Foto: Fotolia

Dārzeņus ēdam par maz. Vairākas receptes ēdienkartes dažādošanai 0

Uztura speciālisti arvien apgalvo, ka par maz ēdam dārzeņus. Kā garšīgi un ātri, un veselīgi tos pagatavot? Viens no risinājumiem – pamatēdiena gatavošanas laikā cepeškrāsnī salikt cepties gabaliņos sagrieztu dažādu dārzeņu kombinācijas. Tas nepagarina maltītes gatavošanas laiku, toties ievērojami uzlabo uzturvērtību.

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
15 stundas
Lasīt citas ziņas

Ja cep dārzeņus cepeškrāsnī, tie ir gatavi aptuveni vienā laikā, nav jāuzmana, kad pielikt nākamo porciju. Burkāni būs mazliet stingrāki nekā, piemēram, ķirbis un cukīni, bet neviens no tiem nebūs izjucis vai ciets. Svarīgi, lai dārzeņi neizkalst, tāpēc ieteicams gatavot veidnē ar karstumizturīgu stikla vāku vai pārklāt pannu ar foliju. Dārzeņu sagatavošanas process ir ātrs un vienkāršs – tos sagriež palielos gabalos, uzkaisa sāli un garšvielas, pārlej pāris ēdamkarošu neitrālas garšas augu eļļas un rūpīgi samaisa. Saber pannā, uzliek vāku vai foliju un cep aptuveni 30 minūtes 180–200 grādos. Ja neizmanto foliju vai vāku, cepšanas laikā dārzeņus vismaz vienreiz apmaisa. Sagatavošana aizņem vien piecas minūtes, bet maltīte būs daudz vērtīgāka, ja piedevās būs dārzeņi. Arī bērniem cepti dārzeņi garšo labāk nekā vārīti. Cepeškrāsnī tie izdodas daudz aromātiskāki un gardāki. Piedāvājam trīs pārbaudītas dārzeņu kombinācijas, kas kopā labi garšo.

Piedāvājam 3 gardas receptes ar dārzeņiem!

Ziedkāposta–ķirbja maisījums

Burkānu–paprikas maisījums

Baklažāns ar zaļajiem zirnīšiem

UZZIŅA

• Gatavojot dārzeņus cepeškrāsnī, obligātas ir taukvielas, citādi tie nav garšīgi (izņēmums, ja veselu dārzeni cep, ietītu folijā). Tajā pašā laikā jāuzmanās pielikt to par daudz.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Lai visi dārzeņi izceptos vienmērīgi, cietākos sagriež mazākos (plānākos) gabaliņos, bet tos, kuri ātri izcepas (piemēram, cukīni, ķirbi) – palielos kubiņos.

• Lai cepeškrāsnī ceptie dārzeņi būtu garšīgi, svarīgi atrast sev tīkamu garšvielu maisījumu, ar kuru ieteicams dārzeņus apkaisīt pirms cepšanas. Tas var būt karija garšvielu maisījums, kāds no veikalos nopērkamajiem gatavajiem Indijas garšvielu maisījumiem (piemēram, Garam Masala), Santa Maria dažādu garšvielu mix vai maisījums Anniņa bez sāls.

• Ja garšvielu maisījumi šķiet pārāk specifiski, var dārzeņiem izmēģināt pievienot garšaugus, piemēram, kaltētu timiānu, baziliku, dilles, oregano.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Tikpat svarīgi pagatavot dārzeņiem piemērotu mērci. Visvienkāršākais variants ir sakapāti zaļumi (lociņi, dilles, pētersīļi vai bazilika lapiņas), kas aizdarīti ar liesu majonēzi. Dārzeņiem labi piestāv marinētu gurķu un majonēzes mērce. Ja negribas lietot majonēzi, var pagatavot garšas ziņā kaut ko līdzīgu no skābā krējuma – glāzei krējuma piejauc tējkaroti sinepju, pievieno ēdamkaroti citrona sulas, tējkaroti cukura, pustējkaroti sāls, šķipsnu maltu melno piparu un asās paprikas. Labi der arī Tūkstoš salu mērce, Pikantā jogurta mērce, Tomātu čatnijs.

• Dārzeņus var izcept vidēji gatavus, pārliet ar medu vai cukura sīrupu un 200–220 grādos karamelizēt (režīmā ar ventilatoru) zeltaini brūnus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
22 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 32
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
nenopirkt sliktu stādu?
6 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
Nedēļa
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 3
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 6
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 1
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Vakcinācijas tempi Latvijā turpina kāpt. Cik cilvēku saņēmuši poti trešdien? 1
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
37 minūtes
IE
Ināra Egle
Ziņas
Jaunā Dienvidkurzeme vecajās robežās: teritorijas platības ziņā lielākajā novadā ir trīs līdzvērtīgi attīstības centri
58 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Šodien sākas “Eiropas eksāmens”, kurā piedalīties var ikviens interesents
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 35
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
22 stundas
ML
Māra Libeka
Stāsti
“Sapratu, ka palikšu Latvijā!” Saruna ar ārstu no Libānas Baselu Jakubu Vahbi, kam nesen piešķirta Latvijas pilsonība 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Īrijas prezidenta suns TV tiešraidē dažās sekundēs “nozog” skatītāju uzmanību: neviens vairs neklausās, ko runā Maikls Higinss 1
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Mums visiem bija jāaiziet, karaliene tur palika viena…” – Elizabetes II mazmeitas vīrs Maiks atklājis, kas notika pēc prinča Filipa bērēm 13
1 diena
LE
LETA
Veselam
Kāpēc nevakcinē bērnus? Zavadska skaidro, vai Latvijā sāks bērnu vakcināciju pret Covid-19
09:23
LA
LA.LV
Veselam
Kā pareizi iet pirtī, lai pirts rituāli uzlabotu asinsriti un dotu spēku kā miesai, tā garam
09:13
LA
LA.LV
Veselam
Apgūsti elpošanas vingrinājumus, kuri mazina stresu un palīdz vēdera dobuma orgānu darbībai
09:10