Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.
Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.
Foto – Valdis Semjonovs

Īpašas pankūku receptes: sāļas, saldas, pikantas. Rideļu saimnieces Ingūnas padomi 0

Plānas, zeltainas pankūciņas, biezpiens, tomāti, zaļumi, kūpinātas zivis, vitamīniem bagāti dīgsti, žāvēti augļi, ogas, saldējums – tas viss lieliski iederas svētku maltītē. Turklāt tās gatavošanā var iesaistīties gan lieli, gan mazi, šo notikumu padarot radošu un ģimenisku.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dana Reizniece-Ozola par vīra eksplozīvo dabu un strīdiem: “Mēs ēdam no tiem traukiem, kas mājās vēl ir palikuši!” 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja mēs nesāksim dzīvot, tad mēs vienkārši nobeigsimies no kaut kā cita.” Ērglis par ierobežojumiem 63
23 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Ziņas
“Iznāca ne tik glīti, kā pašai būtu gribējies.” Kāpēc leģendāro diktori atlaida no darba? Sandras Glāzupas stāsts 31
1 diena
Lasīt citas ziņas

Pārdesmit gadu ilga pieredze pankūku cepšanā ir Ingūnai, kura kopā ar vīru Oskaru Kambalu saimnieko Rideļu dzirnavās meža ielokā netālu no gleznainā Rideļu ezera Engures novadā.

– Kad deviņdesmitajos gados vīratēvs atguva dzimtas īpašumu, te pavērās postaža. Bija jāiegulda liels darbs un līdzekļi, lai dzirnavas atkal sāktu darboties, – atceras Ingūna un piebilst, ka pēc atjaunošanas dzirnavas malušas dienu un nakti, diennaktī pārstrādājot 3,5 tonnas graudu. Bīdelējuši miltus un ražojuši mannu, gatavojuši putraimus un grūbas. – Maltuvē strādāja puiši no tuvējās apkaimes – Rindzeles, Dzirciema un citām vietām. Tolaik daudziem bija naturālā saimniecība, tāpēc puiši maltītei līdzi ņēma pienu, olas un citus produktus. Tā kā miltu netrūka, viņi bieži cepa pankūkas, ar kurām cienāja arī mūs ar Oskaru. Tad mums dzima doma, ka pankūkas varētu piedāvāt Rideļu dzirnavu apmeklētājiem. Bet viss izvērtās nopietnāk – atvērām kafejnīcu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tagad dzirnavās graudus lielā daudzumā vairs nemaļ, tikai interesentiem stāsta, kā no tiem iegūst dažādus malumus. Pankūkas gan cep joprojām.

Ingūna saka – tas ir universāls ēdiens, jo sader gan ar sāļu, gan saldu pildījumu un piedevām. Var tikai apbrīnot enerģiskās sievietes bagāto izdomu. Pankūkas ar ceptu baraviku pildījumu, ar maltu, kopā ar sīpoliem apceptu cūkgaļu un vārītu olu, pikantās pankūkas ar sieru, marinētu gurķi, sīpolu, adžiku un tomātu mērci… Saldais variants skan vēl garšīgāk – pankūkas ar biezpienu, medu un kanēli vai ar biezpienu, putukrējumu un ievārījumu, ar saldējumu un ievārījumu vai ar saldējumu un zemeņu mērci, ar augļiem un putukrējumu, ar āboliem un kanēli, ar banāniem, saldējumu un šokolādi, ar ievārījumu (aveņu, ķiršu, ābolu, brūkleņu) un visbeidzot Rideļu baronu pankūkas, kurām vienā galā pildīts siers, šķiņķis un tomāti, bet otrā galā likti augļi ar putukrējumu.

Receptes

Rideļu dzirnavu saimnieces Ingūnas Jātnieces pankūku mīklas recepte ir vienkārša: 10 olas, 2 litri piena, 1 kilograms kviešu miltu, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls un 100 mililitru eļļas. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno sāli, eļļu, iesijā miltus un maisa, līdz izveidojas bieza masa. Pienu lej pakāpeniski un nepārtraukti maisot, lai nebūtu kunkuļu. Pēc tam masā iecilā saputotus olu baltumus. Pirms cepšanas mīklai aptuveni 15 minūtes jānobriest.

Pankūku sāļais pildījums: svaigā siera un biezpiena masa ar sviestā un ķiplokos apceptiem spinātiem, skābenēm, redīsu dīgsti, kūpināts un mazsālīts lasis, sviesta zivs, skābenes, ķirštomāti un vārītas paipalu olas.

Saldais pildījums: žāvētas aprikozes, ananasu šķēlītes, rozīnes bez kauliņiem un sukādes.

Rideļu dzirnavu saimnieka Oskara Kambalas iecienīts brokastu ēdiens ir pankūkā iecepta ola ar zaļumiem. Ļauj, lai pankūku uz pannas viegli aprauj no abām pusēm, tad uzsit olu, uzber sāli, piparus un aizloka malas. Cep, līdz olas baltums izcepies, bet dzeltenums – mīksts. Uzbārsta timiānu, redīsu dīgstus un kaltētas kliņģerīšu ziedlapiņas (vasarā ļoti skaisti izskatās, ja dekorē ar svaigiem, pļavā plūktiem ziediem). Pasniedz ar krējuma, majonēzes un marinētu gurķu mērci.

Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.

SAISTĪTIE RAKSTI

Pikanta uzkoda. Mazās pankūciņās ietin mazsālītu lasi, kūpinātu lasi vai sviesta zivi. Var arī izmantot ķilaviņu un vārītu olu, krabja nūjiņu vai ko citu no zivju klāsta.

Ligzdiņa no pankūku kraukšķiem. Lai pie tiem tiktu, izceptās pankūkas sagriež ripiņās un mazliet pavāra eļļā. Kraukšķi labi garšo ar buljonu, vai arī tiem var uzbārstīt pūdercukuru un pasniegt ar saldējumu un svaigu zemeņu mērci.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vislabākais puķu sējas laiks: kādas puķes un kad jāiesēj?
22 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Gribu citu uzvārdu: vai likumīgi to var izdarīt?
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Labākās sējas dienas 2021.gadā: Bražūnu ģimenes sējas kalendārs
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Attālināta parakstīšanās jeb e-paraksts: vai kāds to nevar viltot un tas ir droši? 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dana Reizniece-Ozola par vīra eksplozīvo dabu un strīdiem: “Mēs ēdam no tiem traukiem, kas mājās vēl ir palikuši!” 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja mēs nesāksim dzīvot, tad mēs vienkārši nobeigsimies no kaut kā cita.” Ērglis par ierobežojumiem 63
23 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Ziņas
“Iznāca ne tik glīti, kā pašai būtu gribējies.” Kāpēc leģendāro diktori atlaida no darba? Sandras Glāzupas stāsts 31
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atklājies, ka prinča Viljama sieva Keita jau gadiem ilgi “skapī glabā skeletus”: reti kurš varēja iedomāties, ka viņai piemīt tāda “atkarība”! 19
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts atklāj, kas notiks, kad valstī izpaltīsies lipīgākais koronavīrusa paveids 34
1 diena
Lasīt citas ziņas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Paštaisīts muslis: lētāk, veselīgāk, garšīgāk!
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vasaras puķu sēšanas kalendārs 2021.gadam: šīs ir vislabākās dienas
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 galvenie iemesli, kāpēc kucēns kož rokās, kājās, apģērbā: vai tas ir normāli un to var novērst? 1
2 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi!
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
“Silta komprese uz sāpošās vietas un muguras problēmas kā ar roku atņemtas!” Droši padomi pirts mīļiem
3 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
Cidonijas, ķiploki, rotaslietas, dāvanu kartes – tie visi ir hobiji, kas izvērtušies uzņēmējdarbībā. Biznesu var sākt arī pirmspensijas vecumā 4
6 dienas
LE
LETA
Veselam
Latvijā reģistrēti 813 jauni Covid-19 gadījumi un seši sasirgušie miruši
13 minūtes
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas?
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Aivars Freimanis: Cilvēki ir noguruši no visa tā “nedrīkst, nedrīkst, nedrīkst, nedrīkst”! 3
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Tuvojas gada ienākumu deklarācijas iesniegšana: teju puse iedzīvotāju nav informēti par visām iespējām atgūt naudu
22 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu dziedātāja Anna Sedokova kopā ar mīļoto Jāni Timmu ieradusies Rīgā. Vai uz palikšanu?
21 minūtes
ML
Māra Libeka
Stāsti
Kāpēc valsts nevar atteikties no dzīvokļa par labu Vilipsonu ģimenei? Saruna ar Satversmes tiesas tiesnesi Aldi Laviņu 27
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai cilvēkus Latvijā uzskata par muļķiem?” Skatītājs par aizslēgtajiem Krievijas televīzijas kanāliem
8 minūtes
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Kādam beidzot “piegriezās” kauna traips pilsētā? Izskan dažādas versijas noslēpumaini pazudušā Jēkabpils lielgabala lietā 52
4 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Tagad Puzes ezera krasta īpašumu nodos par pansionātu pensionāriem.” Egila Līcīša feļetons: “Hūtes vīrs aiz restēm” 19
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atklāts princeses Eiženijas dēliņa vārds: neviena no prognozēm nav piepildījusies. Lūk, kā sauc mazuli! 1
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dana Reizniece-Ozola par vīra eksplozīvo dabu un strīdiem: “Mēs ēdam no tiem traukiem, kas mājās vēl ir palikuši!” 33
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“2032. gadā visi būsim vakcinēti! Tas ir absurds!” Zvejsalnieks iesaka Vakcinācijas birojam iegādāties kalkulatoru 76
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja mēs nesāksim dzīvot, tad mēs vienkārši nobeigsimies no kaut kā cita.” Ērglis par ierobežojumiem 63
23 stundas
IF
Imants Frederiks Ozols
Ziņas
“Iznāca ne tik glīti, kā pašai būtu gribējies.” Kāpēc leģendāro diktori atlaida no darba? Sandras Glāzupas stāsts 31
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts atklāj, kas notiks, kad valstī izpaltīsies lipīgākais koronavīrusa paveids 34
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vislabākais puķu sējas laiks: kādas puķes un kad jāiesēj?
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Universitātē jau viņam atteicām, tāpat panāca savu! Kreituse par notikumiem, kā Lembergs “ienāca” politikā 40
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai cilvēkus Latvijā uzskata par muļķiem?” Skatītājs par aizslēgtajiem Krievijas televīzijas kanāliem
12:37
LE
LETA
Veselam
Latvijā reģistrēti 813 jauni Covid-19 gadījumi un seši sasirgušie miruši
12:32
LE
LETA
Ziņas
Latvija saņēmusi 8400 “Moderna” Covid-19 vakcīnu devas
12:30