Gaļas kūpinājumu ražotāji uzskata, ka pašreiz spēkā esošās atkāpes benzpirēnam jāprasa arī turpmāk, kas ļautu kūpināt ar tradicionālām metodēm.
Gaļas kūpinājumu ražotāji uzskata, ka pašreiz spēkā esošās atkāpes benzpirēnam jāprasa arī turpmāk, kas ļautu kūpināt ar tradicionālām metodēm.
Foto – Timurs Subhankulovs

Var būt beztermiņa 8

Šobrīd visi gaļas nozares pētījumā iegūtie dati tiek apkopoti, lai jau nākamā gada janvāra beigās vai februāra sākumā tos varētu nosūtīt EK. Ar zivju ražotājiem jau gada sākumā bijusi vienošanās, ka zivrūpnieki datus apkopos paškontroles ietvaros. Valdovskis cer, ka izdosies panākt atkāpes piemērošanu arī turpmāk, jo šādā gadījumā atkāpe būtu beztermiņa. Priecē, ka līdzīgu prasību – piemērot esošo atkāpi arī turpmāk – EK virzīs arī Polija un tas nozīmē, ka mums būs sabiedrotie.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Jau ziņots, ka ar īpašu EK regulu atsevišķām Eiropas dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, uz trim gadiem tika piešķirta nacionālā atkāpe maksimāli pieļaujamam benzpirēna līmenim tradicionālajos kūpinājumos. Tas nozīmē, ka noteiktā termiņā ražot un izplatīt kūpinātu gaļu un gaļas produktus, kas ražoti pēc tradicionālām metodēm, Latvijā var tikai savas valsts teritorijā. Šiem gaļas un zivju kūpinājumu ražojumiem tāpat kā līdz šim regulas prasības nosaka pieļaujamo benzpirēna normu līdz 5 mikro­gramiem uz kilogramu. Ja uzņēmums vēlas eksportēt ārpus Latvijas, pieļaujamā benzpirēna norma nedrīkst pārsniegt 2 μg/kg. Benzpirēns ir viena no cilvēka veselībai kaitīgākajām vielām, kas rodas kūpināšanas procesā, un tas var izraisīt saslimšanu ar vēzi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.