Foto – Shutterstock

  0

Cer uz līdzsvarotu risinājumu

“Finanšu ministrijas piedāvāto nodokļu reformu kopumā es atbalstu, jo tās mērķis ir uzņēmumu konkurētspējas un eksporta spēju paaugstināšana. Īpaši uzsvēršu dažus no pamatprincipiem – reģionālā konkurētspēja vismaz Baltijas telpā, līdzīgs nodokļu slogs līdzīgiem ieņēmumu veidiem, kreditēšanas un kapitalizācijas uzlabošanās,” saka uzņēmuma “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

“Nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz kapitālu, visticamāk, dos tūlītēju efektu – palīdzēs sakārtot darbaspēka tirgu un veicinās efektīvāku darbinieku piesaisti. Bet nebūtu jāsteidzas likvidēt visus investīciju piesaistes stimulus. Mērķtiecīgi un laikā veikti ieguldījumi ir uzņēmuma ilgtspējīgas darbības pamatā. Tomēr ceru uz līdzsvarotu risinājumu no Finanšu ministrijas puses, lai veicinātu investīcijas gan uzņēmumu, gan arī valsts interesēs,” viņš piebilst.

Atlaides visiem nepienāktos

“Kaut arī aizvadītajos trijos gados uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumus investīcijām esam izmantojuši, man nebūtu iebildumu, ja šī kārtība tiktu mainīta,” teic zivju pārstrādes uzņēmuma “Karavela” valdes loceklis Andris Bite. “Līdzšinējā atvieglojumu piešķiršanas kārtība ir pārāk izplūdusi – atvieglojumus varēja saņemt arī tādi uzņēmumi, tostarp bankas, kam tie nemaz nepienāktos. Protams, ar abām rokām atbalstu plānoto 0% likmi reinvestētai peļņai. Te gan jāpiebilst, ka, izdarot jebkādus grozījumus kāda viena nodokļa piemērošanas režīmā, vienmēr jāskatās, kā tie ietekmē citus nodokļus.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, par veiktajām investīcijām UIN atlaides piešķir kopš 2011. gada. Līdz šim atvieglojumus par veiktajām investīcijām saņēmuši 27 uzņēmumi, tostarp “Dobeles dzirnavnieks”, “Baltic Crystal”, “Tērvetes AL”, “AKG Thermotechnik Lettland”, “Olainfarm”, “Latvijas Mobilais telefons”, “Latvijas Finieris”, “Bite Latvija”, “Cross Timber Systems”, “Livonia Print”, “Plantos”, Rīgas Piena kombināts, “Aduga”, “Alfa agro”, Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca, “Valmieras stikla šķiedra”, SIA “Broceni Pellets” un citi. Kopējā šīs UIN atlaides summa veido 79 247 921 eiro.

Uz šo UIN atlaidi var pretendēt uzņēmumi, kuri plāno piecu gadu laikā investēt ražošanas iekārtās un ražošanas ēku izbūvē vai rekonstrukcijā apstrādes rūpniecības, datoru programmēšanas, telekomunikācijas, uzglabāšanas un transporta palīgdarbību nozarēs ne mazāk kā 10 miljonus eiro. Uzņēmumi, kuru projekti tiek atbalstīti, pēc projekta īstenošanas saņem uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi 25% apmērā no ieguldītās summas.

FM informācija uzrāda, ka 2015. gadā (par 2016. gadu deklarācijas komersantiem jāiesniedz līdz 2017. gada jūlija beigām) UIN atvieglojumu apmērs bijis 399,4 miljoni eiro, kas tad par 4,2% pārsniedza kopējos UIN ieņēmumus. Tātad līdz šim vairāk atlaida nekā iekasēja.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.