Zied eļļas lini.
Zied eļļas lini.
Foto: Valdis Semjonovs

Ne tikai nabadzīgās augsnēs 1

Tas ir sens mīts, ka lini jāsēj tikai sliktās augsnēs, jo ir pieticīgi. Eļļas lini labi aug dažādās augsnēs (gan mālā, gan smiltī), taču tajās nedrīkst būt nezāles. Priekšnoteikums, ierīkojot sējumus, ir augsnes reakcijas, organisko vielu, minerālvielu satura noteikšana. Augsnes reakcija nedrīkst būt mazāka par pH 5,5. Ņemot vērā analīžu rezultātus, augsni mēslo un kaļķo. Nevar sēt pārāk mitrā vai izkaltušā augsnē (it īpaši mālā, jo, iestājoties karstam laikam, iesētās sēklas sliktāk dīgst). Ja augsne ir smilšaina un tās virskārta sausa, sējumi obligāti jāpieveļ.

Reklāma
Reklāma

Agra sēja

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Eļļas linus sēj agri pavasarī, kad augsne iesilusi vismaz līdz +3 °C. Agrāk selekcionētajām šķirnēm, piemēram, ‘Lirina’, ‘Ruta’, ‘Rasa’, ‘Flanders’, izsējas norma ir 40–50 kg, savukārt jaunās, intensīvās šķirnes ‘Raciola’, ‘Amon’ sēj retāk – līdz 35 kg/ha, jo eļļas liniem vajag saņemt pietiekami saules gaismas un stublāju galos jāveidojas slotiņām (pogaļām). Jo blīvāk iesēs, jo vairāk stiebri tieksies uz augšu un neveidos slotiņu. Sēklas iestrādā 2,5 cm dziļi. Linu dīgsti viegli pārcieš īslaicīgas salnas (-5…-6 °C), bet nav izturīgi pret salu. Apsalušie ataug no jauna, tomēr pagarinās veģetācijas laiks, arī raža ir mazāka.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.