Foto: SHUTTERSTOCK

Kā pagatavot ideālu smilšu cepumu mīklu: knifiņi, padomi un pārbaudīta recepte! 3

Lai arī smilšu mīkla ir viena no visvieglāk pagatavojamām mīklām, ne vienmēr tā izdodas tik ideāla, kā gribētos. Kā pie tādas tikt un no kā gatavot, lai cepumiņi un citi gardumi izdotos ideāli kraukšķīgi?

Kāds ir ideālās mīklas noslēpums?

LA
LA.LV
Ziņas
“Gribu visus informēt, tas būs no jūsu pensijām!” Ošlejs par valsts parāda atmaksāšanu 159
1 diena
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Skolā bija iedomīgs, bet, patiesībā viņš ir cilvēks ar zelta sirdi, ļoti ievainojams un laipns!” Sieva un komandas biedri par olimpisko “fāteri” Agni Čavaru 6
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ja nav tevis, nav arī manis…” – juriste un deputāte Ieva Brante piedzīvo kārtējo smago zaudējumu 151
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas mīklā ierasti ir tikai četras: milti, cukurs, olas un taukvielas. Taču ir svarīgi, lai taukvielas (sviests vai margarīns) pirms mīklas gatavošanas ir atdzesētas! Tāpat “knifiņš” ir tāds, ka nevajadzētu izmantot rupju cukuru, kam ir lieli graudi. Jāuzmanās arī, lai mīklai nepievienotu pārāk daudz cukura – arī tas var būt iemesls tam, ka mīkla neizdodas ideāla.

Kā saistvielu smilšu mīklā izmanto olas vai skābo krējumu. Arī šajā gadījumā – ja pievienosiet tikai baltumus, mīkla sanāks cieta, ja dzeltenumus – tā būs pārāk trausla. Noslēpums: ja mīklas receptē ir paredzētas olas, bet ledusskapī nevienas nav un uz veikalu negribas skriet, tās var aizvietot ar 15 – 25 % skābo krējumu – katras olas vietā jāliek ēdamkarote ar kaudzi!

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai izdotos gaisīgi cepumi, nav nepieciešams pievienot irdinātājus vai citas ķīmiski sintezētas palīgvielas, kā daži uzskata. Viss atkarīgs no tā, cik labi taukvielas saputotas ar cukuru. To dara, līdz gandrīz viss cukurs izkusis (nav jāuztraucas, ja vietām mīklā vēl jūtami mazi graudiņi, cepoties tie izkusīs)! Ja taukvielas nesaputo ar cukuru, cepumi sanāk sausi, cieti un mazi. Pēc tam ieputo olas.

Vēlāk izsijātos miltos izveido bedrīti, ieliek tajā cukura – olu – taukvielu masu un raiti visu sajauc kopā. Svarīgi masu ar rokām lieki nesildīt!

Mīklu ietin pārtikas plēvē un noliek uz pusstundu nostāvēties (ideāli – +15…+17 °C temperatūrā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis). Likt ledusskapī mīklu nav ieteicams, tad tā ir pārāk cieta un grūti to veidot. Ja mīklu gatavo siltās telpās vai izmanto siltas izejvielas, cepumi sanāk drupačaini un rupji, tiem nav ideālās konsistences.

Veido cepumus!

Foto: Pixabay


Kad smilšu mīkla atdzesēta un atpūtināta, no tās gatavo cepumus. To var veikt četros dažādos veidos:

* Izveltnējot ar rulli un izspiežot dažādās formās. Rullēšanas procesā jāuzmanās, lai mīklā neiestrādājas pārāk daudz miltu, tad cepumi paliek cieti, tāpēc nereti izmanto pūdercukuru – vienīgi tad mīklai pievieno par trešdaļu mazāk cukura;

* Var masu veidot ar rokām uz galda, kas apkaisīts ar miltiem;

* Var to gatavot, izmantojot konditorejas maisiņu un dažādus robainos uzgaļus;

SAISTĪTIE RAKSTI

* Var izmantot konditorejas šprices ar dažādas formas cepumu galiem vai gaļas mašīnas ar speciālu palīgierīci, caur kuru izmaļot sanāk interesanti našķi.

Kā cept?

Smilšu mīklas izstrādājumiem panna nav jāietauko, cepamais papīrs arī nav nepieciešams, jo mīklā jau ir pietiekami daudz taukvielu un tā nelīp pie plāts vir­smas. Svarīgi sagatavotos cepumus nesildīt istabas temperatūrā un tūlīt likt cepties vidēji +200 °C, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Kad cepumi gatavi, tos nedaudz atdzesē uz plāts un tikai tad noņem. Ja aiztiksiet vēl karstus, tie var salūzt, bet aukstiem toties sastingst taukvielas un dažreiz tie pielīp pie plāts.

Pārbaudīta smilšu mīklas recepte!

Sastāvdaļas:

• 300 gr kviešu miltu,

• 150 gr saldkrējuma sviesta,

• 70 – 90 gr cukura,

• 1 ēdamkarote skābā krējuma (ar kaudzi),

• Ceturtā daļa tējkarotes sodas.

Pagatavo, kā aprakstīts, sodu iejauc miltos!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
“Ja zemenes paceļam 1,20 m no zemes…” Agronoms Dzērve atklāj interesantu “knifu”, kā zemenes iegūt ātrāk 13
1 diena
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Naftu aizvietos koksnes izcelsmes produkti 3
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Lobīšanas tehnoloģija ir būtiskākā atšķirība brūnajiem un zaļajiem,” Kaspars stāsta, kā Naušēnos audzē griķus 4
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
izaudzēt izcilu ražu dārzā nepārpūloties: dārzniece atklāj savu pieredzi 3
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Gribu visus informēt, tas būs no jūsu pensijām!” Ošlejs par valsts parāda atmaksāšanu 159
1 diena
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Skolā bija iedomīgs, bet, patiesībā viņš ir cilvēks ar zelta sirdi, ļoti ievainojams un laipns!” Sieva un komandas biedri par olimpisko “fāteri” Agni Čavaru 6
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Ja nav tevis, nav arī manis…” – juriste un deputāte Ieva Brante piedzīvo kārtējo smago zaudējumu 151
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas tur nāk laukā, tie ir murgi!” Pēteris Apinis par Veselības ministriju 165
2 dienas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Latvijas Zinātņu akadēmija: Nepieļausim, ka nevilšus kļūstam par savu vecāku un citu līdzcilvēku slepkavām 111
9 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie salāti ar kvinoju, dārzeņiem, zaļumiem un sieru: sātīgi un veselīgi! 3
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kombaina šoferim Smiltenes pusē vairākas reizes izdodas satikt pasakaini skaistu briedi 45
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Klasiska vērtība, kas laika gaitā nemaina sākotnējo izskatu. Parketa slāņi, slīpēšana, kopšana un senatnīga efekta iegūšana
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Mitrina gaisu, samazina putekļu daudzumu gaisā, uzlabo augu stāvokli. Kā dārziem var noderēt mākslīgā migla 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardēžu sapnis: 3 izcili jāņogu deserti – vienkāršas receptes pagatavošanai mājās 2
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Traucēta ceļa servitūta lietošana: kā rīkoties?
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Baiļu stratēģiju būtu atstājusi kā pēdējo, cilvēki vēlas izzināt detalizētu informāciju,” Čakša nosauc vienīgo slimību, ar kuru oficiāli aizliegts vakcinēties
21 sekundes
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Skolā bija iedomīgs, bet, patiesībā viņš ir cilvēks ar zelta sirdi, ļoti ievainojams un laipns!” Sieva un komandas biedri par olimpisko “fāteri” Agni Čavaru 6
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vetām nokrišņu daudzums pārsniegs pusi mēneša normas! Pirmdien gaidāms stiprs lietus
36 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. “Kurš vakcinējies, tas drīkst tusēt!” Kā rīdzinieki divas dienas aizmirsa par kovidu un ballējās pilsētas festivālā “Var! Būt!” 9
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
No šodienas elektrība gandrīz divreiz dārgāka. Rēzeknē būs zemākais tarifs valstī, cik eiro vairāk būs jāmaksā daugavpiliešiem? 30
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas bija viens no centrālajiem notikumiem manā dzīvē!” Pauls atklāti stāsta, kā ir muzicēt uz vienas skatuves ar Garanču 27
19 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Latvijas Zinātņu akadēmija: Nepieļausim, ka nevilšus kļūstam par savu vecāku un citu līdzcilvēku slepkavām 111
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai ir jāatjauno nāves sodi?” Latvijas skaļākais “antivakseris” publiski aicina uz vardarbību 106
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pats izslimoju vidēji smagi un esmu izvadījis arī ļoti daudz “antivakseru”,” priesteris par Covid-19 pieredzi 127
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
“Ja zemenes paceļam 1,20 m no zemes…” Agronoms Dzērve atklāj interesantu “knifu”, kā zemenes iegūt ātrāk 13
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Sandis Ģirģens: “Kādā sakarībā man būtu jāsūta vakcinēties savs 15 gadīgais puika, kurš ir sportisks, labā fiziskā formā?” 404
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Jāvēršas pret tiem, kuri krāpjas ar nodokļiem, nevis tiem, kas tos taisnīgi maksā. Deputāts par plāniem vērsties ST 57
1 diena
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Mūs gaida politiskā spēle, kurā bez sirdsapziņas pārmetumiem izmantos pandēmijas kārti 36
1 diena
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Tirgus ir pārmaiņu priekšā!” Smiltēns atklāj, vai Centrāltirgū beidzot prioritāte būs vietējiem zemniekiem 25
1 diena
JE
Jānis Eglīts*
Ziņas
Jānis Eglīts: “Nav daudz valstu, kas ir tik privileģētā situācijā kā Latvija!” 20
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Kā karagūsteknis varēja ēst marmelādi un speķi?” Saruna ar vēsturnieku Kasparu Strodu 6
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Albīna un Albīns 2
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Baiļu stratēģiju būtu atstājusi kā pēdējo, cilvēki vēlas izzināt detalizētu informāciju,” Čakša nosauc vienīgo slimību, ar kuru oficiāli aizliegts vakcinēties
16:35
LE
LETA
Ziņas
Par olimpisko čempionu 100 metru skrējienā kļūst Itālijas sportists Džeikobss
16:20
LE
LETA
Ziņas
Pirms bezmaksas testu cilvēkiem bez simptomiem atcelšanas pieaudzis pārbaužu uz Covid-19 skaits
16:18