Foto-Shutterstock

Gudrie kafijas automāti. Kuru izvēlēties, kā kopt, to plusi un mīnusi 0

Vecmāmiņas laika kafija tika gatavota lielā kafijas kannā, pēc tam parādījās elektriskās kafijas kannas, tām sekoja elektriskie kafijas automāti ar filtru sistēmu. Tagad modē nākuši ne tikai jauni kafijas veidi – espresso un cappuccino, bet arī jauni kafijas automāti, kas ļauj šos dzērienus pagatavot arī mājās.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

Kas ir īsts espresso un kādi rādītāji svarīgi labam kafijas automātam?
Itāliskā espresso iegūšanai ir savi noteikumi, ko nodrošina tikai kvalitatīvi automāti – ūdens jāuzsilda tikai līdz 87–95°С (nevis 100 °С ), pēc tam ūdenim pie 9 bāru (bar) stipra spiediena 18 – 30 sekundes jāplūst cauri presētam maltas kafijas slānim. Pašās beigās iegūtā kafija ielīst jau iepriekš sakarsētās tasītēs.

Kafijas pagatavošanā ļoti svarīgs ir tās gatavošanas laiks. Vienai tasītei tas ir apmēram 25 sekundes, ne vairāk, jo šajā laikā no kafijas vēl nepaspēj izdalīties kaitīgās vielas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lētākos, nekvalitatīvākos aparātos šie noteikumi netiek ievēroti – spiediens bieži vien ir par mazu vai lielu, bet temperatūra var sasniegt pat 100°С, arī pagatavošanas laiks pārsniedz ieteicamo.

Daudzu tik iecienītais cappuccino tiek gatavots uz espresso bāzes, kafijai pievienojot piena putas. Mājas apstākļos tās var iegūt divos veidos  – ar automātu, kam ir īpašs putojamais uzgalis – panarello, ko ievieto traukā ar pienu, vai ar automātisko cappucinatoru – tvertni, kurā pienu sakuļ ātri un lielākā daudzumā.

Kam pievērst uzmanību, pērkot kafijas automātu

1.Materiālam
Neatkarīgi no tā, kāda veida kafijas automātu izvēlas, tā boilerim jābūt no nerūsējošā tērauda, arī metāla korpuss kalpos ilgāk nekā plastmasa. Nerūsējošā tērauda radziņā kafija uzsilst labāk, arī garša tai ir piesātinātāka un putas bagātīgākas nekā plastmasas radziņā gatavotajai kafijai, kam bieži ir skāba un ūdeņaina piegarša.

2.Temperatūrai, spiedienam un jaudai
Temperatūra boilerī ne augstāka par 87–95 ºC, spiediens 15 bar ūdens pumpī, bet kafijas tvertnē ap 9 – 10 bar.
Jauda ieteicama no 1000 līdz 1700 W. Automāti, kuriem jauda ir zemāka, uzsilst ilgāk un nespēj pagatavot pietiekami daudz piena putu divām tasītēm.

3.Filtram
Daudzi aparāti ir komplektēti arī ar ūdens filtru. Tas būs noderīgi, ja ūdens ir ciets vai rūsains.

4.Podziņām un vadībai
Podziņām uz paneļa vajadzētu būt pārklātām ar aizsargmateriālu, kas nenosmērējas un nodrošina, ka podziņas neiesprūdīs. Vēlams pārliecināties arī par to, cik ērti ielikt un izņemt radziņu (radziņveida automātiem).

Reklāma
Reklāma

5.Funkcijām
No drošības viedokļa svarīga ir automātiskā atslēgšanās funkcija, kad temperatūra tuvojas limitam. Tā nodrošina arī, ka automāts neieslēdzas, ja aizmirsts tajā ieliet ūdeni.
Starts/stop ļauj kafijas pagatavošanas procesu pārtraukt pēc vajadzības.

Pārējās papildfunkcijas vairāk domātas ērtībām:
plūsmas dalītājs dod iespēju vienlaikus piepildīt divas tasītes;
automātiskā šķidruma cirkulācija nedaudz novērš nosēdumu un apkaļķojuma veidošanos uz tvertnes iekšējām sieniņām, tomēr tas nenozīmē, ka automāts nebūs jātīra: tas būs jādara retāk;
tasīšu uzsildīšanas paplāte uzsilda tasītes iepriekš, līdz ar to kafija izdodas aromātiskāka;
automātiskā dozēšana parāda, kādas un cik sastāvdaļas jāpievieno.

6.Tīrīšanai
Speciālisti uzskata, ka kafijas automāts jāskalo ik pēc divām lietošanas reizēm, bet periodiski jātīra ar speciālu tīrīšanas līdzekli, pretējā gadījumā kafija ar laiku zaudēs savu aromātu. Ļoti izdevīgi, ja automātam ir īpaša, izņemama paplāte, kas savāc notecējušo šķidrumu zem tasītēm.

7.Cenai
Automāta cena nav galvenais kvalitātes rādītājs. Ja grib iegādāties patiešām labu kafijas automātu, nevajag izvēlēties preci no plaša spektra sadzīves tehnikas ražotāja klāsta, bet gan no tāda zīmola, kas specializējies kafijas automātu ražošanā. Šādas firmas lielākoties piedāvā gan papildu aksesuārus un padomus, gan arī labu kafiju.

Iespējas, kā iegūt kāroto dzērienu
Visvienkāršākā ierīce – ar roku vadāms jeb radziņveida automāts. Tas derēs mazam lietotāju lokam un arī tad, ja patīk eksperimentēt vai arī ja pirkumam atvēlētā summa nav liela. Šajā automātā lieto maltu kafiju. Ūdens tvertnē ielej paredzēto ūdens daudzumu, kafiju ieber radziņā/kausiņā, nedaudz piespiež un ievieto automātā. Pēc izvēles noregulē citus parametrus un iegūst vienu vai divas porcijas svaiga espresso.

Sarežģītāki modeļi ir komplektēti ar kafijas dzirnaviņām – tajos pupiņu kafiju samaļ tieši vienai espresso porcijai. Dažās ierīcēs var izmantot arī fasētus maltās kafijas spilventiņus.

Radziņveida automāti visbiežāk ir aprīkoti arī ar cappuccino uzgali vai automātisko cappucinatoru. Maksā no 60 eiro (lētākie modeļi būs ar plastmasas detaļām un nekalpos ilgi).
Plusi – izmaksā lētāk nekā citi automāti; tiem ir viegli saprotams darbības mehānisms.
Mīnusi – darbošanās rada diezgan lielu netīrību, jo kafija radziņā jāieber un jāstiprina automātā pašam. Jāiepraktizējas atrast atbilstošāko kafijas malumu. Ja malums būs par smalku, tvaiks netiks tai cauri. Ja par raupju, tvaiks izplūdīs kafijai cauri pārāk ātri, un kafija būs ūdeņaina.
! Radziņveida automāti ar kafijas dzirnaviņām dod iespēju eksperimentēt ar kafijas malumu, temperatūru, stiprumu un būs īstā izvēle tiem, kas fano par espresso. Šie automāti ir daudz sarežģītāka ierīce par parasto radziņveida automāu un izmaksā krietni dārgāk.

Kapsulu automāts darbojas pēc cita principa – tajos espresso iegūšanai izmanto gatavas kapsulas ar presētu kafiju. Laba izvēle tiem, kam svarīga tīrība, ērtības, un tiem, kam patīk baudīt dažādus karstos dzērienus.
Kapsulu ievieto automātā, kur tā tiek pārdurta – saturu izmanto espresso iegūšanai, bet apvalku automātiski atdala. Kapsulas tilpums ir 8 – 10 g, kas piemērots vienas tasītes pagatavošanai. Kapsulu automātos var izmantot dažādas kapsulas un uzreiz iegūt ne tikai espresso, bet arī cappuccino, cafe latte un citus karstos un aukstos dzērienus. Tāpēc tiem nav nepieciešami speciāli uzgaļi. Maksā no 70 eiro.
Plusi – rīkoties ar kapsulu automātu ir viegli un ērti, rodas mazāk netīrības. Galvenais, ka katrai tasītei tiek izmantota atsevišķa kafijas kapsula, un kafija katru reizi ir svaiga. Priekšrocība – var baudīt dažādus, gatavus dzērienus.
Mīnusi – var lietot tikai šim automātam paredzēto kafijas veidu. Tāpēc pirms kapsulu automāta iegādāšanās vispirms vajadzētu izpētīt, kura no piedāvātajām kafijas šķirnēm garšo vislabāk, līdz atrasts automāts ar piemērotu kafiju.

Automātiskās kafijas mašīnas visu izdara pašas. Šāda ierīce būs ērta lielai ģimenei vai tiem, kam patīk uzņemt viesus. Kompaktākas ierīces noderēs aizņemtiem cilvēkiem, kam netīk lieki iedziļināties instrukcijās.
Lai iegūtu kafiju, tikai jāieber pupiņas iebūvētajās kafijas dzirnaviņās un jānospiež poga – mašīna pati samaļ vajadzīgo kafijas daudzumu pēc izvēlētās programmas, uzsilda ūdeni, izvada to cauri kafijai un ielej tasītēs, bet izmantoto kafiju izmet attiecīgā konteinerī. Šīm mašīnām ir arī daudzas papildu funkcijas, piemēram, atliktais starts, iepriekšēja kafijas mērcēšana (tā varot iegūt labāku dzērienu) u. c. Cappuccino šajās mašīnās pagatavo automātiski atsevišķā tvertnē. Paši jaunākie modeļi ir aprīkoti ar touch-screen displeju, ir pat tādi automāti, kuri pazīst kafijas gatavotāju pēc pirkstu nospieduma un pagatavo tieši viņam tīkamo kafiju utt. Maksā, sākot no 300 eiro.
Plusi – nav jāpiepūlas un jānodarbojas ar tīrīšanu, viss notiek automātiski; iespējams dažādi variēt kafijas malumu, stiprumu, temperatūru un garšu.Mīnusi – maksā ļoti dārgi.