Foto: pexels

6 kārdinošas variācijas našķiem, ko pagatavot no ķiršiem 5

Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Katrai saimniecei ir sava metode, kā tikt vaļā no ķiršu kauliņiem. Ir gan speciālas ierīces, gan parastā matadata vai spraužamadatas apaļais gals. Ja arī kāds kauliņš iesprūk ievārījumā, maldīgs ir uzskats, ka tajā esošā zilskābe ir kaitīga. Ar kauliņiem gatavotu kompotu var droši uzglabāt vismaz gadu. Bet tik ilgi jau kompots neglabājas, jo ir viens no garšīgākajiem, kas apēdas pirmais.

Dažas lieliskas idejas, ko pagatavot no ķiršiem!

1. Ķiršu ievārījums ar vaniļu

• 1,5 kg skābo ķiršu

• 1 kg želejas cukura

• puscitrona sula

• 2 vaniļas pākstis

CITI ŠOBRĪD LASA

Ķiršus noskalo, notecina, izņem kauliņus. Vaniļas pākstis pārgriež un ar naža trulo pusi izkasa mīkstumu. Gan mīkstumu, gan pākstis liek pie ķiršiem traukā, sajauc ar želejas cukuru un ļauj kādas 3 stundas ievilkties, līdz izdalās sula.

Katlā liek ķiršus, pievieno citrona sulu un maisot karsē, līdz masa sāk vārīties. Vāra aptuveni 3 minūtes, noputo. Kad ievārījums sāk recēt, to karstu pilda burkās un aizvāko.

Kad ievārījums gatavs, vaniļas pāksti izņem.

2. Ķiršu un tomātu čatnijs

• 500 g skābo ķiršu

• 500 g tomātu

• 500 g ievārījuma cukura

• 2 sīpoli

• 3 čili pākstis

• 2 ķiploka daiviņas

• 125 g balzametiķa

• 1 tējkarote sāls

• 1 tējkarote maltu melno piparu

Ķiršus noskalo, izņem kauliņus. Tomātus noblanšē, novelk miziņu un sagriež gabalos. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Čili pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un sīki sakapā.

Visas sastāvdaļas, izņemot cukuru, liek katlā, uzvāra un, nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Pievieno cukuru un vāra vēl 5 minūtes. Nosmeļ putas.

Čatniju pilda nelielās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

3. Ķiršu sīrups

• 1 litrs ķiršu sulas

• 1,3 kg cukura

Sulu iegūst no skābajiem ķiršiem. To var izdarīt arī sulas tvaicējamajā aparātā, kur var likt ogas ar visiem kauliņiem. Ja tāda aparāta nav, tad gataviem ķiršiem izņem kauliņus. Ogas liek kārtām traukā un pārkaisa ar cukuru. Vēsā vietā ļauj stāvēt vismaz 8 stundas.

Iegūto sulu pēc ķiršu nokāšanas vāra 5–8 minūtes, nosmeļot putas. Verdošu sīrupu pilda pudelēs vai burkās un, nedaudz atdzesējot, aizvāko.

No ķiršiem, kas paliek pāri, var uztaisīt padzērienu vai kādu desertu.

4. Cukuroti ķirši sīrupā

• 1 kg ķiršu

• 1 kg cukura

• 200 ml ābolu sulas

Ķiršiem izņem kauliņus. Katlā liek ķiršu kārtu, uzber cukuru, atkal ķiršus, tiem virsū cukuru un tā tālāk. Virsējai jābūt cukura kārtai. Atstāj uz nakti, lai atsulojas.

Reklāma
Reklāma

Ar putu karoti izņem ķiršus un ieliek bļodā. Satecējušo sulu ar cukuru uzvāra, lēni vāra, kamēr cukurs izkūst. Karstu pārlej ķiršiem un atstāj uz nakti.

Ķiršus nokāš. Sīrupu lej katlā, pievieno ābolu sulu un vāra, līdz šķidrums samazinās par ceturtdaļu. Karstu pārlej ķiršiem un atstāj uz 3 dienām.

Vēlreiz izkāš, sīrupu uzkarsē, atkal pārlej ķiršiem un atstāj vēl uz 2 dienām. Iespējams, šī manipulācija būs jāatkārto vēlreiz, kamēr no ķiršiem vairs netek sula.

Pēdējā reizē ķiršus liek burkā un pārlej ar karstu sīrupu. Aizvāko.

5. Ķiršu liķieris

• 1 kg ķiršu

• 500 g cukura

• 350 g degvīna

• kanēlis

• muskatrieksts

• vanilīna cukurs

Gatavus ķiršus noskalo, izņem kauliņus un saber stikla burkā, virsū uzkaisa cukuru, garšvielas, uzliek vāciņu un noliek siltā telpā, saulē, notur 10 dienas. Tad uzlej degvīnu, samaisa un vēl ļauj nostāvēties 4 nedēļas, kamēr dzēriens kļūst dzidrs.

Pēc tam liķieri uzmanīgi izfiltrē un pilda pudelēs. Hermētiski noslēdz.

6. Ķirši brendijā

• 500 g saldo vai skābo ķiršu (bez kātiņiem)

• 170–200 g cukura

• 350 ml brendija

Kvalitatīvus tīrus ķiršus ieber sterilā burkā ar platu kaklu. Ogas nedrīkst būt saspiestas. Uzber cukuru un uzlej brendiju – tik daudz, lai šķidrums pilnībā pārklātu ķiršus.

Dažas turpmākās dienas ik pa laikam burkas saturu sakrata, lai veicinātu cukura izšķīšanu. Dzēriens būs gatavs lietošanai pēc mēneša.

Piepildot burku, jāievēro attiecība 1/4–1/3 cukura uz 3/4–2/3 alkohola. Tādējādi viss cukurs izšķīdīs, un liķieris nebūs graudains.

Līdzīgi var pagatavot plūmes brendijā. Ja tās lielas, ar irbulīti sadursta miziņu. Plūmes griež uz pusēm un izņem kauliņu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.