Gaļas kūpinājumu ražotāji uzskata, ka pašreiz spēkā esošās atkāpes benzpirēnam jāprasa arī turpmāk, kas ļautu kūpināt ar tradicionālām metodēm.
Gaļas kūpinājumu ražotāji uzskata, ka pašreiz spēkā esošās atkāpes benzpirēnam jāprasa arī turpmāk, kas ļautu kūpināt ar tradicionālām metodēm.
Foto – Timurs Subhankulovs

Grib saglabāt alkšņa dūmu 8


Z/s “Rubuļi” saimniece Benita Virta, kas nodarbojas ar mājražošanu, atzīst, ka pašreiz spēkā esošā atkāpe ir ļoti svarīga nozarei. “Mēs kūpinām ar alkšņa malku un dūms reizēm var būt stiprāks vai švakāks. Mēs nelietojam nekādu ķīmiju un viss ir dabisks. Esmu par to, lai normas būtu pašreizējās. Ja mums liks pāriet uz granulu vai skaidu izmantošanu, tad jau vairs nebūšu mājražotājs, bet lielražotājs,” savus apsvērumus klāsta Virta.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

PVD dzīvnieku izcelsmes produktu uzraudzības daļas vadītājs Arvīds Zirnis stāsta, ka laikā, kad atkāpe ieviesta un bija liela ažiotāža, LLKC mājražotājiem rīkoja apmācības par jaunajiem normatīviem un to, kas jāievēro, lai normas varētu izpildīt. Veicot laboratoriskās kontroles un noņemot paraugus, esot sastopami gadījumi, kad normas ir pārsniegtas, taču tādu neesot daudz. Šādā gadījumā ar ražotāju tiekot pārrunāta situācija un paraugi noņemti atkārtoti.

Kad pirms diviem gadiem bija ažiotāža par šīm normām, savu darbību draudēja pārtraukt pazīstamais ražotājs SIA “Rubeņi”. Tagad uzņēmuma finanšu direktors Gatis Skrīveris piekrīt ZM pozīcijai, ka jāprasa atkāpes šīm normām arī turpmāk. “Rubeņi” arī piedalījās pētījumā, dodot produkcijas paraugus.

CITI ŠOBRĪD LASA

SIA “Forevers” mārketinga nodaļas vadītāja Ilona Bukša atklāj, ka “Forevers”, ražojot dažādus kūpinātus produktus, izmanto kūpināšanas tehnoloģiju, kas pēc būtības ir pietuvināta tradicionālajai kūpināšanai. “Kūpināšanas process tiek veiks īpašās kamerās, kurās kūpināšana notiek ar dūmu un tvaika palīdzību. Kūpināšanai tiek izmantotas dižskābarža skaidas. Ar šādu kūpināšanu var panākt daudz zemāku benzpirēna daudzumu kūpinātos produktos. Likumdošanā noteikts, ka kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos benzpirēna daudzums nedrīkst pārsniegt 2 μg/kg. “Forevers” kūpināto produktu analīžu rezultāti rāda, ka benz­pirēna daudzums tajos ir no 0,1 līdz 0,4 μg/kg,” 
skaidro Bukša.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.