Telpaugiem dod atvaļinājumu 0

Foto – KIRILLOV ALEXEY/SHUTTERSTOCK

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas nodaļas vadītāja Zane Purne skaidro, ka telpaugu siltumnīcās sezonalitāte nav tik izteikta, kā kopjot dārza augus.

Telpaugi nākuši no dažādām pasaules vietām, un, kad vienam pavasaris, otram dzimtenē ziema. Tādas ir arī to kopšanas īpatnības; vienus pārstāda, citus sēj, citus potē, vēl citus – liek mierā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vairumu augu, kas aug telpās, vajadzētu nest ārā. Pat kaktusus un citronkokus. Zaļumos tie uzņems spēku, lai pārciestu garo un tumšo ziemas periodu.

Telpās atstāj tikai pašus jutīgākos augus: orhidejas, kafijas koku, papardes.

Istabas puķes pie āra gaismas un saules radina pamazām. Vispirms tās novieto paēnā, apklāj ar balto agrotīklu. To patur vismaz dažas dienas, lai augi adaptējas.

Ja puķes piedzīvos krasas pārmaiņas un no telpas nokļūs tiešā saulē, lapas apdegs un kļūs baltas vai sarkanīgas.

Augus dārzā turpina kopt tāpat kā telpās. Tos, pēc katra prasībām, regulāri laista un mēslo, ik pa laikam tos noskalo. Ja ir liels sausums, dažus augus apsmidzina (tāpat kā telpās).

Laistāmo ūdeni labāk izvēlēties no krāna, ar zināmu sastāvu. Daži puķu audzētāji ir pārliecināti lietusūdens lietotāji. Tas it kā būtu labi, jo lietusūdens ir mīkstāks un augiem tīkamāks, taču nevar zināt, kāds kuro reizi ir tā sastāvs.

Lai puķupodi mazāk kalstu, tos līdz pusei vai pat 2/3 dziļi var ierakt zemē. Taču jāuzmanās no sliekām. Poda malām noteikti jāpaliek krietni virs augsnes. Stādīšanas bedrē var, piemēram, ieklāt agrotīklu, lai sliekas neielīstu pa poda caurumiņu, kas paredzēts ūdensnotecei. Var izdomāt arī ko citu. Lielā podā viena slieka postu nenodarīs, taču mazā (ap 10 cm diametrā) tā var nopietni saārdīt auga saknes.

Reklāma
Reklāma

Vēro augu lapas, vai uz tām nav manāms kāds dārza kaitēkļa nedarbs (baltblusiņas, tīklērces, laputis u.c.). Regulāra lapu mazgāšana un rasināšana palīdzēs puķēm būt veselīgākām, šāda vide kaitēkļiem nebūs tīkama.

No sausuma ir arī labums – nav gliemežu, taču tie atgriezīsies līdz ar pirmo lietu, un telpaugi tiem ir gards kumoss.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.