Artūrs Utināns
Artūrs Utināns
Foto – Karīna Miezāja

Kāds ir jūsu viedoklis par to, ka oligarhu lieta beidzās, nesākot tiesvedību? 55

Kāpēc mēs protestējam pret oligarhiem? Principā cilvēki ir gatavi pakļauties, ja augšas dalās ar apakšām un līdzekļus sadala daudzmaz vienlīdzīgi. Tas mums saistās ar taisnības izjūtu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Cita lieta ir augšējā slāņa parazītisms. Viņi nevis dalās daudzmaz taisnīgi, bet sāk parazitēt uz sabiedrības fona. Kad tas notiek, sabiedrība augšas sāk atstumt. Man, tāpat kā citiem pilsoņiem, veidojas dažāda veida nepatikas reakcijas un gribas, lai viņus izbīda no tām siltajām vietiņām, kas viņiem ļauj parazitēt. Mūsos ir ielikta evolucionāra nepatika pret parazītiem. Tas neattiecas tikai uz mikrobiem, cērmēm, bet skar arī cilvēkus, kas alkatīgi grābj tikai sev. Šo procesu dēvē par sociālo parazītismu.

Kā viņi varētu noturēties, lai viņus nenomet no amatiem? Viņi sāk dažādos veidos mānīties. Raidīt viltus signālus, ka esot altruisti. Ziedo niecīgas summas, salīdzinot ar viņu bagātību. Viņi glābjas, stāstot, ka “Rīdzenes sarunas” nav īstas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Psihoterapeitiem ir tāds sauklis, ka pasaulē nekas nav noticis pēc taisnības. Bagātu cilvēku advokāti palīdz izplatīt šos signālus – ka viņa klients nav vainīgs, viss ir safabricēts. Diemžēl daudzi advokāti palīdz slēpt vainīgo, kas pēc idejas ir iracionāli. No līdztiesības viedokļa advokātam vajadzētu cīnīties par taisnību, lai viņa klients saņem pelnītu sodu un lai valsts vai apsūdzošā puse nenodara klientam pāri, nepārkāpj viņa cilvēktiesības, nesafabricējot liecības. Bet nereti advokāts darbojas kā pārkāpuma līdzdalībnieks. Saki to, nevis šito, to iznīcini… Advokāti palīdz izplatīt signālu, ka viņu klients nav sociālais parazīts, viņš neko jums nav atņēmis, pret viņu darbojas nelabvēļu grupas, kas viņu grib aizvākt projām, jo viņš ir tik labs un taisnīgs, ka traucē citiem. Tas ir skaidrs, ka cīņā ar bagātajiem klientiem un advokātiem par taisnīguma principu valsts zaudē. Tas arī noticis ar šīm oligarhu sarunām.

Valsts taisnīga likumdošana, policija, pretkorupcijas iestāžu darbība un pilsoniskā aktivitāte ir kā tautas organisma imunitāte pret sociālo parazītismu. Imunitāte var būt stipra vai novājināta, vai pat pati par sevi inficēta līdzīgi kā AIDS gadījumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.