Marks Tvens 0

Rakstnieks un satīras talants Marks Tvens jeb īstajā vārdā Semjuels Lenghorns Klemenss līdz pat 30 gadu vecumam nezināja ne savus nākotnes mērķus, ne to, ar ko patiesi vēlētos nodarboties, izmēģinot visdažādākās profesijas. Tiesa, to skaitā bija arī rakstīšana vietējam laikrakstam, tomēr tā, tāpat kā pārējie sevis meklējumi profesionālajā dzīvē, palika bez rezultātiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Tvena rakstnieka karjera strauju augšupeju piedzīvoja 1865. gadā, un izcilākie literāti, tai skaitā, Ernests Hemingvejs, atzinuši ka 20. gadsimta literatūrā tieši Marks Tvens ir īpaši izcēlies visu savu priekšteču un laikabiedru vidū. Pateicoties viņam, skečs, feļetons un humoreskas pārvērtušās par mākslas parādību. Jāpiebilst, ka humors kā pasaules uztveres veids raksturīgs tikai Tvenam – sākot ar bērnu Toma Sojera un Haklberija Fina piedzīvojumu attēlojumiem, līdz filozofiskiem darbiem, piemēram, “Noslēpumainais svešinieks”, kas netika publicēts rakstnieka dzīves laikā.

Par vislielāko Marka Tvena devumu pasaules literatūrā tiek uzskatīts romāns “Haklberija Fina piedzīvojumi” (1885). Daži to uzskata pat par visu laiku labāko literatūras darbu, kas radīts ASV. Tāpat ļoti populāri ir bērnu iemīļotie romāni “Toma Sojera piedzīvojumi” (1876) un “Princis un ubaga zēns” (1882).

CITI ŠOBRĪD LASA
Sev tīkamus darbus Marka Tvena daiļradē var atrast gan ceļojumu aprakstu cienītāji, gan vēsturisko romānu interesenti, gan filozofisku eseju lasītāji.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.