Oto Lilientāls: planieris 1

Oto Lilientāls (1848–1896), pazīstams arī kā “Planieru karalis”, itin nemaz nebija, kā mēdz teikt, “nezin no kurienes uzradies” izgudrotājs. Vācu aviācijas pionieris jau sen veica kontrolējamus eksperimentus un bija pirmais, kuram izdevās veikt atkārtojamus un dokumentāli apstiprinātu lidināšanos gaisā. Pateicoties Lilientālam un viņa panākumu aprakstiem presē, gan zinātniskās aprindas, gan vienkāršā publika sāka pamazām apjēgt, ka lidojošu mašīnu iespējamība ir gluži reāla.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Lasīt citas ziņas

Tāpat Lilientāls bija pirmais, kuram izdevās veikt kontrolējamu lidojumu ar aparātu, kas ir smagāks par gaisu, un tas ir sasniegums, par ko viņš iemantoja iesauku “Lidojuma tēvs”. Arī leģendārie brāļi Raiti sekoja viņa darbam un dēvēja viņu par savu galveno iedvesmotāju. Diemžēl, kopumā veicis vismaz 2000 sekmīgu lidojumu, Lilientāls gāja bojā 1896. gada 9. augustā, kad viņa planieris pēkšņi nopikēja zemē no aptuveni 20 metru augstuma. Viņš smagi salauza mugurkaulu, vēl nodzīvoja nepilnu diennakti un pirms nāves vēl paspēja pateikt savus leģendāros vārdus: “Upuri ir neizbēgami.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.