Atpūtas kompleksa “Miķelis” šefpavārs Inesis ar saviem palīgiem.
Atpūtas kompleksa “Miķelis” šefpavārs Inesis ar saviem palīgiem.
Foto: Laura Blumberga

Kā no trauku mazgātāja Anglijā kļūt par šefpavāru Latvijā: neticamais Ineša dzīvesstāsts 0

Šodien raidījuma “La Dolce Vita ar Roberto” pie Roberto Meloni studijā viesojas atpūtas kompleksa “Miķelis” restorāna šefpavārs Inesis Horitončuks un bārmenis Kristaps Šmits.

VIDEO. “Ja ķeras klāt aļņiem, tas nozīmē, ka viņu ir daudz”: vilki nāk no Latvijas austrumiem – uzbrukumi aizvien biežāki un nežēlīgāki
Noskaidrotas trīs vietas Latvijā, kur pērn uzbūvēts visvairāk jaunu mājokļu 17
FOTO. Keita Midltone žilbina klātesošos ar savu izskatu: ar to arī “atbild” uz Meganas Mārklas repliku
Lasīt citas ziņas

“Akmeņlauzis” recepšu un dzērienu izaicinājumā Inesis pagatavos ēdienu latviešu gaumē – krāsnī ceptas “Akmeņlauzis” mārrutku kandžas marinādē marinētas cūkgaļas ribiņas ar dažādu lapu – dārzeņu salātiem, grilētu kukurūzas vālīti un bārbekjū mērci, bet Kristaps uzjauks kokteili, kam dots nosaukums “Asiņainā Mērija latviešu gaumē”.

Pēc izcilā ēdiena un dzēriena receptes lūko šajā rakstā!

CITI ŠOBRĪD LASA

Šefpavārs Inesis: “Es esmu vislabākais boss!”


Mūsu sarunas sākumā Inesis Horitončuks, kurš saimnieko kā šefpavārs mājīgajā atpūtas kompleksa “Miķelis” restorānā, atklāj, ka patiesībā viņš vēl aizvien nebūt nejūtas kā šefpavārs, jo vēl aizvien cītīgi mācās un apgūst šīs fantastiskās profesijas “knifus”. Inesis šis profesijas pieredzi ieguvis pavisam citādā veidā kā vairums to pavāru, kas piedalās “Akmeņlauža” izaicinājumā – 2010.gadā viņš, ekonomiskās krīzes iespaidā, bija spiests pamest dzīvi Latvijā un doties pelnīt naudu uz Angliju. Tur Inesis sākumā tika pie trauku mazgātāja vietas kādā lielā Vindzoras viesnīcā.
“Līdz tam man bija uzskats, ka tie, kas pamet mājas un aizbrauc no Latvijas, nav īsti “riktīgi”. Es sevi tādā ziņā vienmēr esmu uzskatījis par savas zemes patriotu. Man patiešām bija ļoti svarīgi, ka es varu elpot savas zemes gaisu, sarunāties savas zemes valodā un satikt savus tautiešus. Taču dzīve lēma citādi un es kādā brīdī patiešām biju spiests doties prom uz Angliju, mājās atstājot arī savus divus dēlus. Tieši tas, patiesībā, bija vissmagākais lēmums manā dzīvē, tomēr arī, kā vēlāk izrādījās, liktenīgs,” – stāsta Inesis.
Inesis Anglijā, lielas viesnīcas virtuvē sācis kā trauku mazgātājs, taču savu darbu darījis tik cītīgi un no sirds, ka drīz vien viņa centienus pamanīja pat šefpavārs un tādā veidā Inesis uzkalpojās līdz pavāra palīga vietai. “Es pirms tam nekad nebiju domājis, ka varētu strādāt virtuvē, gatavot ēdienu! Man pat tādu domu nekad nebija galvā, bet, re, izrādījās, ka tas ir vislabākais darbs, kādu es gribētu darīt!” – viņš saka.
Tā Inesis nostrādājis Anglijā sākumā viesnīcā, bet vēlāk kādā krodziņā, līdz tomēr nolēmis atgriezties mājās. Viņš atzīst, ka visvairāk, dzīvojot un strādājot Anglijā, viņam ir pietrūcis ģimenes – draugu, ģimenes un it īpaši abu dēlu. “Atceros, ka jautāju dēlam, kādu dāvanu viņš vēlētos, lai es viņam atvedu no Anglijas, un viņš, tāds 12 gadīgs puika man saka – tu labāk pats brauc mājās, man nevajag dāvanas,” – to atceroties Inesim acīs ir asaras.
Visbeidzot viņš atradis savas mājas Bauskas pusē – Uzvarā, kur atrodas atpūtas komplekss “Miķelis”. Lai arī viņš atzīst, ka virtuvē saimnieko garas stundas, nav nekā labāka kā tas, ka viņš ir mājās un savā zemē – starp sev tuviem un mīļiem cilvēkiem. Šefpavārs īrē dzīvoklīti Uzvarā un kā smejas – pat tad, kad no rītiem mostas pie atvērta loga un pa to ieplūst Latvijas lauku gaiss, kas dažkārt smaržo pēc “kūts”, viņš ir vislaimīgākais cilvēks pasaulē.
Inesim restorāna virtuvē ir palīgi, bez kuriem viņš nespējot iedomāties savu ikdienu. “Ir arī ļoti svarīgi, ka es pats esmu sācis darbu kā trauku mazgātājs, nevis atnācis strādāt virtuvē kā “smalks” pavārs, jo es ļoti labi zinu, cik daudz laika prasa viens vai otrs darbiņš un kā jūtas šī darba darītājs. Man arī, starp citu, pašam nav problēmu izdarīt kādu “melno darbiņu”, ja ir tādi apstākļi,” – viņš atklāj. Jautāju Inesim, kāds viņš ir boss, viņš nedomājot atbild: “Vislabākais!”. Pēc mirkļa smaida viņš stāsta, ka patiešām darbā visaugstāk vērtē labas un sirsnīgas cilvēcīgās attiecības, jo bez tām nebūs ne garšīgs ēdiens, ne laba darba diena.

Krāsnī ceptas “Akmeņlauzis” mārrutku kandžas marinādē marinētas cūkgaļas ribiņas ar salātiem, grilētu kukurūzas vālīti un bārbekjū mērci

Foto: Laura Blumberga

  • Cūkgaļas ribiņas pagatavošana:
    Cūkgaļas ribiņas apkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Ieliek mazajā krāsns pannā. Apelsīnu un sīpolu pārgriež uz pusi un uzliek uz ribiņām ar griezto pusi. Čilī piparu pieliek blakus ribiņām un pārlej ar ‘’Akmeņlauzis’’; mārrutku kandžu, bārbekjū/Vorčestras mērci. Aptin ar alumīnija foliju un liek krāsnī cepties 180’C uz 2 stundām.
    • Lapu/dārzeņu salāti pagatavošana:
    Sagriezti strēmelēs dažādu lapu salāti, ķiršu tomāti, svaigi lauku gurķi, oranžā paprika, lociņi, pētersīļi kurus aplej ar olīveļļu, pieber šķipsniņu sāls, piparus un apmaisa.
    • Kukurūzas vālīte – pagatavošana:
    Kukurūzas vālīti ieliek vārošā ūdenī uz 5 minūtēm un pēc tam automātiski ledus ūdens peldē atvēsināt 1 munūti. Tad aplejam ar olīveļļu un liekam uz grila pannas nedaudz apgrilēt.
  • Kopā sastāvdaļās vajadzēs:
    • Cūkgaļas ribiņas – 1 kg
    • Apelsīns – 1 gab.
    • Sīpols – 1 gab.
    • Sarkanais čilī – 1 gab.
    • ‘’Akmeņlauzis’’ mārrutku kandža – 90 ml
    • Vorčesteras mērce – 80 ml
    • Bārbekjū mērce – 150 gr
    • Sāls , pipari pēc garšas
    • Dārzeņi kopējā porcija 150 gr
    • Kukurūzas vālīte 220 gr

Bārmenis Kristaps: “Šajā darbā ir jāprot būt elastīgam!”


Bārmenis Kristaps, kurš pilda arī viesmīļa pienākumus ir strādājis šajā profesijā daudzviet – arī Rīgā un Beļģijā. Jautāts, kādām rakstura īpašībām jāpiemīt, lai šo darbu varētu veikt, Kristaps atbild, ka noteikti ir jāprot būt elastīgam un pielāgoties cilvēkiem. “Dažkārt uz šejieni atbrauc satraukti, uztraukti, noguruši cilvēki. Viesmīļa un bārmeņa uzdevums ir to pamanīt, un redzēt, un pielāgoties. Tu nedrīksti reaģēt saasināti, pat, ja tev tobrīd tā gribētos. Šie cilvēki uz restorānu vai bāru nāk, lai iegūtu pozitīvas emocijas, nevis “kaitinošus” viesmīļus,” – Kristaps smej.
Kristaps pats audzis Bauskā un uzskata, ka iespēja strādāt atpūtas kompleksa “Miķelis” restorānā ir brīnišķīga, it īpaši tāpēc, ka viņš var būt mājās un pilsētā, ko uzskata par visskaistāko Latvijā.

Kokteilis “Asiņainā Mērija” latviešu gaumē


Sastāvdaļas:

  • Puse Latvijas vidēja tomāta
  • 2 gab. mazie Latvijas lauku gurķi
  • 110 ml tomātu sulas
  • 5 ml “Tobasco”
  • 20 ml Vorčestera mērces
  • Puse citronu sulas
  • “Akmeņlauzis” mārrutku dzēriens
  • Viens ķiršu tomāts
  • Viena bekona šķēle
  • Ledus

Pagatavošana: 

Visas sastāvdaļas sablenderē, pievieno 100 gramus ledus, pēc tam pievieno “Akmeņlauzis” mārrutku 50 ml, visu samaisa šeikerī un “šeiko” aptuveni 20 sekundes. Uz pannas apcep bekona šķēli, ķiršu tomātu un kopā ar gurķa šķēli uzsprauž uz iesmiņa un dekorē glāzi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
FOTO. Keita Midltone žilbina klātesošos ar savu izskatu: ar to arī “atbild” uz Meganas Mārklas repliku
FOTO, VIDEO. “Ļaunuma izpostītās cilvēku dzīves…. mēs nevarējām palikt vienaldzīgi!” – grupa “Sudden Lights” nāk klajā ar jaunumiem
Šodien tu spēsi aptvert visu nezināmo un sasniegt teju vai neiespējamo! Horoskopi 29.janvārim
Kārlis un Spodris – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
VIDEO. “Ja ķeras klāt aļņiem, tas nozīmē, ka viņu ir daudz”: vilki nāk no Latvijas austrumiem – uzbrukumi aizvien biežāki un nežēlīgāki
Noskaidrotas trīs vietas Latvijā, kur pērn uzbūvēts visvairāk jaunu mājokļu 17
FOTO. Keita Midltone žilbina klātesošos ar savu izskatu: ar to arī “atbild” uz Meganas Mārklas repliku
Inese Vaidere par vīra aiziešanu un dzīvi pēc tās: “Līdz pašam pēdējam brīdim ticēju, ka Arturs būs atkal vesels…”
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu?
Lasīt citas ziņas
FOTO. Jau 12 gadi bez Mārtiņa Freimaņa… “Ar dievu, mazo dīvainīt! Tu teici un jau biji prom”
FOTO: Pašmāju sociālo mediju zvaigznes bauda “toksiskus” ēdienus un aicina pārstrādei nodot baterijas 9
Tu alksti pārmaiņas, kuras tu vari šodien arī iegūt! Horoskopi 28.janvārim 1
FOTO. Princis Harijs pēc paustā savā grāmatā, ka Afganistānā nogalinājis talibus, tagad varētu pieprasīt oficiālu aizsardzību
VIDEO. Kā gada laikā izmainījies Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska izskats? 7
Populārais dziedātājs Dzintars Čīča pametis Latviju un sācis strādāt par taksometra šoferi 32
Kas būs nākamais Eiropas centrs? “Beidzies Francijas un Vācijas motora laiks” 60
Par Čehijas prezidentu kļuvis bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs, ģenerālis Petrs Pavels 15
Noskaidrotas trīs vietas Latvijā, kur pērn uzbūvēts visvairāk jaunu mājokļu 17
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Analītiķiem baisas prognozes – Krievija gatavojas pastiprinātiem uzbrukumiem Ukrainā
FOTO. Keita Midltone žilbina klātesošos ar savu izskatu: ar to arī “atbild” uz Meganas Mārklas repliku
VIDEO. “Ja ķeras klāt aļņiem, tas nozīmē, ka viņu ir daudz”: vilki nāk no Latvijas austrumiem – uzbrukumi aizvien biežāki un nežēlīgāki
VUGD plūdu laikā lūdza nebraukt uz Jēkabpili ekskursijā. Vai sabiedrība klausījās un izprata situāciju?
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Šodien tu spēsi aptvert visu nezināmo un sasniegt teju vai neiespējamo! Horoskopi 29.janvārim
22:10
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu
21:26
Cik daudz patiesībā cilvēkam ir vajadzīgs C vitamīns?
20:44