāks to, ko vēlas. Tādēļ viņam ir jāiesaka – noteikti savas pretenzijas jāizsaka mierīgā formā. Ieviesiet savu vārdnīcu – ar kādiem vārdiem bērns var izteikties: “Man nepatīk, ka…”, “Man bija skumji dzirdēt, kā…” utt.

Šāda emociju izteikšana attiecīgā manierē ļaus bērnam izvairīties no satraukuma kāpinājumiem un sajust pieaugušo atbalstu. Protams, ir ļoti svarīgi, lai vecāki bērnu neizsmietu par aizvainošanos, pat, ja tā šķiet absolūti nepamatota. Atklāti un aktīvi izrādi savu mīlestību pret dēlu vai meitu arī neverbālā formā: biežāk viņu apskauj, noglāsti galvu, noskūpsti. Bērns noteikti sāks atdarināt šādu attiecību modeli, lai to izmantotu arī attiecībās ar citiem tuviem cilvēkiem. Citiem vārdiem, tā vietā, lai sarīkotu greizsirdības scēnu, bērns tev pieies klāt un apskaus tevi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.